Cum sa-ti inveti copilul, inca de mic, sa fie persistent, si de ce este important sa faci asta

/ / Modificat: 2024-04-27
Cum sa-ti inveti copilul, inca de mic, sa fie persistent, si de ce este important sa faci asta

"Nu pot s-o fac, mami!" Cand copilul meu era mic, folosea aceasta fraza... foarte mult. Micutii oameni se lupta cu invatarea (si perfectionarea) multor sarcini noi. Cu toate acestea, ei nu stiu intotdeauna cum sa persevereze, deoarece le lipsesc rezistenta si abilitatile practice de a se sterge singuri de praf si de a incerca din nou. Copilul tau renunta, de asemenea, prea usor la sarcini noi sau provocatoare, in loc sa se tina de ele? Desi acest lucru este normal, este de asemenea important sa te gandesti la modul in care ii poti creste pe cei mici sa persiste si sa persevereze pentru a le imbunatati bunastarea generala si rezultatele viitoare. 

Ce este persistenta?

Lucrurile pot deveni destul de dificile pentru cei mici. Ei invata si cresc in mod constant, ceea ce inseamna ca se confrunta si cu provocari - sarcini noi sau dificile pe care trebuie sa le exerseze din nou pana cand le pot face cu usurinta. Capacitatea de a continua, de a incerca si de a depasi obstacolele se numeste persistenta. Aceasta joaca un rol important in dezvoltarea si succesul viitor al copiilor nostri.

De ce este importanta persistenta pentru copii?

Sa fim sinceri, in viata, uneori nu poate exista decat un singur castigator. Sau trebuie sa exersezi si sa ne tii de ceva inainte de a deveni buni la acel lucru. Desi nu iti doresti niciodata ca copiii tai sa fie dezamagiti, sa experimenteze usturimea esecului sau sa fie necajiti, ei vor experimenta aceste sentimente sau situatii la un moment dat. Acest lucru inseamna ca trebuie sa invete cum sa persevereze, sa continue, sa se stearga de praf si sa incerce din nou.

Cum sa-ti inveti copilul, inca de mic, sa fie persistent

1. Modelare

Cercetarile arata ca, atunci cand parintii isi impartasesc abilitatile de rezolvare a problemelor, demonstreaza cum depasesc adversitatile sau folosesc un anumit limbaj pentru a vorbi despre provocari ("coplesit" vs. "optimist"), acest lucru poate influenta modul in care copiii isi abordeaza propriile provocari. In esenta, atunci cand copilul tau te vede ca persisti, este mai probabil ca si el sa persiste.

2. Sa-i lasi sa esueze

"Ce?!" Te aud exclamand. Ai rabdare cu mine! Stiu ca este super tentant sa incerci sa rezolvi lucrurile pentru copiii tai sau sa ii protejezi de suferinta de a esua. Dar daca te grabesti si rezolvi lucrurile pentru ei, ei nu au ocazia sa exerseze, sa se imbunatateasca sau sa rezolve probleme. De asemenea, nu vor invata sa tolereze sentimentele inconfortabile care pot aparea uneori atunci cand ne confruntam cu provocari.

3. Fii rabdator

Acorda-le timp si incearca sa nu-i grabesti. In caz contrar, este posibil ca amandoi sa deveniti frustrati. Daca stii ca se chinuie cu o sarcina sau se lupta cu ceva nou, asigura-te ca iti acorzi suficient timp pentru a permite greseli sau reluari.

4. Oferirea de ajutor... Atunci cand ei intreaba

Nu te grabi sa vii cu solutii! Copilul tau nu va invata despre propriile forte sau capacitati daca ii oferi intotdeauna raspunsul. 

5. Invata-i despre rezolvarea problemelor

Iti poti invata copilul cum sa rezolve probleme ajutandu-l sa descompuna sarcinile dificile in bucati mai mici, mai usor de gestionat. Sau ajuta-i sa identifice ce lipseste, de ce abilitati au nevoie sau cum sa isi faca planuri pentru a-si aborda obiectivul.

6. Lauda persistenta, nu rezultatul

Concentreaza-te pe eforturile sau perseverenta copilului tau atunci cand se tine de o problema si nu renunta. De exemplu, in loc sa spui: "Buna treaba, ai castigat cursa!", ai putea spune: "Uau, ai muncit atat de mult la antrenament, iar persistenta ta a dat roade".

FOTO: freepik.com

Taguri Copil Invatare

Articole recomandate

Citeste si despre