Nu-i spune niciodata copilului ca este rau. Ce efecte negative au aceste vorbe asupra copiilor

/ / Modificat: 2022-08-30
Nu-i spune niciodata copilului ca este rau. Ce efecte negative au aceste vorbe asupra copiilor

Inevitabil, toti parintii isi doresc ca cei mici sa se comporte corect, in orice situatie. Insa, in realitate, rabdarea parintilor este pusa la incercare de cei mici, in repetate randuri. De multe ori, in astfel de situatii, parintii ajung sa spuna vorbe pe care le regreta apoi sau care au un impact negativ asupra copilului. 

Desi comportamentul copiilor te poate face sa te simti neputincios si poti ajunge sa simti furie si sa-i reprosezi numeroase lucruri copilului, nu o face, deoarece nu vei rezolva nimic. Din contra! Nu vei face decat sa-l ranesti si sa-I scazi increderea in sine.  Iata de ce nu trebuie sa-I spui niciodata copilului ca este rau.

“Esti rau!”, cuvintele care-i ranesc pe copii

Trebuie sa tinem cont de faptul ca opinia celorlalti, dar in special a parintilor, are o influenta majora asupra imaginii de sine pe care copiii si-a dezolta. Atunci cand adultul doreste sa-si educe copilul folosind expresii precum “esti rau” sau “e vina ta”, nu face decat sa il raneasca.  

Astfel de mesaje sunt dureroase pentru copil, deoarece mintea si spiritul sau sunt inca vulnerabile si fragile. El o percepe ca pe o lipsa de incredere si afectiune din partea oamenilor pe care ii iubeste cel mai mult. Iar atunci cand aceste comentarii devin obisnuite, copilul poate incepe sa creada ca aceste afirmatii sunt adevarate, ceea ce genereaza sentimente de devalorizare, stima de sine scazuta si nesiguranta in propria persoana. Aceasta instabilitate emotionala, pe langa faptul ca submineaza relatiile dintre membrii familiei, limiteaza potentialul de dezvoltare intelectuala si are chiar o influenta negativa asupra comportamentului copiilor.

Prin urmare, inainte de a scoate astfel de vorbe pe gura, l a nervi, parintii trebuie sa se gandeasca la consecintele a ceea ce spun. Niciun copil, adolescent sau adult nu merita sa fie facut sa simta ca este rau sau lipsit de valoare.  

In plus, spunandu-I unui copil ca este rau, cand face ceva gresit, acesta nu va invata ce a gresit si ce consecinte au faptele lor asupra lui si/sau a celorlalti.

Copiii nu sunt rai!

Copiii nu sunt esentialmente rai. Este adevarat ca acestia se comporta adesea intr-un mod enervant, periculos, daunator, distructiv sau necooperant. Dar au motivele lor. Copiii au nevoie de stimulare continua si invata prin experimentare. Marea lor curiozitate ii va face sa bage mana in priza, sa atinga totul sau sa se rataceasca ori sa strice diverse obiecte. De multe ori insa, copiii gresesc deoarece nu primesc suficienta atentie din partea parintilor sau nu sunt informati cu privire la consecintele comportamentului lor.

Daca nu sunt invatati, copiii nu stiu ca daca se ascund sub masa si trag de fata de masa, totul poate cadea si nici macar nu-si pot imagina ca se pot taia in sticla. De asemenea, copiii nu cunsoc moduri adecvate prin care pot interactiona cu ceilalti, si ii pot rani, fara ca macar sa isi dea seama, fie prin a le lua jucariile, altor copii, fie prin a lovi persoanele cu jucarii.

In plus, copiii au adesea dorinte, frustrari sau sentimente pe care nu stiu cum sa le exprime, ajungand sa faca tantrumuri sau sa se comporte total inadecvat. De exemplu, lovirea sau muscatura ii poate ajuta sa elibereze tensiunea sau sa realizeze lucruri pe care limbajul lor emergent nu le permite inca sa le faca, cum ar fi sa recupereze o jucarie care le-a fost luata sau sa atraga atentia parintilor lor. Inainte de a afirma ca un copil este rau, ar trebui sa ne punem in locul lui si sa incercam sa ii intelegem nevoile si sentimentele. Bineinteles, comportamentele inacceptabile trebuie oprite imediat, insa nu umili niciodata un copil. 

Ce sa folosesti in loc de “Esti rau!”

Regulile trebuie sa fie mereu prezente si probabil va trebui sa i le reamintesti in numeroase randuri. Atunci cand copilul le incalca, trebuie sa ne aratam dezaprobarea intr-un mod ferm, dar nu dureros. Trebuie sa le explicam, privindu-i in ochi, ca nu au avut un comportament corect si sa-i facem sa vada consecintele. Acesta trebuie sa inteleaga de ce nu tebuie sa faca un anumit lucru si ce influente au actiunile lor asupra celor din jur.

In acelasi timp, terbuie sa ii arati copilului si care este comportamentul adecvat in diverse situatii. De exemplu, daca doar ii spui copilului ca nu terbuie sa dea in alt copil pentru ca nu i-a dat jucaria, nu il ajuti sa gestioneze situatia. Este important sa il inveti cum sa ceara, politicos, ceea ce isi doreste si sa accepte daca ceilalti nu vor sa-si imparta jucariile. 

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre