Specialistii avertizeaza: Copiii nu mai stiu sa tina creionul pentru ca petrec prea mult timp pe tableta si smartphone

/ / Modificat: 2018-03-05
Specialistii avertizeaza: Copiii nu mai stiu sa tina creionul pentru ca petrec prea mult timp pe tableta si smartphone

Timpul petrecut de copii in fata ecranelor de tot felul este o sursa majora de panica pentru majoritatea parintilor si cercetarilor. In ultimii ani, oamenii de stiinta au facut un efort concertat pentru a studia efectele folosirii excesive a tehnologiei asupra copiilor.

Astfel am aflat ca prea mult timp petrecut de copii in fata unui ecran poate duce la probleme de comportament, intarzieri de vorbire si chiar la anxietate.

Mai nou, un grup de experti declara ca dispozitivele preferate ale copiilor le afecteaza acestora o parte si mai surprinzatoare si totusi cruciala a dezvoltarii lor - capacitatea de a tine in mana stiloul sau creionul.

Copiii nu mai stiu sa tina creionul pentru ca petrec prea mult timp pe smartphone

Sally Payne, pediatru terapeut la "Heart of England Foundation" a declarat pentru "The Guardian" ca utilizarea in exces de catre copiii mici a telefoanelor mobile si a tabletelor impiedica de fapt dezvoltarea corespunzatoare a muschilor degetelor.

Potrivit lui Payne, copiii au nevoie de un "control puternic al muschilor fini de la degete" pentru a tine creioanele in mod corespunzator. Dar pentru ca majoritatea copiilor din ziua de azi se joaca pe dispozitive, acesti muschi fini nu au sansa de a se dezvolta. "Copiii din ziua de azi nu intra la scoala cu puterea si dexteritatea mainii pe care o aveau copiii de acum 10 ani", a spus ea.

Cei de la "The Guardian" au vorbit cu o mama pe nume Laura, care a declarat ca fiul ei de 6 ani, Patrick, a vizitat timp de sase luni un pediatru terapeut pentru ca nu putea tine in mana, in mod adecvat, stiloul si creionul.

"Daca privesc in urma, observ ca i-am pus la dispozitie lui Patrick tehnologia ca sa se joace, ajungandu-se la excluderea virtuala a celor mai traditionale jucarii", a spus ea. "Cand a ajuns la scoala, profesorii m-au contactat deoarece erau ingrijorati. Copilul meu tinea stiloul precum omul cavernelor bata. Pur si simplu nu putea sa-l tina in nici un fel si astfel nu putea sa invete sa scrie, pentru ca nu putea sa miste stiloul cu precizie."

Din fericire, sesiunile de terapie ale lui Patrick il ajuta foarte mult. In timp ce Patrick este doar un caz specific, pediatrul terapeut Melissa Prunty a declarat, de asemenea pentru "The Guardian" ca folosirea excesiva a tehnologiei si efectele acesteia asupra dezvoltarii musculaturii degetelor la copii, cauzeaza probleme majore in ceea ce priveste scrisul. Iar aceste probleme se agraveaza pe masura ce scolile se bazeaza tot mai mult pe tablete ca instrumente didactice.

Trebuie sa fim constienti ca tehnologia va deveni ceva tot frecvent in viata de zi cu zi a copiilor nostri

Cu companii precum Facebook, care dezvolta platforme sociale pentru copii, dispozitive care sa fie mai prietenoase cu copiii si atat de multe mijloace de comunicare centrate pe copii, este imposibil sa scapam de toate. Ca parinte, este firesc sa fii preocupat de modul in care toate aceste tehnologii vor afecta viata copilului tau. Iar cand te uiti la statistici, e ingrijorator sa vezi la cat de multe pericole sunt expusi copiii. Cu intarzierile in dezvoltare, in special cele referitoare la abilitatea copiilor de a scrie, nu e de glumit, dar vestea buna este ca pot fi combatute.

Ce e de facut?

In timp ce este usor sa spunem "da-i copilului tau mai putin tableta", nu e la fel de usor de pus in practica. In loc sa-i interzici cu totul copilului tau device-urile, mai bine incearca sa-ti imbunatatesti viata, dar sa o imbunatatesti si pe a lui.

De exemplu, descarca aplicatii care sa-i permita copilului sa deseneze, sa coloreze si sa scrie. Acest lucru il va ajuta sa-si imbunatateasca dexteritatea si sa-si intareasca muschii degetului. Daca vrei sa mergi pe calea traditionala, Sally Payne precizeaza ca activitati precum constructiile cu cuburi, folosirea foarfecelor, tragerea jucariilor de sfoara si jocul cu franghiile, candva activitati nelipsite in copilarie, ajuta la dezvoltarea musculaturii degetelor si pot fi utilizate si astazi.

Pana la urma, nu este nevoie sa le interzicem copiilor complet tehnologia, dar ar trebui sa ne straduim sa echilibram timpul petrecut de copii pe ecrane cu activitati din lumea reala, cum ar fi mestesugurile, jocurile de interior si jocurile in aer liber. Fara indoiala, tehnologia schimba modul in care ne crestem copiii, si asta nu este neaparat un lucru rau, dar este ceva ce trebuie sa luam in considerare de fiecare data cand ii inmanam copilului tableta.

Taguri Dezvoltarea copiilor Smartphone Tableta

Articole recomandate

Citeste si despre