Moartea, un subiect delicat. Cum il explici copilului si de ce sa nu ii spui ca persoana respectiva doarme

/ / Modificat: 2022-08-29
Moartea, un subiect delicat. Cum il explici copilului si de ce sa nu ii spui ca persoana respectiva doarme

Stim ca exista parinti care vor sa evite sa foloseasca termenul de moarte in fata copiii lor pentru ca li se pare prea dificil si prefera sa foloseasca expresii precum "doarme", "a plecat", “a disparut” sau "merge la Doamne-Doamne", indiferent ca este vorba despre animale de companie sau persoane.

Dar aveti grija! Este mai daunator decat sa ii spui ca animalutul a fugit de acasa sau a disparut, decat sa ii spui adevarul, ca a murit, deoarece aceste expresii alimenteaza temerile copiilor de a fi abandonati si genereaza anxietate si confuzie. Copilul caruia i s-a spus ca animalul sau (fie caine, pisica sau o pasare) a disparut sau a plecat, luni si ani mai tarziu inca il mai asteapta cu mare angoasa si durere, pentru ca nu poate intelege de ce a disparut, cand acesta tinea atat de mult la el. Acest copil sufera pentru ca nu cunoaste adevarul si va continua sa sufere pana cand va fi capabil sa jeleasca.

De asemenea, nu ar trebui sa ii spui copilului ca o persoana "a adormit pentru totdeauna" sau "a adormit si nu se va mai trezi niciodata", deoarece acest lucru genereaza si mai multa teama si anxietate la culcare.

Un psiholog explica trauma prin care a trecut o fetita de 7 ani, dupa ce parintii acesteia i-au spus despre o persoana ca a adormit si nu se va mai trezi niciodata.

“Judith, o fetita de 7 ani, care a fost adusa la cabinetul meu pentru ca avea multe probleme cu somnul, era foarte nelinistita cand se culca si se trezea constant de un an.

Am descoperit ca originea fricii ei era ca intr-o zi mama ei i-a spus ca nu vor mai merge sa o vada pe strabunica ei, pentru ca aceasta a adormit si nu se va mai trezi niciodata. Judith o vedea rar pe strabunica ei si nu avea o relatie foarte apropiata cu ea, dar a fost foarte socata sa afle ca intr-o zi poti sa adormi si sa nu te mai trezesti niciodata.

In terapie am vorbit despre asta si am citit povesti care au ajutat-o sa schimbe mesajul confuz pe care il construise. Am reusit sa-i transmit ca daca adormi te vei trezi intotdeauna si ca a muri nu inseamna a adormi.”, a explicat  Cristina Garcia pentru edukame.com.

Spune intotdeauna adevarul

"Copilul trebuie sa inteleaga ceea ce spuneti, dar spuneti intotdeauna adevarul. Trebuie sa le spui ca persoana iubita, tatal, mama, bunicul sau un frate sau o sora a murit si ca nu o sa-i mai vedem, ca vor fi in memoria noastra, ca ne vom aminti de ei de multe ori, ca am fost foarte fericiti cat timp am fost cu ei. Dar trebuie sa ii spunem adevarul, pentru inceput", explica psihhologul Vicente Priet.

Bineinteles, "mesajul trebuie adaptat la varsta copilului", iar momentul ales pentru a face acest lucru depinde si de experientele cu care se confrunta acesta. O ocazie sau o intrebare poate aparea in urma vizionarii unui program de televiziune, iar altele vor aparea inevitabil atunci cand un membru al familiei este afectat de un deces.

Pentru o familie credincioasa, explicatia ca sufletul persoanei decedata "este in ceruri, alaturi de Dumnezeu" este utila, deoarece ofera o referinta usor de inteles pentru copii si contine o viziune care se potriveste cu credinta lor religioasa.

Atentie insa la povestile intortocheate, avertizeaza psihologul Vicente Prieto. "Copilul trebuie sa inteleaga ca nu va mai vedea aceasta ruda, pentru ca ideea de "bunicul este in cer" sau "este intr-o stea", daca nu este explicata bine, il poate face pe copil sa creada ca acesta este astronaut sau ca se va intoarce".

Explicatiile trebuie sa fie scurte, simple si lipsite de metafore, astfel incat copiii sa le inteleaga.

Nu-ti ascunde emotiile fata de copil 

Evitarea discutiilor despre o problema care afecteaza in mod clar familia transmite un mesaj gresit copilului: "daca mama si tata nu vorbesc despre asta, inseamna ca e rau si e mai bine sa nu vorbesc despre asta" sau "nu pot vorbi despre asta pentru ca mama si tata vor fi mai tristi".

Moartea este un subiect tabu in zilele noastre, iar a vorbi despre ea implica examinarea sentimentelor, dar psihologii sunt clari. "Nu putem izola copilul de emotiile adultilor: el vede plansul, vede parintii tristi, tacerea, faptul ca ies mai putin din casa, ca nu mai ies cu prietenii. Copilul stie ce s-a intamplat si trebuie sa invete sa gestioneze aceste emotii, atat pe ale sale, cat si pe cele ale adultilor.”, explica Vicente Prieto.

Invata-ti copiii sa-si exprime propriile emotii

"Este important sa fii receptiv la intrebarile copilului, pentru ca acestea fac parte din procesul de doliu. Observati-le comportamentul. Poate ca nu au chef de joaca, poate ca nu vor sa fie cu prietenii lor, poate ca vor sa fie mai mult cu familia lor si cer mai multa afectiune. Se vede ca copilul este diferit si trece prin momente dificile, atat inainte, cat si dupa moartea unei persoanei iubite”, explica psihologul.

Psihologii sustin ca este o greseala sa se vrea "distragerea atentiei copiilor, in loc sa-i invatam cum sa gestioneze si sa traiasca tristetea", pentru ca si un copil trebuie sa jeleasca o pierdere si are nevoie de sprijin, intelegere si afectiune, explica ei.

"Mai presus de toate, trebuie sa-i invatam pe copii sa-si exprime emotiile, in functie de varsta, prin plans, desen, verbalizari de genul ‘mi-e dor de mami’, ‘mi-e dor de bunicul’, etc. Trebuie sa-i invatam ca ceea ce simt este tristete si ca acest lucru este normal, astfel incat cei mai mici sa invete sa identifice aceste emotii", recomanda psihologul Vicente Prieto.

FOTO: crhcf.org

Taguri Copil discutii moarte

Articole recomandate

Citeste si despre