Ceara are rolul de a proteja canalele auditive de apă, murdărie și praf, care pot deteriora timpanul și urechea internă. Uneori, organismul nu reușește să expulzeze ceara și aceasta se poate acumula în ureche și o poate înfunda. Dacă se întâmplă acest lucru, se poate produce pierderea auzului, dureri de ureche, amețeli sau vertij la copii.
În cele mai multe cazuri, este suficientă curățarea cerii din urechile copiilor în timpul băii cu o cârpă sau un prosop umed, evitând întotdeauna utilizarea bețișoarelor de bumbac sau a oricărui alt obiect în interiorul urechii. Dacă avem îndoieli, ar trebui să consultăm un medic pediatru pentru a evalua dacă este necesară îndepărtarea cerii și pentru a exclude alte probleme.
Atunci când apare insa excesul de ceara, putem folosi câteva trucuri pentru a o îndepărta, deși este recomandat să consultăm în prealabil un medic pediatru:
1. Uleiul de măsline: înmoaie ceara din urechi. Este suficient să aplicăm 2 sau 3 picături de ulei de măsline înainte de a merge la culcare.
2. Uleiul de parafină: uleiul de parafină se vinde în farmacii. Încălziți uleiul în prealabil și aplicați 2 sau 3 picături pe ureche.
3. Soluție salină: se amestecă o linguriță de sare în jumătate de cană de apă și se dizolvă. Se pun câteva picături în ureche, se lasă să acționeze și apoi se înclină capul pentru a scurge soluția.
4. Glicerină: aplicați câteva picături de glicerină în ureche. Aceasta este folosită pentru a înmuia ceara și pentru a facilita ieșirea ei din ureche în mod natural.
Dacă aceste trucuri pentru a elimina excesul de ceară din ureche nu funcționează, trebuie să mergem la medicul pediatru pentru a putea folosi alte metode folosite de specialiștii în sănătate pentru a elimina în siguranță acumularea de ceară.