Tatal trebuie sa fie un model demn de urmat pentru copilul lui. Felul in care te porti in viata de zi cu zi reflecta modul in care se va purta si copilul in rolul de parinte sau in alte situatii de viata. Insa nu este suficient sa te porti corect si pozitiv doar de fata cu el. Important este ca viata ta sa fie una activa, tonica, optimista si plina de lucruri bune in ea.
Multi tatici au o teama sau considera ca este de "datoria" mamicilor sa creasca copilul si sa aiba mai multa grija de el. Ei petrec foarte putin alaturi de micut si intervin doar atunci cand situatia o cere. Insa in acest fel ei rateaza momente importante si emotionante din viata copilului si dau si un exemplu negativ de viata.
Ce inseamna sa fii un tatic-model pentru copilul tau?
Primul pas in a fi un model pozitiv de viata pentru cel mic este sa petreci timp cu el si sa te implici in viata lui. Trebuie sa fii capabil sa pui copilul deasupra oricaror nevoi sau placeri personale, sa il protejezi de rele, dar in acelasi timp sa ii oferi sansa sa greseasca si sa invete din experienta.
Este stiut faptul ca cel mic invata cel mai bine si mai mult din explorarea mediului si din observarea comportamentelor celor de langa el. Este un mic "papagal" care imita nu numai vorbe, ci si comportamente pe care le vad. Comportamentul parintilor are cea mai mare influenta asupra dezvoltarii lui.
A fi un exemplu pozitiv nu inseamna numai sa te porti frumos si corespunzator in fata copiilor. Un tatic exemplar este cel care-si pune viata la punct, care traieste in spirit pozitiv si optimist si nu cel care doar "pozeaza" in fata copiilor ca persoane bune, dragute etc.
Copilul are abilitatea de a simti unele subtilitati, exact ca adultii. Si se va prinde daca ceva nu este in ordine, dar totusi afisezi un zambet larg pe chip. Chiar si atunci cand nu afisezi in fata lui ca minti, ca ai facut ceva rau, ca ai inselat pe cineva, copilul isi da seama intr-un final de comportamentul tau negativ chiar daca disimulezi. Si vor prelua comportamentul tau considerand ca e bine sa faca acest lucru.
Poarta-te si in viata de zi cu zi asa cum ai dori sa se poarte copilul tau la maturitate. Fii constant in modul in care te afisezi in fata lui si in valorile si principiile pe care i le insufli. Si urmeaza o logica: nu ii spune ca nu are voie sau e rau sa tipi la cineva daca tu faci asta frecvent cu el sau cu partenera ta. Nu va intelege nimic si cel mai probabil va aplica ceea ce vede, nu ceea ce aude de la tine. Observatia are un impact mai puternic asupra comportamentului micutilor decat limbajul.
Fii mereu activ, tonic, optimist si motivat in ceea ce faci. Copilul va prelua aceasta "vibratie" a ta si se va dezvolta in acelasi mod. Puterea exemplului este cel mai util si eficient instrument de educatie a copiilor.
Specialistii sustin ca micutii ai caror tatici sunt implicati mult in viata lor se dezvolta mai frumos si armonios. Ei au performante scolare crescute, sunt mai sanatosi - fizic si mental - si au mai putine sanse sa se transforme in delincventi atunci cand cresc.
Figura paterna este esentiala in viata copilului, iar felul in care te porti si interactionezi cu el il ajuta sa se transforme intr-un adult responsabil si de succes.