Traim in secolul vitezei si am vrea sa putem face totul pe repede-inainte si chiar sa putem face mai multe lucruri deodata, daca este posibil. De aceea, de multe ori cand ne grabim, ii fortam si pe copiii nostri sa tina pasul cu noi, uitand ca ei au ritmul lor si ca pot avea nevoie uneori de mult timp pentru a face gesturi banale precum pregatirea ghiozdanului pentru a doua zi sau legatul sireturilor.
Adultii si graba de a face lucrurile
In vartejul unei zile pline de sarcini si responsabilitati, avem tendinta sa facem totul la viteza maxima, de dimineata si pana seara. Senzatia ca timpul ni se scurge printre degete si ca nu vom apuca sa facem tot ce ne propunem ne face sa ii fortam si pe altii sa traiasca in acelasi ritm cu noi. De cate ori nu vi s-a intamplat sa repetati de multe ori, pe un ton iritat: ”Grabeste-te, intarziem la scoala!” sau ”Spala-te mai repede pe dinti, este tarziu!”?
Atunci cand ii cuprindem si pe copii in viteza noastra de a face lucrurile, poate deveni o problema pentru ei. Cei mici nu inteleg graba si stresul si sunt bombardati de niste cerinte de a face lucrurile cand vrem noi, cum vrem noi, intr-un ritm cu care ei nu sunt obisnuiti.
De ce nu este bine sa ii grabim pe copii
Ai impresia ca uneori copilul nu te asculta atunci cand ii ceri sa faca un lucru pe moment, cum ar fi sa se imbrace, sa vina la masa sau sa se spele pe dinti? Obiceiul celor mici de a amana sa faca un lucru atunci cand le cerem poate deveni foarte frustrant pentru adulti. Oricat de enervant ar fi, trebuie sa intelegi ca cei mici nu incearca sa ne enerveze si nu fac intentionat acest lucru, ci au cu totul alta perceptie despre timp, spre deosebire de noi.
Copiii mici traiesc in prezent si nu au o perceptie asupra trecutului sau a viitorului. De aceea este greu pentru ei sa inteleaga cum trece timpul. Abia la varsta la care merg la scoala pot incepe sa inteleaga conceptul de timp, trecerea acestuia si succesiunea anotimpurilor.
Asteptarile noastre de la copii trebuie sa fie realiste
De multe ori, avem pretentia ca fiicele si fiii nostri sa faca lucrurile in acelasi ritm cu al nostru. De exemplu, nu ne putem astepta ca un copil de cativa anisori sa aiba aceeasi indemanare in a-si pune pantofii precum adultii. Noi am facut acest gest de mii de ori, ei poate sunt la primele incercari. De aceea este important sa le respectam ritmul si sa ii lasam sa faca lucrurile asa cum pot ei.
Atunci cand ii grabim, ne deconectam de copiii nostri. Acest lucru se intampla pentru ca nu le mai respectam ritmul si placerea lor de a trai pe deplin momentul prezent.
Nu uitati ca totul se reduce la exemplul propriu. Daca vrem ca micutii nostri sa aiba respect si rabdare fata de ceilalti, trebuie sa le insuflam noi insine acest tip de comportament.
Sapte trucuri pentru a ne adapta la ritmul copiilor nostri
Stim ca nu este usor sa aveti rabdare cu ei atunci cand va grabiti undeva sau cand le-ati spus de 10 ori sa faca un lucru si ei tot amana. De aceea avem cateva ponturi care sa va ajute.
- Conecteaza-te cu copilul tau, pentru a putea sa-i intelegi ritmul si nevoile.
- Nu face lucrurile in locul lui. Oricat de tentant ar fi sa il imbraci sau sa ii dai sa manance pentru a termina mai repede, lasa-l sa fie autonom si sa invete sa faca lucrurile singur.
- Arata-i cum sa faca lucrurile, de cate ori este nevoie, pentru a invata. Nimeni nu se naste invatat, asa ca incearca sa ai rabdare cu el atunci cand nu ii ies lucrurile din prima.
- Da-i de inteles ca ajutorul lui este important si ca ai nevoie ca el sa faca acel lucru, pentru a reusi sa ajungeti la timp intr-un loc, de exemplu.
- Bucura-te de prezentul lui, chiar daca acest lucru inseamna sa il lasi sa petreaca minute bune incercand sa isi lege sireturile.
- Incearca sa te relaxezi si sa dai la o parte stresul si frustrarile. In acest fel nu te vei mai enerva cand cel mic face lucrurile cu incetinitorul.
- Incearca sa nu mai ai asteptari prea mari. Ce se intampla daca il lasi 10 minute in plus sa faca lucrurile in ritmul lui? Cel mai probabil, raspunsul este: nimic grav. Asa ca nu ai niciun motiv sa il fortezi sa se grabeasca.
FOTO: Pixabay.com