*Articol scris de Beatrice Busuioc, Psihoterapeut si analist comportamental.
Desenele animate sunt o prezenta constanta in viata copiilor din intreaga lume. Dar cum influenteaza acestea dezvoltarea si comportamentul copiilor? In acest articol, vom explora aportul desenelor animate asupra dezvoltarii jocului parinte-copil dintr-o perspectiva psihologica, evidentiind cele mai importante aspecte.
Jocul parinte-copil reprezinta o activitate cheie in dezvoltarea si cresterea armonioasa si echilibrata a copiilor. Acest tip de interactiune vine in sprijinul dezvoltarii personalitatii, in dezvoltarea abilitatilor cognitive, emotionale, sociale si a relatiei parinte-copil. In acelasi timp, desenele animate pot oferi copiilor si parintilor o sursa de inspiratie pentru joc. Personajele, locurile si povestile din desene pot servi drept surse de inspiratie pentru jocurile de rol.
Din experienta mea in lucrul cu parintii si copiii pot afirma faptul ca desenele animate reprezinta o sursa importanta de idei si solutii in interactiunea cu copilul. Intalnesc des parinti care isi doresc sa faca orice pentru a veni cat mai sanatos in sprijinul dezvoltarii armonioase si echilibrate a copilului lor, insa le este foarte dificil sa se conecteze prin joc cu copiii. De ce? Pentru ca au blocata creativitatea in joc. Astfel, indrumandu-i sa vizioneze desene animate impreuna cu copiii, acestia au dobandit idei de joc, au putut observa exemple de cum ar putea proceda intr-o anumita situatie, mai exact si-au deblocat partea de creativitate in joc si au reusit sa isi creeze un echilibru in relatia cu copilul.
Acest lucru ofera o oportunitate unica de a construi si intari legaturile emotionale dintre toti membrii familiei. Atunci cand parintii sunt implicati in jocuri alaturi de copii, acestia nu isi petrec doar timp cu copiii, nu fac doar activitati distractive, ci stabilesc cel mai important lucru: legaturi afective puternice. Aceste legaturi sunt esentiale dezvoltarii securitatii emotionale a copilului. In felul acesta, copiii se simt in siguranta, protejati, iubiti, primind cel mai de pret cadou: timp de calitate cu parintele care pana la varsta de 7 ani ii este supererou. Prin joc, copiii simt ca sunt importanti si iubiti, ceea ce le consolideaza stima de sine si increderea in relatia cu parintii.
Desenul animat Bluey de pe Disney Junior scoate cel mai bine in evidenta aportul important al jocului in relatia parinte-copil. De exemplu, in episodul in care tatal aterizeaza pe insula Covor a lui Blue si Bingo, acesta nu cunoaste codurile de acces si jocurile de pe insula. Insa isi dau seama ca doar impreuna, comunicand deschis pot reusi sa creeze jocuri diverse din simple obiecte, mai exact cariocile care ii ajuta sa se conecteze unii la ceilalti, sa se distreze si isi petreaca timp impreuna.
In desenul animat de la Disney Junior, Paienjenelul Marvel si prietenii lui uimitori, putem observa cel mai bine nuantele dintre bine si rau, pentru ca Paienjenelul Marvel si prietenii lui sunt cei care de fiecare data lupta impotriva raului, alegand sa faca bine, sa gaseasca solutii impreuna si sa rezolve orice problema. Totodata, prin vizionarea acestui desen, copiii pot invata ca este important sa ne ajutam unii pe altii, persoanele apropiate, insa este foarte important sa ne ajutam comunitatea. Avand in vedere faptul ca in zilele noastre bullying-ul ia din ce in ce mai multa amploare in randul copiilor inca de la gradinita, prin vizionarea acestui desen putem observa cat de important este sa nu fim pasivi atunci cand in jurul nostru un copil are nevoie de ajutor, ci sa actionam asa cum putem mai bine si mai rapid.
Prin joc, acestia pot sa-si dezvolte gandirea logica, creativitatea, abilitatile matematice si abilitatile de comunicare. Pe masura ce copiii se implica in joc, ei invata despre reguli, respectarea acestora si consecintele actiunilor lor. Prin intermediul jocurilor, parintii pot sa ii invete pe copii abilitati esentiale precum rezolvarea problemelor, luarea deciziilor si respectarea regulilor.
Desenele animate pot fi o modalitate excelenta de a veni in completarea a ceea ce parintele ii ofera ca baza copilului, mai exact il invata noi cuvinte, concepte si idei. De exemplu, multe dintre desenele animate incurajeaza povestiri complexe si pot stimula imaginatia si dezvolta abilitatile lingvistice. Prin urmarirea acestor programe, copiii pot invata sa-si extinda vocabularul, sa inteleaga structuri narative si sa dobandeasca informatii despre lumea inconjuratoare.
Atunci cand parintii se joaca cu ei, acest lucru contribuie la dezvoltarea unei imagini pozitive despre sine si la consolidarea increderii in propriile abilitati. Copiii invata sa colaboreze, sa impartaseasca si sa comunice in timpul jocului. Ei invata sa-si gestioneze emotiile si sa se adapteze la diverse situatii sociale. Prin intermediul jocului parinte-copil, copiii dobandesc abilitati sociale esentiale, precum abilitatea de a face prieteni, de a colabora cu altii si de a rezolva conflicte. In plus, reusitele obtinute in timpul jocului le ofera copiilor oportunitatea de a se simti mandri de realizarile lor, ceea ce le poate intari stima de sine.
Un exemplu de a invata cum sa comunice, sa colaboreze si sa isi gestioneze cel mai bine emotiile il puteti regasi in desenul animat Paienjenelul Marvel si prietenii lui uimitori, mai exact in episodul in care Doc Ock terorizeaza orasul cu un dispozitiv care mareste orice, punand in pericol orasul. Astfel, Paienjenelul a fost nevoit sa colaboreze cu Doc Ock pentru a gasi solutii. In cadrul acestui episod copiii pot vedea faptul ca lucrul in echipa, colaborarea in situatiile dificile, chiar si cu inamicii in a rezolva o problema, este varianta care ne aduce cele mai bune rezultate.
Desenele animate pot sa ofere exemple de interactiuni sociale si relatii care ajuta la dezvoltarea empatiei si a abilitatilor sociale, care ii ajuta pe copii sa generalizeze informatiile pe care le-au dobandit in jocul cu parintele sau din contra, situatiile din desene pot fi ajutoare pentru parinte in a-l expune pe copil la diverse situatii sociale. Prin identificarea cu personajele din desene si prin urmarirea modului in care acestea interactioneaza, copiii pot invata despre prietenie, compasiune si rezolvarea conflictelor. Un beneficiu major al desenelor animate din prezent, este acela ca desenele animate pot sa abordeze subiecte sensibile, precum discriminarea si diversitatea, oferind copiilor oportunitatea de a dezvolta intelegerea si toleranta.
Atunci cand copiii se joaca cu alti copii, acestia simt ca sunt acceptati si apreciati asa cum sunt. Acest lucru contribuie la dezvoltarea unei imagini pozitive despre sine si la consolidarea increderii in propriile abilitati. Prin intermediul jocului cu alti copii, copiii dobandesc abilitati sociale esentiale, precum abilitatea de a face prieteni, de a colabora cu altii si de a rezolva conflicte.
Desenele animate au un rol semnificativ in viata copiilor si parintilor din perspectiva psihologica. Ele pot influenta dezvoltarea cognitiva, abilitatile lingvistice, empatia, abilitatile sociale si de gandire critica. Ele reprezinta o punte de interactiune cu parintele bazata pe multe idei si multa joaca. Insa, este important ca parintii sa participe in mod direct la vizionarea desenelor impreuna cu copiii pentru a putea monitoriza, stabili limite clare si veni in sprijinul copilului ori de cate ori va fi nevoie. Timpul pe care parintele si-l petrece alaturi de copil, urmarind impreuna desenele animate, jucand-se impreuna, reprezinta cea mai frumoasa forma de cunoastere intre acestia si totodata intareste ideea de “echipa” parinti-copii. Discutiile despre ce se intampla in desenele animate, despre personaje si despre povestile prezentate pot sa consolideze conexiunea dintre parinti si copii. Aceasta poate sa le ofere oportunitatea de a-si petrece timp de calitate impreuna si de a-si crea amintiri pretioase.
„Deschide ochii si uite-te prin lentilele iubirii la copilul tau. Fii atent la nevoile lui REALE: iubire, conectare, timp, disponibilitate, atentie.” - Beatrice Busuioc, Psihoterapeut si analist comportamental.
In noiembrie, pentru ambele desene animate vor fi difuzate episoade noi doar pe Disney Junior. Din 6 noiembrie, de luni pana vineri, de la 20:30 pentru Bluey, iar din 27 noiembrie de luni pana vineri, de la 15:30 pentru Paienjenelul Marvel si prietenii lui uimitori.