11 lucruri pe care educatoarele copilului tau ar vrea sa nu le faci

/ / Modificat: 2017-09-26
11 lucruri pe care educatoarele copilului tau ar vrea sa nu le faci

Multor mamici le vine greu sa-si lase copilul singur la gradinita. Unele ezita sa plece, intepenind in pragul usii, altele, din contra, incearca sa-si strecoare copilasul la grupa cand e bolnavior. Ca parinte, stii ca interesul superior al copilului este o prioritate pentru tine. Acest lucru se aplica si atunci cand alegi cresa sau gradinita la care doresti sa-l inscrii. Daca micutul tau nu a implinit inca 3 ani si trebuie sa il duci la cresa, poti transforma aceasta experienta intr-una distractiva, ajutand astfel copilul sa invinga anxietatea de separare.

Iata cateva sfaturi importante pentru parintii care au un copil la cresa sau la gradinita, chiar de la educatoare!

1. Nu zabovi in pragul usii

Cand copilul tau este suparat ca trebuie sa il lasi singur la gradinita, iti vine greu sa-l parasesti ca sa te duci la serviciu. Ezitarea ta nu ii face insa deloc bine copilului. Din contra, ii amplifica sentimentul de anxietate.

Uneori, parintii pot suferi de anxietate de separare mai rau decat copiii lor. Daca vrei sa-ti faci copilul sa se simta mai bine, ia-ti "la revedere" cu zambetul pe buze, imbratiseaza-l cu dragoste si iesi din sala. Nu zabovi in cadrul usii si nici nu te intoarce din drum, chiar daca iti auzi copilul plangand. Intoarcerea ta il va tulbura si mai tare pe cel mic si il va face sa creada ca, intr-adevar, nu trebuie lasat singur cu educatoarele si cu noii colegi. 

2. Nu te furisa fara sa-i spui "la revedere"

Daca micutul tau se joaca fericit atunci cand trebuie sa parasesti gradinita, vei fi tentata sa pleci fara sa-ti iei ramas bun, crezand ca asa vei evita lacrimile copilului. Dar asta nu e deloc o idee buna. Copilul tau poate avea un soc atunci cand va constata ca nu mai esti langa el. Trebuie sa ii spui unde pleci si cand te vei intoarce dupa el.

3. Nu pleca fara sa-i spui educatoarei cum se comporta copilul tau acasa

Daca un copil nu a dormit suficient sau a dat semne de agitatie mai multe zile la rand, educatoarea trebuie informata. Orice informatie se poate dovedi extrem de utila, ajutand personalul gradinitei sa stabileasca cea mai buna abordare pentru copilul tau. La inceput de saptamana, spune-le educatoarelor si ingrijitoarelor cum a dormit copilul, ce a mancat si cum s-a comportat acasa in weekend. Orice schimbare in rutina acestuia are o influenta asupra modului sau de a se comporta la gradinita.

4. Fii consecventa

Daca nu poti sa-ti duci copilul in fiecare dimineata la gradinita si trebuie sa apelezi la ajutorul partenerului sau al unei rude, asigura-te ca acestia stiu exact ce au de facut: la ce grupa trebuie sa-l duca pe cel mic, unde trebuie sa-i puna bagajul si hainutele de schimb si cum sa-si ia la revedere. Consecventa de care dau dovada adultii din familie este foarte importanta pentru copil.

5. Nu forta perioada de acomodare

Fiecare gradinita are propriile sale metode de a ajuta copiii sa se acomodeze cu noul mediu. Unii copii se adapteaza in cateva zile, altii au nevoie de cateva saptamani. Daca copilul tau are nevoie de mai mult timp sa se obisnuiasca cu locatia, colegii si personalul unitatii de invatamant, discuta acest lucru cu educatoarea, pentru a stabili impreunao strategie eficienta.

6. Nu-ti face griji daca cel mic nu are un prieten foarte bun

In primii ani de viata, copiii sunt creaturi solitare. Abilitatile de a-si face prieteni si de a se juca in grup se dezvolta abia dupa varsta de 3 ani. Copiii mici interactioneaza intre ei, dar nu se joaca sustinut. Isi vor face prieteni cand vor fi suficient de mari sa-si doreasca acest lucru in mod natural.

7. Jucariile aduse de acasa ajuta copilul sa combata anxietatea de separare

Daca micutul tau are o jucarie preferata pe care o poarta cu el peste tot, sugereaza-i s-o ia cu el la gradinita. Obiectul preferat este un substitut al parintelui si il poate ajuta sa se linisteasca si sa se simta in siguranta. In timp, pe masura ca personalul gradinitei va stabili o legatura cu copilul, acesta va renunta la jucaria-substitut.

8. Nu duce copilul la gradinita cand este bolnav

Daca ai o sedinta importanta la birou si copilul tau are temperatura, tine-l acasa si roaga pe cineva de incredere sa stea cu copilul cateva ore. In niciun caz nu-l duce la gradinita, dupa ce i-ai dat paracetamol. Personalul gradinitelor nu are pregatire in ingrijirea copiilor bolnavi. Nu conteaza daca este vorba de o simpla raceala, copilul trebuie ingrijit acasa, urmand recomandarile medicului pediatru.

9. Nu te stresa daca cel mic face mofturi la mancare

Acasa, copilul tau refuza sa manance legume si vrea numai peste, vafe si fasole. Teama ta ca nu va manca nimic la gradinita este oarecum justificata. Retine insa: copiii au darul sa-si surprinda intotdeauna parintii. In ciuda faptului ca fac mofturi acasa, la gradinita se pun cu toti copiii si mananca morcovi cu mare placere. Explicatia sta in puterea exemplului. Vazand alti copii care mananca legume, devin curiosi sau se simt incurajati sa manance impreuna cu ei.

10. Nu indesa picturile copilului in rucsacel

Te grabesti sa-ti iei copilul de la gradinita si sa ajungeti impreuna mai repede acasa. Cel mic te intampina cu desenul cu acuarele pe care l-a facut in ziua respectiva. Zaboveste cateva minute, inainte de a-l felicita scurt si de a baga desenul in geanta. Incearca sa afli povestea din spatele desenului. Pentru copilul tau, tu esti lumea intreaga si probabil s-a gandit numai la tine cand a pictat. Daca tu ii tratezi creatia cu indiferenta, se va simti dezamagit si respins.

11. Nu te grabi sa-ti iei copilul cat mai repede de la grupa

Asa cum tu tii sa-i spui educatoarei ce-a facut copilul tau acasa, asa si educatoarea tine sa-ti povesteasca cum s-a descurcat pustiul tau la gradinita. Rezerva-ti cateva minute pentru o mica discutie cu cadrul didactic despre evolutia copilului tau. Este important sa afli ce a facut la grupa, cum s-a simtit si ce abilitati si-a exersat. Educatoarea iti poate da sfaturi extrem de utile, care sa te ajute sa descoperi lucruri noi despre copilul tau, sa-i incurajezi calitati si sa-l ajuti sa se descurce la capitolele unde are inca dificultati de invatare.

Taguri Sfaturi educatori Gradinita copii Comportamentul copilului Cresa copii

Articole recomandate

Citeste si despre