De cele mai multe ori parintii fac aceasta diferenta intre fete si baieti. Fetele primesc papusi iar baietii primesc masinute. Insa, cand sunt mici, toti copiii trebuie sa aiba cel putin o papusa marioneta, indiferent de sex. Jocul cu papusi este una dintre cele mai educative activitati pentru copii. Sa privesti un copil cum se joaca cu o marioneta poate parea distractiv si amuzant, insa acest lucru are multiple beneficii pentru copii.
Scopul marionetei este de a crea interactiune, dialoguri amuzante si chiar un element de surpriza in activitatile de joc si de invatare. Joaca cu marionetele este benefica pentru dezvoltarea copiilor in primii ani de viata. Iata care sunt principalele beneficii ale joculului cu marionete:
1. Dezvoltarea limbajului
Copiii adora sa poarte "conversatii" cu papusile. Fiecare interactiune verbala cu aceste papusi va incuraja dezvoltarea limbajului. Cei mici, care sunt de obicei timizi, beneficiaza cu adevarat de oportunitatea de a lasa marioneta sa fie vocea lor.
De asemenea, este posibil sa aveti o conversatie intre doua papusi. Folosirea acestora in fiecare mana permite un dialog intre doua personaje.
2. Dezvoltarea abilitatilor sociale
Un copil timid sau unul care invata inca abilitatile sociale are ocazia de a fi mai sociabil cu ajutorul unei marionete. El devine purtatorul de cuvant al grupului. Astfel, o marioneta poate fi vocea folosita pentru a corecta manierele la masa sau alte abilitati sociale.
De asemenea, aceasta devine instructor, iar copiii se bucura adesea sa asculte papusa care ii invata sa fie sociabili. In acest sens, nu este vocea mamei sau a tatalui care stabileste din nou regulile, ci un personaj amuzant.
3. Dezvoltarea emotionala
Papusile ii pot invata pe copii despre emotiile lor. Cei mici pot interactiona cu aceste papusi in timp ce isi impartasesc abilitatea de a fi fericiti, tristi, furiosi, amuzanti sau gelosi.
Astfel copiii isi pot exprima aceste emotii fara sa deranjeze pe nimeni, deoarece personajul lor este cel care simte aceste emotii. Joaca cu marionete ajuta la dezvoltarea caracteristicilor de simpatie si empatie. Copiii experimenteaza acest tip de exprimare si atunci cand se angajeaza in jocul simbolic.
4. Dezvoltarea abilitatilor de ascultare
Papusa pe care o tii in mana ii poate incuraja pe copiii mici sa asculte in timp ce le dai instructiuni sau le spui o poveste. Acestia ii pot ajuta sa invete rime si cantece in timp ce imita papusa.
5. Dezvoltarea abilitatilor motorii
Exista o serie de abilitati motorii pe care copiii si le pot imbunatati jucandu-se cu papusi. Miscarea fina, necesara pentru a folosi o marioneta, ajuta la dexteritate si la utilizarea degetelor pentru a o putea manipula si imbunatateste coordonarea motorie fina.
In plus, papusile ajuta la coordonarea mana-ochi atunci cand papusa este facuta sa mearga si sa se miste in diferite directii. Toate aceste aptitudini imbunatatesc echilibrul si directionalitatea, in timp ce copilul se distreaza foarte mult jucandu-se cu ele.
6. Dezvoltarea increderii in sine
Organizarea unui spectacol de papusi se intampla adesea in mod spontan atunci cand copiii au acces la papusi. Este foarte incurajator sa vezi cum cei mici isi dezvolta increderea in sine prin manipularea unei marionete. Pe masura ce increderea lor creste, vor fi bucurosi sa ii invete si pe prietenii lor cum sa se joace cu marionetele sau chiar vor pune in scena spectacole pentru familie.
7. Dezvoltarea creativitatii
In plus, papusile incurajeaza creativitatea copiilor. De la crearea de povesti si a diferitelor scenarii, la crearea de dialoguri si chiar pana la crearea de noi papusi din sosete sau alte materiale, copiii au la dispozitie o multime de moduri in care sa-si poata dezvolta creativitatea. O singura papusa marioneta poate fi punctul de plecare pentru toate aceste activitati si acte creative.
FOTO: freepik.com