Cum iti protejezi copilul de boli la gradinita

/ / Modificat: 2024-03-29
Cum iti protejezi copilul de boli la gradinita

Imbolnavirea celui mic constituie un adevarat motiv de ingrijorare pentru parinti. Daca si tu esti parinte, iti este deja familiar scenariul care se petrece in momentul in care puiul tau vine de la gradinita chiar si cu o banala raceala. Copilul se simte rau, mergi la medicul pediatru, iti iei liber de la serviciu si, pentru cateva zile, ai mereu la indemana termometru si medicamente, prepari ceaiuri si supe. 

 

Desi bolile copilariei sunt necesare pentru formarea imunitatii celui mic, afla ca exista si alte variante prin care ii poti consolida sistemul imunitar. Citeste in continuare si descopera cum il poti proteja pe cel mic de neplacerile cauzate de diferitele infectii. 

Vaccineaza-l

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a evita imbolnavirea copilului este vaccinarea. In prezent, exista vaccinuri pentru unele dintre cele mai raspandite infectii, precum: varicela, rubeola, rujeola, oreionul, infectia pneumococica si altele. Prin intermediul vaccinurilor, cel mic dobandeste anticorpi care il protejeaza in momentul in care ia contact cu agentul patogen responsabil. Spre exemplu, in cazul unui focar de rujeola, copilul tau va fi protejat si nu va face boala. 

 

Unii parinti se tem de reactiile adverse ale vaccinurilor. Insa, daca se manifesta, acestea sunt minore si mult reduse fata de simptomele propriu-zise ale bolii pe care ar putea sa o dezvolte in lipsa vaccinului. Vorbeste cu medicul de familie sau medicul pediatru si afla tot ce ai nevoie sa stii despre vaccinuri. Printre cele mai frecvente efecte adverse se afla: febra usoara, durerea la locul vaccinarii, durerea musculara. Aceste simptome sunt prezente cel mult 1-2 zile. 

Invata-l regulile de igiena

Respectarea unor reguli de igiena este esentiala pentru evitarea raspandirii infectiilor. Astfel, ajuta-l pe cel mic sa inteleaga importanta igienei si cum poate adopta aceste reguli in orice loc in care se afla. Printre cele mai importante practici, se afla:

  • spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de a atinge fata sau a manca;

  • evitarea atingerii suprafetelor sau a obiectelor cu mana murdara sau dupa ce a stranutat;

  • acoperirea nasului si a gurii in timp ce stranuta sau tuseste cu un servetel sau ducand bratul in dreptul gurii. 

 

De asemenea, este important nu doar a se spala pe maini constant, ci si a o face corect. Asigura-te ca se spala corespunzator pe toata suprafata mainii, chiar si in spatiile dintre degete. Pentru asta, invata-l, de exemplu, un mic cantecel pe care sa-l fredoneze in timp ce se spala pe maini. In plus, igiena mainilor devine mai distractiva in acest mod.

Stabileste o dieta echilibrata

Alimentatia are un rol foarte important in dezvoltarea sistemului imunitar. Ofera-i celui mic o varietate de alimente nutritive. Alege alimente cat mai putin procesate, stabileste mese regulate si asigura-te ca ii sunt satisfacute toate nevoile nutritive. Introdu in alimentatia zilnica cat mai multe fructe si legume crude, proteine de calitate din lactate, peste, oua, leguminoase (soia, mazare). 

 

Incearca pe cat posibil sa scazi cantitatea de dulciuri procesate, deoarece au o cantitate crescuta de zahar. Inlocuieste-le cu preparate realizate acasa, din ingrediente cat mai naturale. 

Adopta un program de somn adecvat

Somnul este esential pentru buna functionare a intregului organism, dar si pentru imunitate. Stabileste un program de somn adaptat varstei celui mic si incurajeaza-l sa-l respecte. Odihna corespunzatoare il va ajuta sa isi consolideze sistemul imunitar, iar studiile au demonstrat o incidenta mai redusa a infectiilor la copiii care au un somn optim. 

 

Adoptarea masurilor exemplificate in acest articol te va ajuta, cu siguranta, in a-l proteja pe cel mic de a dobandi diferite boli la gradinita. Pentru a te asigura ca iei cele mai bune decizii referitoare la sanatatea lui, mergi periodic la medicul de familie sau medicul pediatru si respecta indicatiile oferite de acestia. 

 

Sursa foto: Freepik

 

Taguri Protectia copilului Gradinita copii

Articole recomandate

Citeste si despre