Noroiul este un material extrem de versatil, de care copiii pot sa profite la orice varsta. Jocul cu noroi, argila sau lut are nenumarate beneficii. Faptul ca ii face pe copii sa fie mai fericiti si sa se simta mai liberi sunt doar doua dintre ele.
Atunci cand ne gandim la copilarie, cu totii ne amintim de momentele in care ne jucam cu noroi sau saream in balti. De la banalul pamant amestecat cu apa, pana la lut, argila sau nisip kinetic, orice copil ar trebui sa experimenteze jocul cu astfel de materiale.
Modelarea lor ii face pe cei mici sa fie mai fericiti, le imbunatateste starea de spirit si ii invata despre texturi. Copiii parca sunt atrasi instinctiv catre materiale care ii murdaresc. Atunci cand vad o balta cu noroi, primul impuls este sa se joace acolo. Daca ii lasati sa experimenteze, veti vedea pe fetele lor cat de fericiti vor fi. Lutul este o alternativa excelenta la noroiul de afara si poate fi folosit si in casa.
Incurajati-i pe cei mici sa se joace in noroi
Lutul sau banalul noroi le ofera celor mici o experienta senzoriala completa: textura, mirosul, umiditatea, felul in care se modeleaza - toate ii ajuta pe copii sa observe si sa invete lucruri noi. Sigur ca exista si copii carora nu le place sa se murdareasca si trebuie sa respectam acest lucru.
Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare si nevoi diferite, iar datoria parintilor este sa il ghideze si sa il ajute sa se dezvolte in functie de acestea. Trebuie sa aveti rabdare cu el si sa il lasati sa descopere lucrurile atunci cand este pregatit sa o faca.
Jocul cu noroi ii face pe copii mai fericiti
Pedagolul italian Francesco Tonucci a declarat intr-un interviu ca noroiul, cosmarul cel mai murdar al mamelor, este "regele jucariilor". Este la indemana oricui, in orice perioada a anului, este gratuit si poate tine ocupati copiii ore in sir.
Cei mici au obiceiul sa nu bage in seama jucarii sofisticate si sa prefere lucrurile simple, sa fie fericiti atunci cand sar in balti dupa ploaie sau modeleaza in noroi.
Beneficii pentru sanatatea copilului
Cercetarile recente au aratat ca jocul cu noroi imbunatateste sistemul imunitar si poate preveni unele alergii. Atunci cand cei mici se murdaresc, nu va grabiti sa ii spalati pe maini. Lasati-i sa exploreze si sa decida ei cand vor sa se curete. Oamenii de stiinta au descoperit ca noroiul contine anumite bacterii care nu sunt patogene si care ajuta la reducerea nivelului de stres si diminuarea anxietatii, aducand un sentiment de bunastare celor mici.
Jocul cu noroiul are si alte beneficii:
• imbunatateste capacitatea de invatare
• intareste sistemul imunitar
• reduce riscul de astm
• creste absorbtia de vitamina D in organism, prin faptul ca cel mic petrece timp afara, la soare, atunci cand se joaca in noroi.
Cum sa il incurajezi pe cel mic sa se joace in noroi
Imaginatia este singura limita atunci cand vine vorba despre joaca, iar cei mici nu duc lipsa de ea, mai ales cand au la indemana o materie prima atat de ofertanta precum noroiul sau lutul. De la clasicele jocuri ce imita gatitul, pana la constructii facute din pamant cu apa sau figurine modelate din noroi - acestea ii pot tine ocupati pe copii ore in sir.
Acest joc ii face pe copii mai fericiti decat ati crede si le ofera sentimentul de libertate pentru ca se pot juca in natura exact asa cum vor. Lasati-i sa experimenteze si veti vedea bucuria pe chipurile lor. Nimic nu se compara cu a-ti vedea copilul fericit si multumit!
Foto: Pixabay.com/Rustu Bozkus