Despre jocuri si jucarii cu Rita Muresan

/ / Modificat: 2010-03-16
Despre jocuri si jucarii cu Rita Muresan





 

Un articol de Irina Petrea, pedagog si autor

Cunoscuta creatoare de moda Rita Muresan face parte, ca mine, din generatia celor care au crescut cu cheia de gat, jucandu-se in fata blocului de-a baba oarba, hotii si vardistii, tara - tara vrem ostasi, ratele si vanatorii, sarind sotronul, plimband papusile in carucioare si facandu-le hainute.

Desi are la randul ei copii, Rita iubeste si acum jucariile - mai ales pe cele de plus. Chiar si acum, de cate ori pleaca de acasa pentru ceva mai mult timp, Rita isi ea cu ea o jucarie care sa ii aline dorul de cei dragi, de familie.

Ii place sa se joace cu cele doua fetite ale sale pentru ca, dincolo de frumusetea jucariilor pe care li le daruieste, Rita recunoaste un lucru esential: jucariile sunt importante si utile numai in masura in care sunt utilizate. Pe raft in magazine sau acasa, pe etajera din camera copilului, nu sunt decat cel mult obiecte de decor. In mainile copilului, ele prind viata si se pot transforma in unelte minunate ale cresterii si devenirii sale.

Jocurile de rol sunt extrem de utile in dezvoltarea functiei de auto-reglare a copilului si a abilitatilor sale sociale. Jucariile potrivite pot face aceste jocuri de rol cu atat mai interesante si placute: un miniset de mobila de bucatarie sau vesela (din plastic sau lemn), un set de perii de coafura, o cutie cu scule de mecanic, un miniparc de basculante si camioane vor da mai multa veridicitate jocului "de-a vecina in vizita", "de-a coafeza si clienta", "de-a instalatorul", "de-a constructorul". Nu jucariile sunt esentiale, ci maniera in care acestea sunt folosite spre a sustine jocuri cat mai variate, mai amuzante si, nu in ultimul rand, instructive.

Creste un copil ordonat, invata-l sa-si stranga jucariile!

Jucariile Ritei au fost diverse, "colectia" ei fiind alcatuita mai ales din animalute de plus si papusi. Cuminte, dupa joaca, le aseza la loc pe etajera care le era desemnata. Nu e un detaliu lipsit de importanta: dupa joaca, avem nevoie sa ne invatam copilul sa-si stranga jucariile si sa le puna la loc. Daca acceptam sa le lase imprastiate, incurajam un obicei prost si, foate curand, vom strange dupa el haine, carti, caiete, farfurii nespalate etc.

Mai intai, ii aratam cum sa procedeze strangandu-le impreuna cu el, apoi ii cerem constant sa faca acest lucru. Cand se incapataneaza, aplicam metoda confiscarii jucariilor nestranse (o perioada suficient de lunga, chiar si o saptamana) sau (chiar daca nu ne place) calcam pe o jucarie – ca sa vada ca se strica atunci cand sunt lasate pe jos, la voia intamplarii.

Copiii ii adora si ii respecta pe cei care se joaca cu ei, apreciaza foarte mult un adult care stie cum sa se joace cu ei. Joaca il ajuta pe parinte sa isi cunoasca mai bine copilul si sa se apropie de el, sa construiasca o legatura puternica intre ei, sa il invete si sa ii formeze deprinderi si obiceiuri bune in cea mai placuta maniera, sa ii satisfaca nevoia de atentie, de iubire, sa exploreze mediul, sa relationeze cu ceilalti.

Anotimpul rece este o adevarata provocare atat pentru parinti, cat si pentru copii. Vremea rea ne impiedica sa iesim afara, la joaca sau la plimbare, cateodata chiar si zile in sir, dar putem improviza ceva acasa. Putem construi o casuta a jucariilor din cutii mari de carton sau ridica un cort (dintr-o patura sau un cearsaf prins de piciorul mesei) unde sa ne aducem jucariile, putem face impreuna cu copiii o casuta pentru papusi la care sa lucram zile in sir, putin cate putin, putem observa diverse obiecte, substante la un microscop pentru copii, putem realiza tot felul de colaje artistice din materiale diverse, putem picta pe sticla sau invata alfabetul etc.

Desigur, activitatile sunt alese in functie de varsta, preocuparile, temperamentul copiilor si nevoia lor de dezvoltare. Ca sa fim eficienti, putem discuta cu educatoarea sau invatatoarea copilului care ne poate oferi sugestii in legatura cu ceea ce il preocupa mai mult pe copil sau cu abilitatile ce se cer exersate spre a putea organiza acasa, in joaca, cele mai potrivite activitati. Zilele trec mai usor, dar, mai ales, amuzant si instructiv.

Un pont de la Rita Muresan pentru parinti

Multi parinti restrictioneaza joaca copilului de frica de a nu se murdari, dar sa nu uitam ca un copil exploreaza lumea in joaca lui, asa ca nu va temeti sa il lasati sa se joace in aer liber.  

Vrei sa ii oferi copilului tau cele mai frumoase jucarii? Quicky te ajuta sa umpli camera prichindelului tau cu jucariile mult visate. In perioada 1 martie – 25 aprilie 2010, Nestle Nesquik organizeaza promotia "Quicky iti da jucarii in valoare de 1000 euro pe zi". In fiecare zi, un copil va fi fericitul castigator al celor mai frumoase si ingenioase jucarii, precum console, papusi, biciclete, piese Lego, skateboard-uri, role si multe altele, in valoare totala de 1000 de euro zilnic. Castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, iar primii 1000 de inscrisi in concurs vor primi garantat o sapca cu urechi de la Quicky. Pentru mai multe detalii privind promotia accesati site-ul nesquik.ro.

16 martie 2010

Articole recomandate

Citeste si despre