Incurajarea autonomiei copiilor inca de cand sunt foarte mici este esentiala pentru ca acestia sa invete sa faca lucrurile singuri si sa devina independenti, dar si sa aiba incredere si siguranta de sine.
Dobandirea autonomiei in igiena zilnica este una dintre cele mai importante lucruri pe care copiii trebuie sa le invete in primii ani de viata. Cu toate acestea, putini sunt cei care stiu ce reguli deigiena trebuie sa le insufle copiilor, in functie de varsta acestora. Iata u mic ghid care iti va fi util in a-l invata pe copil sa respecte regulile de igiena zilnice, adecvate varstei.
Rutine de igiena zilnica in functie de varsta copilului
Intre 1 an si 3 ani
Cand copilul merge deja singur, este momentul sa-l invatam sa colaboreze la multe dintre rutinele de igiena pe care le realizam cu el zilnic, putand chiar sa inceapa sa faca unele dintre ele de unul singur, sub supravegherea noastra. Iata cateva exemple:
- Schimbarea scutecului cu colaborarea lui. Ii cerem sa ne dea un scutec curat din sertarul special, servetelele umede si hainutele de schimb.
- Spalatul pe maini. Tot acum este momentul perfect pentru a-l invata pe copil sa se spele pe maini singur, mai ales ca te-a vazut de denumarate ori cum faci acest lucru pentru el. Pune un scaun in fata chiuvetei si stai alaturi de el pentru a-l sustine si ghida. Arata-i cum sa se spele singur cu sapun si cum sa se clateasca apoi.
- Acelasi lucru il poti implementa si dimineata, cand poate incepe sa se spele si singur pe fata.
- Seara, cand face baie, dupa ce il dezbraci il poti invata sa duca hainele la cosul de rufe pentru a fi spalate.
- Unii copii de la aceasta varsta incep deja sa faca incercari de a se imbraca sau dezbraca singuri atunci cand este vorba de articole de imbracaminte simple, cum ar fi palariile, jachetele deschise sau sosetele. Este important sa ii lasam sa incerce, desi, logic, este inca devreme, deoarece coordonarea si motricitatea fina sunt inca in curs de dezvoltare.
Intre 3 si 6 ani
- Copilul ar trebui sa fie deja capabil sa se imbrace si sa se dezbrace singur, dupa ce a internalizat ordinea in care se pun diferitele articole de imbracaminte.
- Cand vine vorba de imbracat, copiii ar trebui sa aiba autonomia de a-si alege singuri hainele, sau cel putin de a alege mici detalii ale hainelor, cum ar fi accesoriile, incaltamintea sau culoarea tricoului. Pe masura ce cresc si sunt capabili sa inteleaga limitarile care exista, le vom oferi libertate deplina de alegere.
- Spalatul pe dinti. La inceput, copilul va pune periuta in gura, dar o va misca cu greu, dar incetul cu incetul, cu exemplul si ajutorul tau, va perfectiona tehnica pana cand va fi complet autonom, in jurul varstei de sase ani.
- Periajul parului (sau cel putin incercarea de a face acest lucru). Aceasta sarcina poate fi dificila, mai ales daca copilul are parul lung, deoarece pieptanarea propriului par necesita coordonare, dexteritate si flexibilitate. Cu toate acestea, chiar daca reuseste sa perieze doar o singura suvita, nu-i rapiti ocazia de a-si asuma responsabilitatea si de a avea grija de parul sau in fiecare zi.
- La ora baii, copilul poate deja sa se spumeze cu un burete si apoi sa se clateasca. De asemenea, se poate usca dupa aceea cu un prosop, invatandu-l sa acorde o atentie deosebita uscarii picioarelor, urechilor, fundului, zonei genitale si pliurilor articulatiilor.
- Cand este timpul sa-si faca nevoile, copilul trebuie sa aiba suficienta independenta incat sa-si faca singuri igiena de dupa.
Incepand cu varsta de 6 ani
Incepand de la varsta de sase ani, copiii ar trebui sa stie si sa fie deja capabili sa aiba singuri grija de ei.
- Acestia trebuie sa fie capabili sa-si pieptene dinguri parul atat dimineata cat si seara, inainte de culcare. Dimineata pot chiar sa-si prinda parul in coasa sau cu clame speciale.
- Incepand cu varsta de sase sau sapte ani, copiii sunt deja capabili sa faca dus singuri, dar vor avea in continuare nevoie de ajutor pentru a-si spala si clati parul.
- Este varsta la care pot invata sa aiba grija de unghii, curatandu-le cu o periuta speciala, dar si sa ceara sa i le taiem cand cresc.
- Putem incepe sa ii invatam cum sa foloseasca uscatorul de par, dar intotdeauna sub supravegherea unui adult si dupa ce ne asiguram ca au inteles regulile de siguranta de baza. Pot face acest lucru singuri (fara supraveghere) abia la varsta de 12-14 ani.
- Pana la varsta de sase ani, copilul ar trebui sa aiba o autonomie deplina in ceea ce priveste imbracarea: de la alegerea hainelor pe care sa le poarte, pana la imbracarea prorpiu-zisa, fara ajutor.
FOTO: freepik.com