Cum ii incurajam pe copii sa se joace singuri. Sapte sfaturi de la specialisti

/ / Modificat: 2022-04-02
Cum ii incurajam pe copii sa se joace singuri. Sapte sfaturi de la specialisti

De cate ori nu v-ati spus in gand „as da orice sa se joace singur macar o jumatate de ora, sa am timp sa pregatesc cina”? Ei bine, orice parinte isi doreste ca al sau copil sa fie independent si sa se joace singur uneori, iar psihologii spun ca micutii invata cel mai mult atunci cand se joaca singuri si isi dezvolta creativitatea si imaginatia.

Unii copii sunt dependenti de atentia parintilor si cum se ridica acestia de pe covor, cum se duc dupa ei pentru a-i readuce la joaca. Din fericire, exista metode prin care ii putem ajuta pe copii sa invete sa se joace singuri, fara sa se plictiseasca sau sa aiba nevoie non-stop de atentia noastra. Iata sapte sfaturi pentru a ajunge de la un copil „agatat” de picioarele noastre, la un copil care se joaca singur!

1. Petreceti timp de calitate in fiecare zi

Copiii care au nevoie de atentie non-stop ne transmit un semnal important: nu le este satisfacuta nevoia de conectare. Asigurati-va ca va faceti timp macar o jumatate de ora pe zi pentru a va juca impreuna cu copilul vostru orice doreste el. Acela va fi timpul vostru de calitate, de conectare 100%, fara sa fiti distrasi de telefon, televizor sau orice altceva. Un studiu recent arata ca, atunci cand parintii se implica zilnic in aceste jocuri conduse de copii, micutii se joaca mai mult in mod independent.

2. Fii receptiv si empatic

Arata-i in mod constant copilului empatie si dragoste, fii atent la nevoile lui si indeplineste-le pe cat posibil. In acest fel creezi un stil de atasament sigur, iar copilul va sti ca atunci cand are nevoie de tine, esti acolo pentru el. Dincolo de joaca, este important sa aveti rutine de masa, de somn, de baie, timp in care sunteti acolo pentru el. In acest fel, copilul va fi sigur ca atunci cand are nevoie, mama sau tata este prezent, iar sansele ca el sa se joace mai mult singur cresc considerabil.

3. Seteaza obiective realiste pentru jocul independent

Atunci cand ii lasati pe copii sa se joace singuri, explicati-le ca aveti nevoie de cateva minute pentru a va ocupa de altceva. Setati un cronometru sau o clepsidra si explicati-i cum functioneaza, precum si ce veti face in timp ce el va rezolva un puzzle sau va colora o pagina dintr-o carte singur.

4. Lauda-l si ofera-i atentia ta cand ai terminat

Asigura-l pe copil ca te vei intoarce in 10 minute pentru a vedea cum s-a descurcat cu sarcina pe care i-ai dat-o. Atunci cand revii la el, lauda-l pentru felul in care s-a descurcat singur pentru ca, in acest fel, copilul va capata incredere in el si sunt sanse mari ca data viitoare sa se joace si mai mult timp singur.

5. Da-i instructiuni specifice

Unii copii au nevoie de sarcini precise atunci cand petrec timpul singuri. Sugerati-le sa faca un puzzle, sa construiasca un robot din piese de construit sau sa deseneze ceva, cat timp voi va ocupati de anumite treburi casnice.

6. Nu il intrerupe si nu ii distrage atentia

Cercetarile arata ca atunci cand copiii sunt concentrati la un anumit joc, nu este bine sa le distragem atentia aratandu-le altceva sau punandu-i sa faca altceva. Profitati de timpul in care sunt concentrati pe un anumit joc si evitati sa le distrageti atentia.

7. Jucarii sau carti speciale pentru joaca independenta

Atunci cand vreti ca micutii sa se joace singuri, oferiti-le jucariile sau cartile care le capteaza cel mai mult interesul. Puteti pune deoparte cateva jucarii si carti pe care sa nu le aiba la indemana in fiecare zi si sa nu aiba timp sa se plictiseasca de ele. Le veti oferi atunci cand aveti nevoie ca micutii sa se joace singuri, iar ei le vor trata ca pe jucarii noi, daca nu le-au mai vazut de mult timp. Puteti apela, daca vreti, la rotirea jucariilor si sa aveti unele speciale pentru acest scop.

FOTO: Pixabay

Taguri Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre