Foarte adesea invatatorii se plang ca cei mici ajung obositi la scoala. Solutia: copiii trebuie sa respecte orele de somn.
In timp ce unii copii sunt mai somnorosi decat altii, marea majoritate are nevoie de somnul de baza. Asta ar fi regula principala dupa care sa te ghidezi in organizarea programului de acasa. Mai ales ca lipsa somnului este unul dintre cele 6 motive pe care specialistii le enumara pentru a explica esecul scolar.
Pentru a dormi suficient noaptea, rutina este cel mai bun aliat al nostru. Un alt factor de care trebuie tinut cont este eliminarea tabletelor, a jocurilor video si a televizorului inainte de a merge la culcare. Cel mic trebuie obisnuit sa se culce in fiecare seara la aceeasi ora. Pentru a afla cat ar trebui sa doarma un copil s-au luat in considerare datele Academiei Americane de Pediatrie publicate in "Journal of Clinical Sleeep Medicine."
La ce ora trebuie sa se duca copilul la culcare
De la 3 la 5 ani
Cel mic trebuie sa doarma intre 10 si 13 ore pe noapte. La aceasta varsta, ar trebui sa-ai faca siesta la gradinita sau sa se bucure de putina liniste dupa masa de pranz. Prin urmare, are 11-12 ore de somn pe noapte. Daca copilul trebuie sa se trezeasca la ora 7:30, ar trebui sa adoarma intre orele 20:00 si 20:30.
De la 6 la 7 ani
Timpul de somn scade treptat. La aceasta varsta, copilul doarme de obicei intre 11 si 12 ore pe noapte, astfel incat timpul pentru a merge la culcare ar fi acelasi: intre 20.00 si 20.30 , pentru a se trezi cu usurinta la ora 7.30.
De la 8 la 9 ani
Este nevoie de 10 pana la 11 ore de somn pe noapte. Asa cere, de obicei, corpul copiilor la aceasta varsta. Pentru a se trezi la 7.30 in forma buna, ar trebui sa punem copilul la culcare la ora 21.00 in fiecare noapte.
De la 10 la 12 ani
Copilul se apropie de adolescenta, iar nevoia de somn continua sa scada. Va fi suficient sa doarma intre 9 si 10 ore. Acum ora de a merge la culcare poate fi amanata pana la 9.30.
Si la sfarsit de saptamana?
Multi parinti profita de weekend si le permit copiiilor sa mearga mai tarziu la culcare. Nu este cea mai buna alegere. Si asta pentru ca organismul celui mic este sensibil la modificarile rutinei de somn si poate fi dificil pentru el sa adoarma cand incepe saptamana.