Spalatul pe dinti este unul dintre obiceiurile pe care copiii ar trebui sa le deprinda inca din primii ani de viata. Daca la inceput, cand sunt bebelusi, parintii le curata gingiile si dintii cu o periuta moale, din silicon, treptat copiii trebuie sa invete sa foloseasca singuri periuta si pasta de dinti. Pe piata sunt numeroase modele de periute pentru copii, inclusiv unele electrice.
Producatorii de periute electrice recomanda pe ambalaj ca acestea sa fie folosite la copii cu varsta de peste 3 ani. Miruna Ioani, medic dentist si vlogger, a explicat, intr-un filmulet publicat pe retelele de socializare, de la ce varsta putem folosi periuta electrica la copii. Ea insasi este mama a doi baieti si a spus de ce nu s-a grabit sa le cumpere periute de dinti electrice.
„Producatorul recomanda sa fie folosite la copiii de peste 3 ani, si eu m-am intrebat de ce. Raspunsul este in felul urmator: periutele electrice de dinti formeaza in jurul lor un camp electromagnetic de frecventa joasa, care s-a dovedit ca ar putea interveni si modifica diviziunea celulara. La copii, diviziunea celulara se intampla intr-un ritm foarte rapid, pentru ca ei cresc. Si atunci, ca sa fim siguri, producatorii au pus aceasta avertizare, doar la copiii peste 3 ani.
Un alt motiv pentru care eu am incercat la copiii mei cu periuta de dinti electrica, dar nu, ei inca nu au, nici la 4 si 8 ani... Si daca ii speli tu pe dinti, copiii musca pe periuta. Si atunci le strica perii aceia, iar capetele la periuta de dinti electrica sunt mult mai scumpe. Si atunci prefer sa schimb o periuta manuala, care costa 7 sau 10 lei”, a spus medicul specialist, pe internet.
Indiferent ce fel de periuta ai alege, nu uita ca, dupa ce copilul se spala pe dinti, trebuie sa ii periezi si tu dintii, pentru a te asigura ca i-a curatat eficient. Periajul ar trebui sa dureze 2 minute, timp in care sa fie curatati toti dintii.
FOTO: Freepik