Imaginea care arata de ce copiii nu sunt pregatiti sa scrie inainte de varsta de 7 ani

/ / Modificat: 2024-07-01
Imaginea care arata de ce copiii nu sunt pregatiti sa scrie inainte de varsta de 7 ani

Copiii nu sunt capabili din punct de vedere fizic sa scrie cursiv de mana inainte de varsta inceperii scolii. Oricat de mult si-ar dori parintii si bunicii ca micutii lor sa fie mai avansati decat altii, etapele de dezvoltare fizica nu pot fi "arse".

Diferentele de structura osoasa si cartilaginoasa intre mana unui prescolar si mana unui copil de 7-8 ani sunt decisive pentru abilitatea celor din urma de a scrie. In timp ce copiii de gradinita inca nu reusesc sa o faca asa cum trebuie, desi probabil incearca, scolarilor le este mai usor sa invete sa "deseneze" literele pe hartie.

Un copil de gradinita poate cunoaste literele, poate reusi sa citeasca, poate chiar sa stie sa scrie litere mari, de tipar, sau cateva cuvinte cum ar fi "mama", "tata" ori numele propriu sau pe al altor persoane, insa nu va putea sa scrie cursiv si repede. Explicatia este simpla: oasele palmei sale nu sunt inca dezvoltate complet, nici cartilagiile dintre acestea, nici incheietura, nici muschii palmei.

Inainte de a merge la scoala, un copil trebuie sa puna mana pe creioane in special pentru a desena sau colora, activitati care ii vor dezvolta motricitatea fina in egala masura cu jocul cu plastilina, decupatul, lipitul, joaca in aer liber, in nisip, jocurile senzoriale, cele tip puzzle sau cele cu costume, experimentele stiintifice, aruncatul mingii sau lucrul manual. Acestea sunt activitatile care ajuta enorm la dezvoltarea mainilor si a motricitatii lor inainte ca un copil sa fie pregatit sa scrie. Nu trebuie sa-l grabiti.

Cand poate un copil sa inceapa sa scrie

Scrisul de mana este o deprindere complexa, pentru care copilul nu este pregatit fizic decat atunci cand mainile sale vor fi suficient de bine dezvoltate. Daca veti incerca sa il grabiti, scrisul va fi pentru cel mic o povara, un stres si un motiv de anxietate.

Copilul nu va putea apuca instrumentele de scris corect, va obosi repede si va fi frustrat. Un copil de 3-4 ani va tine creionul strans in pumn pentru inceput, iar miscarile vor fi facute din cot. Atat este fizic posibil pentru moment. Abia mai tarziu va reusi sa apuce un creion cu degetele, iar miscarea va fi facuta din incheietura; doar dupa varsta de 6-7 ani copilul va reusi sa execute corect prinderea tripod (cu primele trei degete) si, dupa o perioada de exercitiu, miscarile mainii vor deveni mai bine coordonate.

Citeste si: Medic neurolog: "Imi spun unii parinti: il invat pe fiul meu de 2 ani sa citeasca! Ii raspund: Esti un prost"

Copilul se vaita ca il doare mana cand incepe sa invete sa scrie? Nu isi cauta scuze, cum ai putea crede. Pur si simplu scrisul de mana depinde si de dezvoltarea musculaturii mainii, iar a lui inca are nevoie de antrenament. Incurajati-l sa se joace, spre exemplu, cu plastilina, modelatul fiind un foare bun exercitiu pentru muschii mainilor, iar apoi scrisul nu il va mai obosi atat de mult.

Scrisul de mana dezvolta inteligenta copiilor

Creierul copiilor este ca un burete care acumuleza informatii, dar si ca un muschi care trebuie antrenat in permanenta pentru a se dezvolta si a da randament. Scrisul de mana este unul dintre cele mai bune "sporturi" pentru mintea celor mici.

Atunci cand un copil scrie de mana el executa, practic, un exercitiu de dezvoltare cognitiva. Scrisul integreaza atat senzatii, cat si controlul miscarilor si gandirea. In urma unor cercetari imagistice s-a constatat ca, in timpul scrisului, mai multe zone ale creierului se activeza simultan si "colaboreaza" una cu alta. Pentru a scrie cursiv un copil are nevoie de un bun control al motricitatii fine a degetelor. In acelasi timp, el se gandeste la ce trebuie sa scrie si la miscarile pe care trebuie sa le faca "legat". Este un proces intreg, facut din reflex, care solicita creierul, dar il si antreneaza, in acelasi timp.

Taguri Scris de mana copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre