De ce copiii din ziua de azi se joaca mai putin decat ar trebui? Unde gresesc parintii

/ / Modificat: 2024-05-29
De ce copiii din ziua de azi se joaca mai putin decat ar trebui? Unde gresesc parintii

 

Un studiu recent, realizat de un grup de cercetatori din Spania, arata ca micutii din ziua de azi nu se mai joaca atat de mult, iar asta repecurcusiuni grave asupra sanatatii lor.

Studiul, la care au participat aproape 2.000 de copii din Spania, cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, realizat de Universitatea Complutense din Madrid si de Institutul Tehnologic de Produse si Timp Liber pentru Copii arata clar ca cei mici petrec mai putin timp jucandu-se, din cauza ecranelor. Utilizarea dispozitivelor digitale in timpul scolii si in afara acesteia le rapeste copiilor din timpul de joaca, ceea ce este in detrimentul dobandirii abilitatilor de baza la aceasta varsta.

De ce este importanta joaca pentru copii

Cercetarile efectuate de Universitatea Harvard de-a lungul anilor demonstreaza ca joaca este cruciala pentru dezvoltarea creierului copiilor. Printre altele, jocul contribuie la consolidarea sanatatii mentale a acestora si reprezinta un factor esential in cresterea si dezvoltarea lor.

Joaca dezvolta numeroase procese cognitive, imbunatateste functiile executive si capacitatea de organizare, antreneaza memoria si sporeste atentia. De asemenea, contribuie la invatarea limbajului si rationamentului logic, perfectioneaza organizarea spatiala si abilitatile de rezolvare a problemelor. Totodata, joaca are un rol crucial in dezvoltarea abilitatilor emotionale.

Academia Americana de Pediatrie recomanda limitarea timpului petrecut in fata ecranelor pentru copiii sub trei ani, specificand ca acest timp poate fi ajustat doar dupa ce copilul implineste aceasta varsta.

Copiii trebuie sa petreaca mai putin timp stand pe scaun si mai mult timp jucandu-se!

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru a creste sanatosi, copiii trebuie sa petreaca mai putin timp stand pe scaun si mai mult timp jucandu-se. Totusi, acestia fac adesea contrariul. OMS recomanda limitarea utilizarii dispozitivelor electronice la maximum una sau doua ore pe zi. Cu toate acestea, un studiu recent arata ca aproape 70% dintre copii depasesc aceasta limita.

Psihologul Silvia Alava, unul dintre cercetatorii implicati in acest studiu, avertizeaza ca inlocuirea jocului traditional cu mediul digital poate avea efecte grave asupra neurodezvoltarii copiilor, deoarece acestia inceteaza sa mai participe la activitati tipice varstei lor, esentiale pentru dezvoltarea lor. Joaca este modul prin care copilul exploreaza lumea, si multe procese cerebrale importante se desfasoara in timpul jocului. 

Este crucial sa subliniem importanta timpului liber si a odihnei pentru sanatatea mentala a intregii familii, inclusiv a copiilor. Copiii trebuie sa aiba obiceiuri de joaca sanatoase si echilibrate pentru bunastarea si dezvoltarea lor generala. Cu cat petrec mai mult timp in aer liber, cu atat au mai putina anxietate. Cercetatorii au identificat un "exces sau o saturatie a jocului pe dispozitive digitale" in "dieta de joaca" a copiilor, subliniind necesitatea introducerii altor forme de joaca mai active, care pot fi desfasurate individual sau in grup.

Este important sa recunoastem valoarea si seriozitatea jocului, la fel ca invatarea

Laura Camas Garrido, lector la UCM si membra a echipei de cercetare care a realizat acest studiu, afirma ca invatarea „este inerenta jocului”. Ea sustine ca „trebuie sa recunoastem valoarea si seriozitatea jocului, la fel ca invatarea”.

Aceasta mai subliniaza ca exista multa joaca in invatare si multa invatare in joaca, deoarece ambele implica explorarea si descoperirea lumii din jurul nostru, fiind un proces care include motivatie, entuziasm si curiozitate. Joaca este un mediu in care copilul este dispus sa greseasca si sa reinceapa, oferindu-i oportunitatea de a invata sa empatizeze, sa rezolve conflicte si probleme. Este o activitate in care copilul se bucura, se lasa surprins si invata sa-si identifice si gestioneze propriile emotii treptat.

  • Foto: Pexels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca copii Joaca Importanta jocului

Articole recomandate

Citeste si despre