Gradinita, o lume noua. Cum iti pregatesti copilul pentru schimbare

/ / Modificat: 2016-09-12
Gradinita, o lume noua. Cum iti pregatesti copilul pentru schimbare

Gradinita este un pas important in dezvoltarea copilului, deoarece ii da posibilitatea sa interactioneze pentru prima oara cu un colectiv de copii de aceeasi varsta si sa isi dezvolte abilitatile practice si de comunicare pe care le poseda deja.

La 3 ani, majoritatea copiiilor sunt suficient de dezvoltati din punct de vedere emotional, mental si social pentru a putea fi integrati in colectivitate.

Daca esti ingrijorata ca micutul tau nu se va descurca la gradinita, ia atitudine. Majoritatea copiilor sunt foarte bine pregatiti sa inceapa gradinita.

Pentru a afla daca si copilul tau se incadreaza in aceasta categorie, gandeste-te la dezvoltarea copilului tau in patru domenii: cunostinte, abilitati sociale, apreciere de sine si comunicarea cu copiii mai mari.

1. Cunostinte generale

Gradinita este conceputa pentru a dezvolta cunostintele copiilor in vederea trecerii in clasa intai. Majoritatea copiilor sunt pregatiti in conformitate cu standardele gradinitei la care merg.

2. Abilitati sociale

Parintii isi fac griji in privinta a doua tipuri de abilitati sociale: cat de bine se inteleg copiii lor cu ceilalti copii si abilitati legate de munca (gradul de independenta al unui copil, nivelul de responsabilitate si abilitatea de a coopera). In general, acestea sunt abilitatile de care va avea nevoie copilul tau ca sa se dezvolte intr-o clasa.

Va trebui de asemenea sa urmeze instructiuni, sa aiba un comportament corespunzator atunci cand este supravegheat si daca face mizerie sa o stranga. Acestea sunt abilitatile de baza pe care trebuie sa le aiba orice copil pentru a putea invata altele noi la scoala.

3. Aprecierea de sine

Cercetatorii considera ca rezultatele proaste nu sunt un efect al unei imagini de sine deteriorate. La inceputul gradinitei, majoritatea copiilor au o parere foarte buna despre ei.

4. Relatiile cu copii mai mari

Cei mai multi copii interactioneaza bine cu alti copii. Doar o mica parte au dificultati in a interactiona in clasa sau la locul de joaca. Nu uita ca in calitate de parinte, tu esti primul profesor al copilului tau.

Copilul tau va invata si isi va dezvolta multe abilitati la scoala, dar cele pe care le invata de la tine – cum sa coopereze, cum sa faca ce i se spune si sa curete daca face mizerie – il vor ajuta sa porneasca gradinita cu dreptul.

Sfaturi pentru parinti

1. Ajutor acasa

Cel mai probabil, copilul tau va experimenta o varietate de emotii inainte sa inceapa gradinita: fericire, mandrie si entuziasm pentru ca se face mare si teama de necunoscut.

Intreaga experienta ar putea sa ii provoace sentimente ambigue. Cand copiii mici au emotii complexe, nu stiu cum sa le faca fata. Parintii lor trebuie sa ii ghideze. Spune-i copilului tau ca isi poate controla aceste sentimente. Spune-i "Poti sa faci asta!". Pregatirea copilului tau pentru gradinita inseamna sa ii creezi un mediu placut si plin de afectiune.

Copiii au nevoie sa stie ca parintii lor "sunt nebuni dupa ei". Ei trebuie sa simta dragostea neconditionata pentru a se simti in siguranta intr-un mediu calduros si afectuos. Dar, trebuie sa stabilesti anumite standarde si limite pentru copilul tau si un program previzibil, inclusiv ora de culcare si de trezire.

Incercati sa serviti cina impreuna ca o familie. Fixeaza o anumita ora pentru spalatul pe dinti, baita si mersul la culcare.

Copiii trebuie sa stie ce se va intampla cu ei si ce se asteapta de la ei. Cand stiu aceste lucruri, tranzitiile prin care trec – inclusiv acomodarea la gradinita – vor decurge mult mai bine.

2. Vorbeste cu el

Felul in care percepi inceputul gradinitei – si in care comunici cu copilul tau – va avea un impact major asupra modului in care se acomodeaza la gradinita. In primul rand, gandeste-te la aceasta tranzitie ca la o oportunitate ca micutul tau sa se dezvolte.

Este important sa il ajuti pe copilul tau sa faca fata dificultatilor pe care le intalneste in materie de pierdere si separare. Nu ii ascunde nimic – este important sa vorbesti cu copilul tau despre inceputul gradinitei.

Incearca sa raspunzi la toate intrebarile lui! Copiii se tem de ceea ce o sa se intample in viitor pentru ca nu au nici un fel de experienta pe care sa se bazeze. Nu ii spune doar "Va fi bine, nu iti face griji!". Vino in intampinare grijilor lui.

