Somnul din timpul zilei la copii mici

/ / Modificat: 2014-05-22
Somnul din timpul zilei la copii mici

Atunci cand sunt bebelusi, micutii dorm aproape toata ziua. Atunci cand cresc, aceste reprize de somn incep sa se diminueze atat ca numar, cat si ca intensitate. Multi parinti se intreaba pana la ce varsta trebuie sa doarma copiii ziua, cate ore si de cate ori pe zi.

Somnul in timpul zilei la bebelusi

Copii cu varsta sub 1 an au parte de 2 reprize de somn pe timpul zilei. De regula prima este dimineata, iar a doua dupa-amiaza.

Pana la 1 an si jumatate copilul sare peste somnul de dimineata, pastrandu-l in program doar pe cel de dupa-amiaza. Acesta este esential pentru ca micutul sa poata sa manance linistit seara fara sa se simta molesit sau somnoros.

Chiar si dupa ce a iesit din program somnul de dimineata, este posibil sa mai fii nevoita uneori sa il adormi si in aceasta perioada a zilei. Insa in principiu copii pana la 2 ani pastreaza in rutina zilnica doar somnul de amiaza.

Cand se renunta complet la somnul din timpul zilei?

La 4 ani mai mult de 50% dintre copii inca mai dorm dupa-amieza. Majoritatea renunta la acest obicei abia dupa la varsta de 5 ani. Procentul ajunge undeva la 70%. Chiar si asa, 3 din 10 copii au in continuare nevoie de somnul din timpul zilei dupa varsta de 5 ani.

Somnul din timpul zilei depinde de numarul de ore dormite pe noapte

Fiecare copil se dezvolta diferit. Nevoia de somn din timpul zilei depinde foarte mult de cate ore doarme noaptea fiecare copil

Copiii intre 2 si 3 ani dorm in cel mai bun caz de la 12 pana la 14 ore in 24 de ore . Asadar, daca prescolarul este bagat la somn la ora 8 si se trezeste la 8-9 dimineata, atunci el isi asigura toata norma necesara de somn pe timpul noptii. In acest caz el nu mai are nevoie de somnul din timpul zilei.

Daca exista modificari in rutina de somn nocturn la copil (este bolnavior si nu doarme bine, s-a culcat tarziu, a avut cosmaruri si a dormit intermitent etc.) este foarte probabil sa aiba nevoie de o repriza de somn si dupa-amiaza pentru a acumula totalul de ore specifice varstei lui.

Cate ore trebuie sa doarma in mod normal un copil noaptea?

Daca somnul copilului din timpul zilei depinde de numarul de ore de somn pe timp de noapte, atunci trebuie sa te apuci sa faci calcule pentru a-ti da seama daca mai are sau nu nevoie de episoade de odihna. Sa stii numarul orientativ de ore de somn pe timpul noptii la varsta copilului te ajuta sa iti dai seama si de ce este uneori atat de somnoros ziua. In acest mod excluzi si faptul ca micutul ar putea fi bolnav.

  • Copilul intre 2 si 3 ani – 10.5 -12.5 ore/noaptea;

  • Copilul de 4 ani – 10 – 12 ore/noaptea;

  • Copilul de 5 ani – 10 – 12 ore/noapte.

Atunci cand copilul nu atinge numarul minim de ore de somn pe noapte, acesta trebuie sa le recupereze in timpul zilei. Unii copii pot dormi un pic mai mult decat atat, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa il trezesti neaparat. Numarul de ore este estimative si reprezinta doar un ghid orientativ pentru ca tu sa stii care este media normala a acestora la copii de diverse varste.

Taguri Somn copii Somn ziua copii Ore somn noapte copii

Articole recomandate

Citeste si despre