Convinge-i pe cei mici ca este momentul sa lase deoparte tableta si televizorul si sa iasa in aer liber. Ti-am pregatit 7 idei de activitati distractive de primavara pentru copii!
1. O vizita la fermele kid friendly
Fermele kid friendly sunt acele locatii special amenajate si gandite pentru ca micutii tai sa se distreze, dar sa fie si in siguranta. Astfel de ferme s-au dezvoltat, de obicei, in apropierea marilor orase pentru ca familiile sa ajunga usor. Asa ca iti recomandam ca intr-un weekend sa urcati cu totii in masina si sa vizitati una din aceste ferme.
De regula aici copiii pot urma cursuri de echitatie, pot face plimbari cu poneii, se pot da cu tiroliana, intotdeauna exista locuri de joaca, restaurante kid friendly, se organizeaza diverse activitati recreative pentru copii.
Avantajul acestor ferme kid friendly este ca se afla in zone rurale sau in apropierea acestora, iar copiii isi pot petrece timpul in natura, departe de aglomerarile urbane. In rest distractie cat incape si cat isi permit parintii, pentru ca de plictisit nu ai cum sa te plictisesti aici.
2. Ateliere pentru copii in aer liber
Daca nu ai timp sa pleci din oras si cauti activitati pentru copii, te poti orienta spre diversele ateliere organizate in orasul tau. Acum primavara iti recomandam atelierele care se desfasoara in aer liber. De exemplu exista ateliere in care copiii invata sa planteze copaci, sa faca un aranjament floral, sa picteze jucarii, sa faca paine etc.
Astfel de ateliere stimuleaza creativitatea, dezvolta diverse aptitudini (mai ales indemanarea), ii invata pe copii sa lucreze in echipa, eventual cu mama sau cu tata. Asadar aceste ateliere sunt ideale, daca vrei sa petreci timp de calitate impreuna cu copilul tau.
3. Muzeul Satului si Gradina Botanica
Cu siguranta ai fost deja cu micutul tau la Muzeul Satului si la Gradina Botanica, dar in fiecare sezon aceste locatii arata diferit. Daca in sezonul rece vizitarea muzeelor din spatii inchise este o idee mai buna, primavara merita sa privesti in direct spectacolul naturii.
La Gradina Botanica poti sa petreci cateva ore bune privind multitudinea de flori si plante. Iar la Muzeul Satului iti recomandam, pe langa plimbarea printre casele traditionale romanesti, participarea la atelierele de arta populara: pictura pe vase din ceramica, ateliere de olarit, icoane pictate etc.
4. Fermele agroturistice
Tot mai multa lume a observat potentialul fermelor agroturistice, pentru ca in ultimii ani au aparut tot mai multe. Putem spune ca avem parte de o intoarcere la origini sau ca incercam sa-i invatam pe copiii nostri care ne sunt originile.
Aceste ferme agroturistice reproduc viata de la tara, dar intr-un mod mai comercial. In astfel de locatii copiii pot vedea tot felul de animale domestice si chiar pot lua parte la diverse activitati care tin de hranirea si ingrijirea lor. De asemenea au posibilitatea sa observe si sa participe la activitatile traditionale ale unei gospodarii: de la mulsul vacilor si prepararea branzei la stana pana la culesul fructelor sau stransul fanului.
Daca vrei sa petreci cateva zile linistite intr-un cadru natural pitoresc, iti recomandam aceste ferme agroturistice. La tara e mereu ceva de facut, asa ca micutul tau cu siguranta nu se va plictisi.
5. O plimbare cu bicicleta
Primavara este momentul perfect pentru a incuraja activitatea fizica a copilului tau. Si poti incepe chiar cu o plimbare cu bicicleta.
Ciclismul are un efect pozitiv asupra sanatatii noastre. Stimuleaza sistemul circulator si respirator, este o metoda excelenta de ardere a caloriilor. In general, contribuie la cresterea eficientei organismului. De asemenea, nu poti ignora dezvoltarea musculara.
Plimbarea va fi cu atat mai distractiva, daca mergeti impreuna cu bicicletele prin parc. Fii un exemplu pentru copilul tau! Daca faceti si o mica intrecere, micutii se vor distra teribil.
6. O plimbare cu rolele sau cu skateboard-ul
Sa mergi cu rolele sau cu skateboard-ul este foarte diferit de petrecerea timpului pe bicicleta. In primul rand, este nevoie de mai multe abilitati. Este un antrenament minunat pentru cresterea stimei de sine. Efectele efortului depus pot fi spectaculoase si iti pot motiva copilul sa se antreneze si mai mult.
Skatepark-urile se gasesc in multe dintre parcurile din capitala, asa ca daca micutul tau a facut o pasiune pentru astfel de sporturi, puteti merge impreuna in weekenduri. Dar nu uita sa pui pe primul loc siguranta copilului, deci casca si echipamentul de protectie sunt absolut necesare.
7. Sporturile cu mingea
De cand lumea sporturile cu mingea reprezinta o activitate populara printre copii, indiferent ca vorbim de fotbal, volei, baschet, handbal. Baietii se indragostesc de obicei de fotbal, iar fetele prefera sa joace volei. Pentru ca acestea sunt sporturi de echipa, aminteste-le mereu copiilor ca importanta este distractia, nu competitia.
Daca parcul din zona ta nu este dotat cu un teren de sport adecvat pentru aceste sporturi, te poti orienta spre cluburile sportive din oras, mai ales daca vezi ca micutul tau este pasionat de unul din sporturile de mai sus.