Exercitiile pentru buna dispozitie a copilului sunt la indemana oricui, distractive si nu intotdeauna solicitante, organizate si repetitive, caracteristici care irita adesea copilul si il fac sa le abandoneze dupa doar cateva incercari. Prin simplele tehnici de yoga, respiratie, miscari de dans ori plimbari in aer liber, creierul copilului secreta serotonina si endorfine, cunoscute si sub numele de hormoni ai fericirii si relaxarii, care combat stresul si ii redau numaidecat buna dispozitie!
Exercitii de yoga
Exista o multime de tehnici yoga cu ajutorul carora copilul s-ar putea relaxa si distra in acelasi timp. Nu este nevoie sa il inscrii la clase speciale de yoga (desi, daca ai posibilitatea, este indicat). Puteti imita miscari si exercitii impreuna, in stilul propriu, astfel incat sa intrati in conexiune cu energiile chi, ce relaxeaza organismul si indeparteaza anxietatea.
In plus, posturile yoga se pot dovedi a fi si exercitii bune pentru dezvoltarea concentrarii si atentiei la copii. Iata cateva exemple de posturi yoga cu grad redus de dificultate, care elibereaza anxietatea din corpul copiilor:
- pozitia copilului (balasana) - copilul trebuie sa stea in genunchi, cu spatele drept, mainile intinse in sus si sa se aplece usor, inainte, pana cand palmele ating podeaua si capul ajunge foarte aproape de sol, apoi sa revina la pozitia initiala;
- aplecari in fata (uttanasana) - este o postura yoga foarte simpla, in care copilul trebuie sa stea in picioare, cu talpile usor departate si sa-si intinda mainile in sus, deasupra capului; apoi, trebuie sa-si aplece trunchiul in fata, fara indoirea genunchilor, pana cand varfurile degetelor ating podeaua - instructorii yoga sustin ca aceasta pozitie, mentinuta cateva secunde, pune corpul in legatura cu eul interior si induce o stare de calm.
Exercitii de respiratie
Stresul este dusmanul numarul 1 al starii de bine si este stiut faptul ca si copiii pot fi la fel de tensionati emotional precum adultii, chiar daca motivele care conduc la aparitia anxietatii difera.
Exercitiile de respiratie sunt grozave pentru eliberarea stresului din organism si redarea bunei dispozitii. Asadar, invata-ti copilul sa apeleze la cele mai simple astfel de tehnici: respiratiile profunde, cu timp lent de inspirare pe nas si expirare pe gura, repetate de cel putin 10 ori intr-o sedinta.
Dans liber
Miscarile libere de dans, pe muzica preferata a copilului, reprezinta cel mai simplu exercitiu pentru a binedispune micutul. Sunt exercitii simple, neplanificate si eficiente. Copilul trebuie doar sa se lase purtat de val in miscari de dans proprii si energice, care-i readuc instantaneu zambetul pe buze si il mentin in forma.
Sporturi de echipa
Printre beneficiile pe care sporturile de echipa, precum fotbalul, handbalul, baschetul etc., le au pentru sanatatea copiilor, se numara si combaterea anxietatii sau a depresiei.
In urma unui studiu intreprins recent de cercetatorii australieni de la Universitatea din Wollongong, s-a descoperit ca micutii care se implica in sporturi de echipa inainte de varsta de 8 ani si le practica cel putin 2 ani sunt mai sanatosi si mai fericiti.
Integrarea intr-o echipa si competitiile sportive ajuta la imbunatatirea stimei si increderii de sine a copilului si previn starile depresive, ajutand copiii sa fie mereu veseli si binedispusi.
Plimbari cu bicicleta sau rolele
Specialistii sustin ca pentru a functiona si a da rezultate in starea de spirit si sanatate, sportul trebuie sa fie amuzant sau distractiv. Acelasi lucru este valabil si la varste mici, cand trebuie sa descoperi constant acele activitati fizice care fac copilul sa zambeasca si sa fie dornic sa le repete mereu. Adesea, plimbarile cu bicicleta si rolele au acest efect, fiind printre "sporturile" preferate ale celor mici.
Arte martiale
Chiar daca sunt considerate sporturi de contact si au un grad crescut de agresivitate si violenta, daca sunt executate organizat si disciplinat, se pot dovedi metode de descarcare a furiei, energiei excesive si de combatere a stresului.
Artele martiale sunt considerate forme de miscare fizica benefice si pentru copiii cu ADHD, care sunt hiperactivi, impulsivi si au crize de isterie frecvente. Studiile indica faptul ca activitatile fizice complexe, cum sunt si artele martiale, intaresc conexiunile neuronale din creier si impiedica copiii cu ADHD sa-si piarda controlul atat de usor.
In plus, artele martiale contribuie la imbunatatirea stimei de sine, la relaxarea organismului si la inducerea unei stari de bine.
Plimbari in aer liber
Nu este nevoie nici de role, nici de bicicleta, nici de vreun sport sau antrenament anume pentru a-ti ajuta copilul sa scape de anxietate si sa aiba o stare de spirit buna. Simplele plimbari in aer liber previn depresia, elibereaza tensiunile din organism si ajuta copilul sa revina la o forma si stare de spirit mai bune.
Mersul pe jos, in pas alert, a fost demonstrat ca fiind eficient in tratarea depresiei si anxietatii de catre cercetatorii scotieni de la Universitatea Stirling. Acestia au realizat un studiu, in care au supus mai multi pacienti "tratamentului" mersului pe jos. Acestia au descoperit imbunatatiri semnificative ale starii de spirit si conditiei medicale ale acestora, in urma executarii constante a acestei activitati fizice.
Joaca activa
Jocul cu mingea, coarda sau elasticul reprezinta jocuri active care energizeaza copilul, il binedispun si il ajuta sa scape de anxietate. Nu este obligatoriu ca exercitiile fizice sa constea in antrenamente organizate ori in sporturi structurate.
Cel mai important este sa fie mereu activ, in jocurile si activitatile pe care le practica in programul zilnic, pentru a fi mereu in forma atat fizic, cat si emotional.
Inot
Si inotul a fost catalogat un sport care reduce riscul de depresie si reda buna dispozitie la copii. Pe langa toate beneficiile pe care acest sport uimitor le are pentru cresterea si dezvoltarea celor mici, combaterea anxietatii este considerata doar un "bonus", de care poti profita ori de cate ori copilul tau pare iritat, stresat si trist.
Cateva ture de inot si runde de balaceala in apa sunt suficiente pentru ca cel mic sa zambeasca din nou si sa fie mai relaxat.
Copilul tau are vreun sport preferat? Cum il stimulezi sa faca mai multa miscare si care sunt activitatile lui fizice preferate? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!