3. Elemente de rutina

Copilul tau se va simti mult mai bine cand il vei duce la cumparaturi si va avea pantofi noi si ghiozdan. Specialistii recomanda sa il duci pe copilul tau la gradinita, sa il lasi sa isi cunoasca educatoarea, sa vada sala si sa faca un tur al cladirii. Asa il vei familiariza cu locul si il vei ajuta sa se simta in largul lui.

4. Pregateste-ti copilul pentru schimbare

Odata ce trece pragul gradinitei, copilul intra intr-o lume noua, diferita de acasa. Aici va petrece cel putin patru ore pe zi, separat de parinti, va invata lucruri noi si va trebui sa se supuna unor reguli putin diferite de cele deprinse in familie.

Aceasta schimbare poate fi coplesitoare pentru copil, mai ales daca nu este prea indraznet din fire. Ca parinte, trebuie sa-l pregatesti din timp, discutand cu el deschis despre ceea ce inseamna gradinita si de ce va trebui sa mearga acolo, cand tu esti la serviciu.

Un bun pretext pentru a deschide conversatia este vizitarea imprejurimilor gradinitei. Arata-i mai intai cladirea, apoi locul de joaca si povesteste-i ce se intampla in curtea gradinitei si in interiorul ei, in timpul anului scolar. Poti chiar sa il iei cu tine, in momentul inscrierii, si sa profiti de ocazie pentru a vizita salile in care invata copiii din diferite grupe.

Un copil care stie unde merge si de ce trebuie sa mearga in acel loc este mai putin temator. Il ajuti foarte mult daca ii prezinti avantajele mersului la gradinita, dar si lucrurile noi pe care va trebui sa le invete, cum ar fi comportamentul adecvat la grupa.

5. Evalueaza-i nivelul de dezvoltare

Nu te grabi sa duci copilul la gradinita daca este prea mic sau daca observi ca nu a deprins anumite abilitati, cum ar fi sa-si incheie singur nasturii de la bluza sau sa foloseasca singur la toaleta. Risti sa-l faci sa se simta complet neajutorat si sa ii sporesti anxietatea. Cere sfatul unui psiholog sau al viitoarei educatoare, daca ai indoieli cu privire la capacitatea lui de a se acomoda.

Cunostinte si abilitati pe care trebuie sa le aiba cel mic, pentru a se putea integra cu usurinta in colectivitatea de prescolari!

Cunostintele generale si practice

Un copil este gata de gradinita atunci cand reuseste sa se faca inteles prin cuvinte. La 3 ani, el ar trebui sa fie capabil sa identifice sunetul de inceput al unor cuvinte. Totodata, el ar trebui sa aiba notiuni de culoare, marime si forma, sa poata identificata anumite litere ale alfabetului si sa poata numara pana la 10.

Abilitatile sociale

Copilul capabil sa urmeze reguli si sa impartaseasca lucruri cu cei din jur este considerat pregatit sa mearga la gradinita. Alte abilitati sociale includ capacitatea de a se juca impreuna cu alti copii si de a lucra in echipa, precum si capacitatea de a indeplini sarcini simple, sub indrumarea unui adult. Daca celui mic ii place sa te ajute prin casa si te asculta cand ii povestesti ceva fara sa te intrerupa, poti fi sigura ca se va acomoda usor la gradinita.

Capacitatea de a se aprecia pe sine insusi

In general, copilul de 3 ani are o parere buna despre el. El este curios si dornic sa experimenteze lucruri noi. Daca ai un copil timid, cea mai buna metoda de a-l ajuta sa-si invinga timiditatea este sa-l incurajezi sa interactioneze cu alti copii. Totodata, gradinita ii va da ocazia sa-si exerseze abilitatile deja formate si in felul acesta sa capete mai multa incredere in el.

Discuta din timp cu educatoarea, daca stii ca cel mic e mai timid sau tacut. Aceasta il poate ajuta prin metode pedagogice sa-si invinga teama ca se poate face de rusine in fata celorlati copii.

Abilitatile de comunicare si relationare

Un copil care isi face prieteni cu usurinta la locul de joaca si care se face usor inteles in fata unor copii mai mari sau adulti este considerat pregatit pentru gradinita. Ca parinte, il poti ajuta sa-si dezvolte aceste abilitati iesind cu el in oras sau mergand cu el in vizite.

La gradinita, copilul isi va consolida abilitati de comunicare si relationare, interactionand constant cu ceilalti copii si cu educatoarea.

Tu la ce varsta ti-ai dus copilul pentru prima data la gradinita? Care a fost impactul acestei lumi noi asupra lui? Ce sfaturi poti oferi altor mamici in legatura de adaptarea copilului in colectivitate? Scrie-ti opinia in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Rolul si beneficiile gradinitei in viata copilului

Pregatirea copilului pentru gradinita

Acomodarea copilului in colectivitate

Copilul tau este pregatit pentru gradinita?

De-acasa la gradinita, o trecere grea?

Taguri Gradinita copii Abilitati copii gradinita Adaptare gradinita Pregatire copii gradinita

Articole recomandate

Citeste si despre