Parintii isi pot retrage copiii de la gradinita daca acestia nu reusesc sa se adapteze sau prezinta manifestari de oboseala

/ / Modificat: 2024-08-27
Parintii isi pot retrage copiii de la gradinita daca acestia nu reusesc sa se adapteze sau prezinta manifestari de oboseala

 

Parintii isi pot retrage copiii de la grupele mijlocie si mare daca „se observa manifestari de oboseala sau de neadaptare la regimul gradinitei”, conform ROFUIP 2024. Dupa o evaluare facuta de educatorul de la clasa, parintii isi pot inscrie copilul fie la un serviciu complementar in anul in curs, fie il pot reinscrie in anul scolar urmator la aceeasi grupa. Pana acum, prevederea se aplica doar pentru micutii de clasele pregatitoare sau clasa I.

Nu se precizeaza, insa, dupa cat timp de la inceperea anului scolar se poate solicita retragerea copilului din grupa. In plus, pentru a dovedi neadaptarea la gradinita e nevoie de o evaluare a cadrului didactic de la clasa.

„(3) In situatia in care copiii din invatamantul prescolar, din grupele mijlocii si mari, inregistreaza absente ca urmare a unor probleme medicale sau se observa manifestari de oboseala sau de neadaptare la regimul gradinitei, parintii sau reprezentantii legali pot depune la unitatea de invatamant o solicitare de retragere a copilului, in vederea reinscrierii in anul scolar urmator sau a inscrierii intr-un serviciu complementar.

(4) In situatia solicitarii de retragere, mentionate la alin. (2) si (3), unitatile de invatamant vor consilia parintii sau reprezentantii legali privind nevoia de a lua decizii in interesul educational al copilului/elevului si ii vor informa ca solicitarea nu poate fi solutionata decat in situatia in care evaluarea nivelului dezvoltarii realizata de cadrul didactic de la clasa atesta necesitatea reinscrierii in grupa/clasa anterioara sau in grupa/clasa corespunzatoare nivelului din care s-a retras”, scrie in Articolul 90, din ROFUIP 2024.

Serviciile complementare trebuie infiintate de primarii in localitatile unde sunt prea putini copii si nu se justifica infiintarea unei gradinite.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita copii Oboseala copii Adaptare gradinita

Articole recomandate

Citeste si despre