De ce este important sa iei cina in familie. Beneficiile sunt incredibile! Studiu Harvard

/ / Modificat: 2023-07-01
De ce este important sa iei cina in familie. Beneficiile sunt incredibile! Studiu Harvard

Sa iei masa in familie este mult mai important decat crezi, dar incompatibilitatea dintre programul parintilor si cel al copiilor face ca acest lucru sa nu fie intotdeauna posibil. Nu este surprinzator faptul ca, potrivit unui sondaj realizat de Fundatia Mapfre, in 2022 a crescut procentul de persoane care mananca singure si a scazut procentul celor care mananca in familie, mai ales in timpul saptamanii. Desi studiul a fost efectuat pe populatia din Spania, acest lucru se intampla insa, la nivel mondial.

Masa de pranz este adesea cel mai problematic moment pentru familii, deoarece multi parinti mananca la serviciu, iar copiii mananca la after school. Prin urmare, ar cina este cel mai potrvit moment pentru a lua masa alaturi de copil, in timpul saptamanii. Acest lucru trebuie sa se intample indiferent cat de obosit esti sau daca ai ori nu chef sa gatesti. Din fericire exista posibilitatea de a comanda mancare. Important este sa petreci acel timp alaturi de copiii tai. 

Petrecem tot mai putin timp mancand impreuna, in familie

Parintii care iau micul dejun, sunt tot mai putini. Iar cand acest lucru se intampla, micul dejun este luat pe fuga, in 10-15 minute, de cele mai multe ori in timpul desfasurarii altor activitati. Pranzul este luat la serviciu, de majoritatea parintilor. Cina era, si inainte, momentul cheie de intalnire al familiei in jurul mesei, dar si acest obicei incepe sa aiba de suferit din cauza programului haotic al parintilor care petrec tot mai mult timp muncind.

Impartasirea mesei in familie este o practica care devine din ce in ce mai putin importanta, in ciuda nenumaratelor beneficii si lectii pe care le ofera copiilor.

De aceea, cina este cea mai buna ocazie de a petrece timp de calitate alaturi de copii, dar, din pacate, este din ce in ce mai frecvent ca parintii si copiii sa ia cina separat. Pe langa problema programelor incompatibile se adauga si oboseala acumulata in timpul zilei si dorinta parintilor de a lua cina singuri sau in cuplu pentru a se reconecta si relaxa.

Asadar, in cele din urma, dintr-un motiv sau altul, micul dejun, pranzul si cina in familie sfarsesc prin a fi limitate doar la sfarsit de saptamana.

Beneficiile cinei in familie pentru copii, potrivit unui studiu Harvard

Potrivit unui articol publicat de Universitatea Harvard, dupa mai bine de 20 de ani de studiu, beneficiile incredibile ale cinei regulate in familie pentru sanatatea fizica si mentala a copiilor si adolescentilor au fost confirmate.

Anne Fishel, psiholog si cercetator la Harvard, considera ca acest obicei imbunatateste sanatatea cardiovasculara in adolescenta, favorizeaza performantele scolare in copilarie si ajuta la dobandirea unor obiceiuri nutritionale sanatoase, prevenind obezitatea.

In ceea ce priveste beneficiile pentru sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor, ea evidentiaza rate mai mici de depresie, anxietate, abuz de substante, tulburari de alimentatie, consum de tutun, sarcini in adolescenta si rate mai mari de rezilienta si stima de sine.

Dar, pe langa impactul pozitiv al cinei in familie pentru copii, este foarte benefica si pentru parinti, deoarece ne ajuta sa ne conectam cu copiii nostri, incurajand comunicarea si increderea cu ei si imbunatatind atmosfera de convietuire in casa.

Cum sa incurajezi acest obicei sanatos

Avand in vedere beneficiile incredibile ale cinei in familie, parintii ar trebui sa faca tot ce le sta in putinta pentru a incuraja acest obicei sanatos, nu doar in weekend, ci si in timpul saptamanii.

Iata cateva dintre lucrurile pe care le putem face pentru a incuraja cinele in familie:

  • Chiar daca nu pot fi prezenti ambii parinti la cina, este important ca micutii sa ia cina cu unul dintre parinti. Sau macar cu bunicii.
  • Calitatea mai degraba decat cantitatea. Desi idealul ar fi sa impartim masa in familie in mod regulat, este mai important sa ne concentram pe calitatea timpului petrecut impreuna.
  • Incurajarea unei atmosfere placute la masa. Pentru a evita ca mesele sa dureze doar cateva minute sau ca adolescentii sau copiii sa doreasca sa se ridice de la masa pentru a pleca, este esential sa incurajam o atmosfera placuta, comunicativa si de incredere in timpul mesei.
  • Renuntarea la ecrane. Telefoanele mobile, tabletele si televizorul ne deconecteaza unii de ceilalti, asa ca mesele in familie ar trebui sa fie luate intr-un spatiu fara ecrane, iar daca acest lucru nu este posibil, este important ca telefoanele sa fie date pe silent si sa nu fie aduse la masa, iar televizorul sa fie inchis.

FOTO: freepik.com

    Taguri Cina in familie Beneficii Dezvoltarea copiilor

    Articole recomandate

    Citeste si despre