Cum sa-ti ajuti copilul sa poata lua propriile decizii

/ / Modificat: 2023-12-06
Cum sa-ti ajuti copilul sa poata lua propriile decizii


Este important si foarte benefic pentru copii sa li se incurajeze autonomia de la o varsta frageda si sa ia propriile decizii. Acest lucru contribuie la dezvoltarea personalitatii lor si la crearea unei stime de sine sanatoase. Atunci cand copiii nostri sunt mici, este de asemenea posibil sa le oferim posibilitatea de a-si exprima opinia prin alegeri limitate. Acest lucru este foarte util pentru parinti si pozitiv pentru copii.

Creierul copilului mic este pur emotional, ceea ce inseamna ca este inca imatur pentru a rationa (cel putin asa cum o facem noi, adultii), pentru a intelege conceptul de timp sau pentru a-si stapani emotiile. Acesta este motivul pentru care copiii izbucnesc atat de usor in crize de furie atunci cand sunt frustrati sau cand ceva nu merge asa cum se asteptau. Pentru a-i ajuta pe copiii mici in procesul lor de maturizare - precum si pentru a le sustine dezvoltarea in diverse domenii si pentru a ne usura noua, parintilor, sarcina de parinti - este foarte pozitiv sa le oferim alegeri limitate ori de cate ori este posibil.

De ce este bine sa iti lasi copilul sa ia decizii

Atunci cand ii oferim copilului posibilitatea de a alege intre mai multe optiuni, favorizam urmatoarele aspecte:

Autonomie

Prea adesea, adultii ajung sa faca lucruri in locul copiilor, fie pentru ca nu avem rabdarea sau timpul necesar pentru a le respecta ritmul, fie pentru ca ii consideram incapabili sa faca lucruri pentru ei insisi. Atunci cand incurajam luarea deciziilor, incurajam, de asemenea, autonomia si independenta copilului, calitati esentiale pentru viata.

CITESTE SI: Copiii trebuie sa ia propriile decizii. Cum poti incuraja acest lucru in functie de varsta lor

Dezvoltarea cognitiva

Atunci cand le prezentam copiilor o serie de optiuni si ei trebuie sa aleaga intre ele, le incurajam dezvoltarea cognitiva, deoarece ii "fortam" sa gandeasca, sa cantareasca diferitele alternative, sa evalueze avantajele si dezavantajele si, in final, sa o aleaga pe cea pe care o considera cea mai buna.

Gandire critica

Parintii si educatorii trebuie sa-i invete pe copii sa gandeasca, iar una dintre cele mai importante modalitati de a face acest lucru este incurajarea gandirii critice, care ne permite sa punem la indoiala, sa evaluam si sa analizam informatiile care ne sunt oferite. Daca copiilor li se dau doar ordine pe care sa le urmeze, nu le oferim posibilitatea de a lua decizii si de a-si asuma responsabilitatea pentru ele.

CITESTE SI: Cum inveti copilul sa ia decizii

Colaborare si responsabilitate

Copiii accepta mai bine limitele atunci cand colaboreaza la ele, adica atunci cand le oferim posibilitatea de a se implica si de a lua decizii care ii afecteaza. Pentru ca atunci cand copiii simt ca opinia lor este ascultata, sunt mai dispusi sa colaboreze si sa isi asume responsabilitatea pentru greselile lor.

Fericirea si stima de sine

Atunci cand le oferim copiilor posibilitatea de a alege, avem incredere in judecata lor si le respectam decizia, ei vor creste fericiti, increzatori in ei insisi si cu o stima de sine sanatoasa.

CITESTE SI: De ce este important ca micutii sa ia propriile decizii si cum poti incuraja acest lucru in functie de varsta acestora

  • FOTO: freepik.com

Taguri Decizii copii Luare decizii copii

Articole recomandate

Citeste si despre