Copiii din ziua de azi sufera de plictiseala mai mult ca niciodata. Exista mai multe motive pentru acest lucru si il putem remedia, sau mai degraba, trebuie sa il remediem. In trecut, familiile erau mai mari, in prezent, faptul ca multe dintre familii au doar un copil este una dintre cauze (desi asta nu inseamna ca toti copiii singuri la parinti se plictisesc si ca toti copiii cu frati se distreaza).
De asemenea, se datoreaza izolarii sociale a vietii urbane. O alta cauza a plictiselii la copii poate fi uneori o consecinta a suprastimularii la care ne supunem copiii: prea mult televizor, jocuri electronice, jucarii cu zeci de luminite, prea multe activitati dirijate de adulti... pe scurt, orice activitate care ii face pe copii sa nu ia initiativa. Asa ca poate te intrebi: ce pot face pentru ca copilul meu sa nu se mai plictiseasca?
Primul lucru pe care ar trebui sa ni-l punem este daca intr-adevar ii dedicam suficient timp copilului nostru. Uneori, din cauza serviciului, nu este posibil sa petrecem atat de mult timp cu ei pe cat ne-am dori, iar uneori ajungem acasa si incepem sa ne uitam la televizor, sa ne uitam la telefonul mobil, sa gatim sau orice altceva care nu este pentru ei. Copiii nostri ne vor cere atentia cu „ma plictisesc”.
Interesul nostru pentru ceea ce li se intampla, faptul ca suntem cu ei, ii ascultam, ne jucam cu ei - acestea sunt adevaratele semne de afectiune. Nu trebuie doar sa petrecem timp cu copiii nostri, ci si sa le oferim timp de calitate, sa inventam jocuri pe care sa le jucam cu ei si sa ne bucuram impreuna.
Uneori, a fi „fara sa faci nimic” nu trebuie sa insemne ca, copilul este plictisit. A fi plictisit poate fi chiar pozitiv.
Cum pot sa ma asigur ca timpul pe care il petrec cu copilul meu este timp de calitate, astfel incat el sau ea sa nu se plictiseasca?
-
Este important sa gasim activitati care au legatura cu natura si le putem crea chiar si in interior.
-
Poti amenaja un spatiu in interiorul casei pentru ca copiii sa se joace cu elementele: o cutie cu nisip si o masa cu apa (pune-le intr-un bazin pe o masuta care sa fie la inaltimea lor). Este important ca, daca faci aceasta activitate, sa stabilesti limite si sa conveniti asupra lor inainte de a incepe, cum ar fi sa poarte intotdeauna un sort sau sa nu duca nisipul dincolo de spatiul prevazut.
-
Alege jucarii mai naturale, cum ar fi jucariile din lemn, spre deosebire de cele din plastic si alte materiale sintetice.
-
Du-i la tara, astfel incat sa poata interactiona cu natura. Acest lucru nu ar trebui sa fie o impunere, ci ceva care vine din interiorul lor si urmeaza impulsul lor natural fata de natura. Lasa copiii sa se urce in copaci.
-
Plantati impreuna flori si plante acasa si observati schimbarile lor.
-
Poti avea o pubela de compost acasa, pe internet vei gasi sute de modalitati de a o face singur, de a recicla deseurile menajere. Daca ai balcon sau terasa, acestea sunt foarte usor de realizat si ofera ingrasamant organic pentru plantele tale.
-
Lasa-i sa gateasca cu tine, pune o masuta langa tine si lasa-i sa cerceteze cu alimentele pe care le gatesti. Le poti arata tipurile de mirosuri si gusturi, cum se simt diferite alimente etc.
Sursa: bebesymas
Sursa foto: freepik