Joaca fara reguli este benefica pentru dezvoltarea creierului copilului

/ / Modificat: 2018-04-13
Joaca fara reguli este benefica pentru dezvoltarea creierului copilului

Joaca fara reguli este de obicei o joaca inventata pe loc, spontana, dezorganizata, cu reguli flexibile, care se pot schimba pe parcursul unei zile. Este amuzanta pentru copiii si vitala in ceea ce priveste dezvoltarea creierului copilului, dar si a organismului sau, conform studiilor efectuate.

Joaca fara reguli, benefica pentru dezvoltarea creierului copilului

Iata de ce joaca dezorganizata, fara reguli prestabilite, este vitala in dezvoltarea copilului tau:

1. Schimba structura creierului

Expertii sustin ca joaca fara reguli schimba structura creierului in dezvoltare, intarind conexiunile dintre neuronii din lobul prefrontal, care este acea zona a creierului responsabila in luarea deciziilor, in rezolvarea problemelor, in planificare si in echilibrarea emotiilor.

Pentru ca joaca fara reguli prestabilite implica incercarea mai multor strategii fara un scop specific, ea poate ajuta copilul sa invete cum sa reactioneze in fata unor situatii neasteptate, ceea ce reprezinta o abilitate pretioasa in ziua de astazi, cand incertitudinea exista in proportie mare in viata noastra.

2. Activeaza intregul neocortex

Un profesor doctor de la Universitatea din Washington a concluzionat in urma cercetarilor de laborator efectuate pe cobai ca joaca afecteaza activitatea mai multor gene si activeaza partea exterioara a creierului acestora, neocortexul, zona responsabila de gandire, de limbaj si de ratiune.

3. Ii invata pe copii sa interactioneze pozitiv cu alti copii

Se credea ca atunci cand animalele se joaca nu este altceva decat antrenament pentru a deveni vanatori eficienti. Totusi, cercetarile prof.dr. Jaak Panksepp, care a studiat joaca la cobai, releva faptul ca joaca a ajutat in cadrul unei alte functii importante, a inatat animalele tinere cum sa interactioneze cu celelalte intr-un mod pozitiv; el considera stfel, ca joaca ajuta la dezvoltarea creierului social.

4. Copiii care se joaca sunt adesea elevi mai buni

Abilitatile sociale deprinse prin joaca ar putea sa ii ajute pe copii sa devina elevi mai buni. Cercetarile arata ca cel mai bun factor de previziune in cazul performantei academice a unui copil din clasa a opta au fost aptitudinile sociale deprinse in clasa a treia. Se pare ca in tarile in care pauza dintre ore este mai lunga, copiii manifesta o perormanta academica mai ridicata deca cei din tarile in care pauza este mai scurta.

5. Joaca fara reguli ii pune pe copii in miscare

Cu totii ne facem griji ca cei mici nu fac suficienta miscare, pentru ca isi petrec mare parte din timp lipiti de dispozitive electronice in care doar degetele lor fac miscare.

Joaca fara reguli, fie ca este vorba de alergatul prin curte, cataratul in copaci, sau joaca din parcuri sau scoli, presupune miscarea intregului corp. Activitatea fizica ii ajuta pe copii sa isi mentina o greutate coporala sanatoasa si combate dezvoltarea diabetului de tip 2, crescand sensibilitatea organismului la insulina.

Desigur, este tentant in ziua de astazi, atat pentru copii cat si pentru parintii lor, sa isi ocupe timpul cu activitati structurate, de la lectii de limbi straine la antrenamente de fotbal si basket sau tabere de vara in care se practica activitati prestabilite.

Ar fi bine insa sa reanalizezi prioritatile si sa nu uiti sa faci loc in programul celui mic pentru joaca fara reguli, pentru momentele in care copiii se joaca impreuna fara reguli prestabilite, fara un scop definit, doar de dragul de a se juca si de a se distra.

Taguri Joaca copii Beneficii joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre