Rutina de ingrijire a copiilor - 3 reguli de baza pentru igiena personala a celor mici

/ / Modificat: 2024-08-20
Rutina de ingrijire a copiilor - 3 reguli de baza pentru igiena personala a celor mici

 

Ingrijirea personala este un subiect pe care ar fi bine sa il abordezi cu cei mici inca din primii ani de viata, deoarece e o parte esentiala a cresterii si dezvoltarii lor sanatoase. Pe langa faptul ca ii protejeaza pe copii de boli, o rutina de igiena personala inceputa devreme formeaza obiceiuri sanatoase pentru viata adulta.

Descopera in continuare 5 reguli de baza pe care sa le urmezi in rutina zilnica de ingrijire a copilului tau, alaturi de cateva exemple despre cum poti face fiecare obicei mai placut pentru cei mici.

1.   Incurajeaza-i sa aiba o igiena orala corecta

Ingrijirea orala este esentiala pentru sanatatea generala a copiilor, de aceea este important sa ii incurajezi pe cei mici sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara. Pana cand invata sa se spele singuri, stai langa ei si asigura-te ca isi periaza toti dintii, inclusiv pe cei din spate.

Pentru a face spalatul pe dinti mai distractiv, ii poti lasa pe cei mici sa-si aleaga singuri periuta de dinti. De exemplu, pentru variantele de periuta de dinti electrica copii Philips, gasesti disponibila si o aplicatie mobila, din care cei mici invata cum sa isi perieze dintii corect, cu ajutorul unor animatii si recompense distractive.

Daca cei mici au in jur de 4-5 ani, ii poti invata sa foloseasca ata dentara, care ii ajuta sa urmeze o rutina de igiena a cavitatii bucale completa, fiind utila mai ales pentru curatarea spatiilor dintre dinti.

Explica-le copiilor de ce este important sa se spele pe dinti in mod regulat si vorbeste-le despre efectul dulciurilor asupra dintilor si cum pot acestea favoriza aparitia cariilor.

2.   Invatati impreuna despre spalarea corecta a mainilor

Cand sunt mici, copiii nu au o imunitate suficient de bine dezvoltata, astfel ca se pot imbolnavi mult mai usor. Spalatul pe maini este una dintre cele mai eficiente modalitati de prevenire a raspandirii germenilor, motiv pentru care este important sa ii inveti pe cei mici cum sa se spele corect.

Pentru ca spalatul pe maini sa fie eficient, specialistii recomanda cativa pasi pe care ii poti invatacu cei mici, pentru a introduce corect obiceiul in rutina lor zilnica de ingrijire:

●       deschidem robinetul si udam mainile cu apa;

●       adaugam sapun si facem spuma frecand mainile una de alta, timp de 20 secunde, incepand cu podul palmei, continuand cu degetele si incheieturile;

●       clatim bine mainile cu apa curata, dupa care le uscam cu ajutorul unui prosop.

Daca vrei sa transformi spalatul pe maini intr-un obicei mai placut, poti alege un sapun colorat, le poti pune celor mici melodii special concepute pentru a-i invata sa se spele corect sau poti face baloane de sapun impreuna cu ei.

3.   Nu sariti peste baile sau dusurile regulate

Chiar daca cei mici inca nu sunt la varsta la care se pot spala singuri, ar fi bine sa le vorbesti despre importanta igienei corporale.

Obisnuieste-i pe copii sa se spele singuri chiar si atunci cand au nevoie de supravegherea ta si invata-i ca este important sa insiste in unele zone, cum ar fi pe maini, la subrat, pe picioare, talpi, coate, genunchi sau in zona genitala. Arata-le cum se face, apoi ii poti lasa pe ei sa exerseze.

Pentru o experienta mai placuta, alege produse speciale pentru pielea sensibila a copiilor, care nu le provoaca iritatii. De asemenea, poti folosi ratuste sau alte jucarii pentru baie, care ii vor ajuta pe cei mici sa se si distreze in timpul baitei.

Igiena orala corecta, spalatul frecvent pe maini si ingrijirea pielii sunt cele trei reguli de baza in rutina celor mici. Cultivate de la o varsta frageda, aceste obiceiuri sanatoase se vor transforma intr-un obicei de ingrijire pe termen lung, ce va contribui la pastrarea unei igiene personale adecvate.

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijirea dintilor Igiena orala copii Igiena copii

Articole recomandate

Citeste si despre