Drogurile par un subiect inabordabil si prea complicat pentru a fi dezbatut cu un copil mic, iar multi parinti nu considera necesara o discutie in acest sens la varsta prescolara sau scolara. Cu toate acestea, specialistii subliniaza importanta abordarii acestui subiect inca de la varste fragede, deoarece conceptiile si obiceiurile pe care si le formeaza in aceasta perioada sunt importante pentru deciziile pe care le ia in viitor, ca adolescent sau adult! Iata cand si cum sa abordezi tema drogurilor in discutiile pe care le porti cu copilul tau!
Discutia despre droguri cu copilul prescolar
Chiar daca nu pare, varsta prescolara este cel mai potrivit moment in care sa incepi sa discuti cu copilul despre efectele nocive pe care drogurile le au asupra sanatatii. Nu este nevoie sa faci instructaj cu cel mic si sa ii tii o prelegere despre care sunt cele mai periculoase droguri si de unde se procura. Sunt informatii nefolositoare, pe care nu reuseste nici sa le inteleaga, nici sa le memoreze la aceasta varsta.
Intre 3-6 ani, poti crea fundamentul unei discutii mai serioase despre acest subiect pornind de la exemple din jur sau situatii cotidiene. Nu uita ca, la varsta prescolara, copilul invata si intelege cel mai usor lucruri si concepte noi prin puterea exemplului. Poti profita de orice ocazie in care ii dai un medicament pentru a introduce in tema si subiectul drogurilor.
Poti discuta cu el despre alegerile responsabile cu privire la consumul de medicamente, despre cat este de important sa iei doar pastile recomandate de medic sau pe care le primeste doar de la parinti.
Abordeaza subiectul drogurilor in conversatia cu copilul ca parte dintr-un stil de viata sanatos. Explica-i cat este de importanta o stare de sanatate buna si care sunt obiceiurile care il ajuta sa se mentina astfel.
Discutia despre droguri cu copilul scolar
Incepand cu varsta scolara, poti dezvolta si aprofunda discutia despre droguri. Copilul are deja dezvoltate o multime de abilitati care il ajuta sa inteleaga pericolul care il paste daca pica in capcana consumului de stupefiante. Este momentul in care ii poti vorbi despre modurile diferite in care poate intra in contact cu droguri si cum sa se protejeze de ele - propuneri de la persoane necunoscute, punerea lor in sucuri in baruri sau cluburi, la petreceri etc.
Pe masura ce creste si ajunge in pragul adolescentei, este pregatit si poate intelege care sunt efectele drogurilor asupra sanatatii. Explica-i ce se intampla cu cei care consuma stupefiante si ce efecte dezastruoase au asupra comportamentului si starii lui. In plus, te poti folosi de exemple din jur, de stiri din ziare sau de filme documentare adecvate varstei lui, pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine care sunt consecintele consumului de droguri si cum ii afecteaza sanatatea.
Dupa ce vorbesti cu el despre astfel de subiecte, intreaba-l periodic ce parere are despre droguri, ce ar face in anumite situatii care implica aceste pericole etc. Te poti folosi de raspunsurile lui, bune sau rele, pentru a-l ajuta sa constientizeze mai bine pericolul la care este expus in preajma drogurilor.
Mentine liniile de comunicare deschise cu copilul tau si fii acolo pentru el, orice intrebari sau curiozitati ar avea legate de droguri, dar si de alcool sau tutun!
La ce varsta ai discutat prima oara cu copilul despre droguri si ce trucuri ai folosit pentru a-l ajuta sa inteleaga? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!