Greseli pe care le faci cand vrei sa dezvolti autonomia copiilor

/ / Modificat: 2023-03-21
Greseli pe care le faci cand vrei sa dezvolti autonomia copiilor

Incurajarea autonomiei la copii le permite acestora sa devina din ce in ce mai independenti, sa invete noi abilitati si sa isi defineasca treptat propriile criterii. In calitate de parinti, este normal sa ne dorim ca, copiii nostri sa devina din ce in ce mai independenti si sa fie capabili sa faca lucrurile singuri (sau cu mai putin ajutor).

Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de a-i invata sa fie mai autonomi, exista o serie de greseli pe care le putem face fara sa ne dam seama, cum ar fi faptul ca nu le oferim suficient spatiu de actiune, nu le explicam functia acestei invatari sau ne stabilim obiective nerealiste.

Stabilirea unor obiective de neatins sau neclare

Este normal sa ne dorim ca, copiii nostri sa progreseze si, prin urmare, sa le punem provocari, dar trebuie sa fim si realisti. Daca obiectivele pe care le stabilim pentru ei sunt greu de atins, este posibil ca ei sa devina frustrati si demotivati, deoarece nu sta chiar in puterea lor sa le atinga.

Formularea obiectivelor in sens negativ

Obiectivele pe care le stabilim pentru ei (sau, mai degraba, pe care le formulam impreuna cu ei), trebuie formulate in pozitiv. Astfel, o alta greseala pe care o facem este sa stabilim obiective in negativ; de exemplu, "ia mai putin timp pentru a face baie" sau "nu face X lucru asa" (este mai bine sa le spunem cum ar trebui sa faca lucrurile).

Spune-i tot ce e facut

Pentru a incuraja autonomia copiilor, trebuie sa le lasam spatiu de manevra, astfel incat sa poata actiona, sa invete si sa se perfectioneze. Daca, pentru ca suntem prea precauti, le dam totul de la sine inteles pentru ca ne este teama ca vor face greseli, atunci autonomia lor nu se va imbunatati niciodata.

Stabiliti toate obiectivele

Pentru a dezvolta autonomia copiilor, este important ca acestia sa isi poata stabili singuri obiectivele (cu ajutorul nostru, desigur, dar fara ca noi sa le stabilim 100%). Acest lucru este important pentru ca o parte din aceasta autonomie va fi dobandita prin identificarea a ceea ce pot face si cum, in functie de interesele si nevoile lor.

Renunta la critici

Stim ca, atunci cand copiii invata, gresesc de multe ori. Iar acest lucru face parte din procesul lor de invatare. Nu ar trebui sa fim critici fata de acest lucru, mai ales pentru ca trebuie sa intelegem ca ei nu gresesc pentru ca asa vor, ci pentru ca mai au de invatat si de dobandit instrumentele de care au nevoie pentru a deveni din ce in ce mai autonomi.

FOTO: freepik.com

Taguri Autonomie copii Greseli de educare Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre