Invatarea prin joaca la copii

/ / Modificat: 2011-11-11
Invatarea prin joaca la copii

Invatarea prin joaca este o metoda folosita in educatia si psihologia copilului pentru a-l ajuta sa-si insuseasca cunostinte noi si sa devina constient de mediul care-l inconjoara. Joaca este instinctiva si distractiva pentru copil. Cu si prin joc si joaca, micutul isi dezvolta abilitati sociale si congnitive, se maturizeaza emotional, dobandeste incredere in forte proprii si descopera mereu lucruri noi.

Cum si ce invata copiii prin joaca?

Joaca este cea mai buna tehnica pe care parintii o pot folosi pentru a-l ajuta pe copil sa invete lucruri noi. Este o metoda stimulativa si creativa care se preteaza la nivelul de intelegere a copilului si il ajuta sa invete lucruri destul de complicate printr-o metoda facila pentru el.

Jocul contribuie la dezvoltarea cerebrala. Specialistii in neurostiinta sustin ca de la nastere si pana la varsta de 6 ani, copilul invata lucruri esentiale in dezvoltare si comportament, care reprezinta o fundatie pentru toata viata. De fiecare data cand copilul se angajeaza intr-un joc, caile neuronale din creier sunt influentate si se dezvolta cu ajutorul explorarii, abilitatilor de gandire si limbajului folosit.

Foto: thehouseholdplanner.com

Joaca este una dintre putinele activitati care stimuleaza dezvoltarea copilului in toate aspectele ei. Ea paveaza o cale sigura pentru invatarea pe termen lung. Copilul nu trebuie sa se implice in jocuri greoaie si sofisticate pentru a beneficia de avantajele jocului. Chiar si atunci cand este bebelus si se joaca cu obiectele din jur, cuburi sau animalute de plus sau cand creste si incepe sa descopere lumea desenului, a puzzle-urilor si a altor joculete, el invata tot timpul lucruri noi.

Jocul dezvolta un nou nivel de intelegere la copil. Vorbeste pe limba lui si faciliteaza asimilarea unor informatii complicate. O abordare coerenta si bine gandita a jocului asigura o dezvoltare cognitiva complexa pentru copil. Raspunde nevoilor individuale ale micutului, contureaza principalele abilitati in dezvoltare si satisface nevoia lor de explorare si cercetare a lumii inconjuratoare.

Prin joaca, prichindelul descopera tot timpul abilitati noi si metode de a rezolva probleme, solutii eficiente, inventeaza, testeaza idei si experiente noi. Fiecare micut are nevoie de timp de joaca zilnic si de diversificarea experientei de joc.

Jocuri care faciliteaza invatarea

De la cucu-bau si gadilat sau alte tipuri de interactiuni, bebelusul are o multime lucruri de invatat si incepe sa realizeze treptat cum sta treaba cu raportul cauza-efect.

Pe masura ce creste, copilul are nevoie sa fie stimulat prin joaca sa descopere si sa invete lucruri noi. Este foarte important ca jocurile sa fie distractive si sa le capteze interesul, pentru ca numai asa se va implica mai mult si va fi dornic sa invete.

Jocul de rol este foarte important in a-l pune in garda pe micut asupra unor experiente prin care va trece si pentru a invata la ce sa se astepte si ce se intampla in acele momente. De exemplu, cand va jucati de-a doctorul, copilul invata cam ce se intampla in cabinet si va fi mai dispus sa mearga la doctor odata ce stie ca nu este chiar atat de rau pe cat credea.

Pe parcursul anilor, jocul si joaca capata noi sensuri. Povestile, cartile si desenele iau locul jocurilor simple si devin principalul instrument de invatare a unor lucurri importante pentru ei la gradinita sau la scoala. Apoi, micutul experimenteaza lucrul manual, dansul si alte jocuri care-i ajuta dezvoltarea fizica si emotionala.

Taguri Beneficii joaca copii Jocuri copii Joaca copii Dezvoltare copii Jocuri de rol Jocuri dezvoltare limbaj

Articole recomandate

Citeste si despre