Cum sa-ti motivezi copilul fara sa apelezi la recompense

/ / Modificat: 2023-04-17
Cum sa-ti motivezi copilul fara sa apelezi la recompense

Copiii sunt extrem de interesanti si adultii ar avea multe de invatat de la ei, daca si-ar face timp sa ii priveasca cu atentie. Cei mai mici membri ai familiei gasesc de multe ori metode nebanuite pentru a se automotiva. Si totusi, din cand in cand, au nevoie de o mana de ajutor pentru a reusi sa se concentreze pe ceea ce este important. A invata cum sa-ti motivezi copilul fara sa apelezi la recompense este foarte important.

De ce ar trebui sa uiti de recompense

Copiii au nevoie, desigur, sa fie recompensati pentru lucrurile pe care le fac bine. Insa recompensele trebuie sa vina ca urmare a ceva ce au realizat, nu ca motivatie pentru a face ceva.

Daca vrei sa ii dai bani copilului pentru ca isi face ordine in camera, o poti face dupa ce a realizat taskul. Daca vrei sa il duci o zi in parcul de distractii pentru o nota buna la scoala, „premierea” este bine sa vina dupa rezultat, ca o surpriza. In acest mod copilul va fi motivat de faptul ca va primi ceva ce isi doreste, dar va exista si elementul surpriza, acela care il va face mereu curios si care il va determina sa faca lucruri pentru a vedea ce il mai asteapta.

Recompensele oferite sau promise inainte, pentru a-l determina pe cel mic sa faca ceva anume sunt mai mult o forma de santaj, daca vrei. Dar unde se termina santajul tau si unde incepe santajului copilului care se invata ca daca trebuie sa faca ceva, trebuie mai intai sa primeasca? Greu de raspuns!

Ofera recompensele dupa o realizare, chiar si atunci cand copilul le cere inainte. El o face instinctiv, insa tu, ca adult, ar trebui sa stii mai bine. Pastreaza misterul, da-i de inteles ca va avea o surpriza pe care o va afla la momentul potrivit. Astfel, cel mic se va simti provocat si motivat sa isi duca sarcinile la bun sfarsit si toata lumea va fi multumita.

Recompensele pot sa para o idee buna, insa nu trebuie ca ele in sine sa fie motivatia copilului, ci sarcina in sine. El va incerca sa obtina o nota buna nu pentru a invata ceva, ci pentru a primi ceea ce isi doreste. Se va achita de sarcinile din casa nu din dorinta de a ajuta, ci pentru a obtine o prajitura, o punga de chipsuri sau o jucarie noua, spre exemplu.

Puteti apela la proiectia pozitiva, creand asteptare si curiozitate: o iesire intr-un loc placut familia, o excursie intr-o destinatie surpriza, timp in plus petrecut cu prietenii si orice stii ca si-ar dori copilul tau sa primeasca, in afara de „mita”.

Ajuta copilul sa ramana motivat si sa se automotiveze

Invata-l despre valori, ajuta-l sa-si creeze un sistem propriu care sa il motiveze. De exemplu, ii poti explica simplu ca a invata este important nu pentru a obtine note bune, ci pentru ca tot ce invata acum ii va fi de folos in viitor, cand va creste.

Il poti ajuta sa isi creeze un sistem de valori motivational atunci cand il intrebi cu cine vrea sa semene sau ce vrea sa devina cand va fi mare si apoi sa ii induci ideea ca pentru asta trebuie sa fie motivat sa faca anumite lucruri. Daca admira o persoana, il poti motiva dand-o exemplu: „Daca vrei sa fii ca X, trebuie sa iti faci temele. X a pus mereu temele pe primul loc si abia apoi s-a jucat”.

Da-i ca exemplu orice persoana la care se uita cu interes, fie ca este vorba despre un sportiv celebru, despre un savant, despre un om de afaceri. Il vei motiva, cu siguranta, insa atentie la felul in care pui problema. Risti sa cazi in extrema in care vei face copilul sa isi piarda ambitia si motivatia daca ii spui „nu o sa fii niciodata ca X, pentru ca tu nu ____”, spre exemplu.

Parintii sunt adevarati eroi pentru copii, iar asta te „obliga” sa fii un exemplu

Practica tot ceea ce il inveti daca vrei sa ai un copil motivat, iar el isi va face un tel din a fi ca tine. Nu amana nimic, daca vrei ca nici copilul tau sa nu o faca.

Puteti chiar sa aveti timp de lucru impreuna. Stabiliti un orar in care el isi va face temele, iar tu vei lucra la un proiect. Veti fi ca niste „colegi de banca”, iar dupa aceea puteti petrece timp de calitate impreuna. Cand il rogi sa isi faca ordine in camera, fa si tu acelasi lucru in camera de zi. La final, va veti putea rasplati cu o plimbare, iar daca e sa mancati si o prajitura, cu atat mai bine.

Inversati rolurile cand vine vorba despre motivatia pentru scoala

Copilul va gasi o motivatie deosebita in faptul ca va trebui sa te ajute sa inveti ceva. Roaga-l sa joace rolul profesorului, sa iti explice anumite notiuni, sa te invete el pe tine ceva nou (chiar daca tu stii deja). Te va surprinde cu cata bucurie va imbratisa provocarea si cat de bine se va pregati pentru asta.

Pune-i intrebari, chiar daca stii de fapt despre ce este vorba, pentru ca, explicandu-ti, el isi va sedimenta cunostintele acumulate. Ar putea fi o practica mult mai utila, decat aceea de a-l asculta cu cartea sau caietul in fata, pentru a vedea ce a memorat, nu ce a invatat.

Implica-te in tot ceea ce ii starneste interesul si lasa-l sa te poarte prin universul lui. Poate este pasionat de animale, de geografie, de biologie sau de arta. Mergeti impreuna la muzee si lasa-l sa iti fie ghid, iar entuziasmul si motivatia pe care le va avea te vor surprinde.

Caile prin care poti motiva un copil fara a-l „mitui” cu recompense sunt multe si ai nevoie doar de deschidere si de implicare. Rezultatele nu se vor lasa prea mult timp asteptate, insa nu uita ca este nevoie de consecventa. Asigura copilul ca va avea sprijinul tau si cand reuseste ceea ce si-a propus si ce astepti de la el, dar si atunci cand nu va reusi. Exista mereu a doua sansa si chiar si esecurile pot fi o motivatie puternica, daca nu il lasi sa isi piarda increderea in sine.

Taguri Motivare copii Recompensa copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre