Ca fiinte umane, adapostim in noi o multitudine de emotii. In cele mai multe cazuri, adultii sunt capabili sa puna cuvinte pe ceea ce simtim si sa inteleaga de ce ne simtim asa cum o facem. Dar este diferit in cazul copiilor. Acestia au nevoie de ajutorul nostru pentru a-si gestiona emotiile, deoarece nu au aceeasi capacitate ca si adultii de a intelege, asimila si verbaliza ceea ce simt, mai ales atunci cand sunt mai mici. Si pentru ca se simt rau, plang, se enerveaza, se bat, se arunca pe jos si se comporta intr-un mod care nu este corect in ochii adultilor.
Atunci cand vorbim despre copii mai mari sau adolescenti, situatia este similara. Desi in aceste cazuri nu exista obstacolele asociate unei varste imature, este o etapa deosebit de sensibila a vietii, plina de schimbari si nesigurante care pot afecta, de asemenea, caracterul si comportamentul copiilor nostri.
Atunci, parintii, care nu sunt nici perfecti, nici infinit de rabdatori si care au si zile istovitoare, raspund la acest "comportament rau" intr-un mod complet opus fata de ceea ce are nevoie copilul nostru: prin strigate, pedepse, santaj, amenintari, etichete sau pur si simplu prin ignorare.
Ce este de facut?
Raspunsul este simplu: acelasi lucru pe care am dori ca ceilalti sa il faca cu noi atunci cand avem o zi proasta, suntem tristi, irascibili sau nu ne mai suportam nici macar pe noi insine.
In acele momente de maxima revolutie interioara si vulnerabilitate emotionala, imbratisarile si compania respectuoasa sunt cel mai bun medicament. Imbratisarea este un gest atat de puternic, cu atat de multe beneficii, incat uneori spune mai mult decat orice cuvant. Copiii nu fac exceptie si simt si ei "puterea vindecatoare" a imbratisarilor in cele mai convulsive momente.
Dar atunci cand vorbim despre a raspunde la un comportament nepotrivit cu o imbratisare sau cu o atitudine pozitiva si respectuoasa, multi parinti se intreaba nedumeriti daca nu cumva "rasplatesc" comportamentul copilului lor facand acest lucru. Este usor sa ne gandim ca, daca imbratisarile sunt reconfortante, linistitoare si ne fac sa ne simtim bine, ce rost are sa le dam unui copil care se comporta urat? Educam si corectam atunci cand imbratisam?
DA! Imbratisarile, dragostea si respectul nu numai ca stau la baza unei dezvoltari sanatoase a copilului, atat fizice, cat si psihologice, dar sunt si singura modalitate de educare daca ne dorim ca ai nostri copii sa devina empatici, respectuosi, increzatori si cu o puternica stima de sine.
Este normal ca parintilor sa nu le placa atunci cand copilul lor loveste, se comporta gresit sau nu asculta. Mai mult, atunci cand comportamentul unui copil este lipsit de respect fata de cei din jur, acesta nu trebuie aprobat sau tolerat. Cu toate acestea, este important sa-i facem pe copiii nostri sa inteleaga acest lucru prin indrumare pozitiva si dragoste, si niciodata prin strigate si pedepse.
FOTO: freepik.com