Jucariile cu rol educativ. Care sunt, cum le alegi si de ce sunt importante pentru copil

/ / Modificat: 2022-02-04
Jucariile cu rol educativ. Care sunt, cum le alegi si de ce sunt importante pentru copil

Joaca este principala modalitate de invatare si de dezvoltare pentru copii in primii ani de viata. Cei mici se dezvolta fizic, mental si emotional sub ochii nostri, jucandu-se, iar noi avem datoria de a le asigura un climat de joaca sigur si care sa le provoace imaginatia.

Din dorinta de a le oferi copiilor cat mai multe instrumente de joaca, multi parinti cumpara haotic jucarii. Nu toate insa au un rol in invatare si dezvoltare cognitiva, asa ca daca vreti sa va axati pe aceste componente, trebuie sa stiti catre ce fel de jucarii sa va indreptati atentia.

Cum ii ajuta jucariile pe copii sa se dezvolte

Jucariile fac parte din viata oamenilor de cateva mii de ani. La inceput rudimentare, confectionate din ce se gasea prin gospodarie, papusile si figurinele „hand-made” erau prezente in vietile copiilor inca de acum 4.000 de ani. Pe masura ce timpul a trecut, acestea au evoluat, iar acum se impart in mai multe categorii: jucarii senzoriale, educative, care stimuleaza motricitatea etc. Jucariile au un rol extrem de important in viata copiilor pentru ca:

• ii ajuta sa isi dezvolte creativitatea si imaginatia

• ii ajuta sa inteleaga lumea inconjuratoare si sa relationeze cu ea

• imbunatatesc abilitatile fizice si motorii, precum si coordonarea

• faciliteaza invatarea la scoala

• copiii capata abilitati sociale in timp ce se joaca

• inteleg diferenta dintre a pierde si a castiga

• invata sa ia decizii si sa rezolve probleme

Ce sunt jucariile educative si cum le alegem

Din dorinta de a-i stimula pe copii, multi parinti aleg uneori jucarii potrivite pentru o varsta mai mare decat cea pe care o are copilul, crezand ca acestea il vor ajuta sa evolueze. In realitate, nu se intampla deloc asa, dimpotriva. Un puzzle care este prea dificil pentru el il poate face pe copil sa oboseasca, sa devina frustrat pentru ca nu reuseste sau sa il ignore din start si nici macar sa nu incerce sa il rezolve. Este firesc, deoarece astfel de jocuri si jucarii necesita un set de abilitati motrice si psihice care inca nu sunt dezvoltate.

Atunci cand alegem ce jucarii le oferim copiilor pentru a-i ajuta sa se dezvolte, trebuie sa fim atenti la pasiunile si abilitatile lor. Unui copil caruia ii place muzica ii vom oferi jucarii muzicale pentru a-i starni interesul si pentru a vedea ce i se potriveste. Unui copil caruia ii place miscarea ii vom oferi mingi si instrumente care il provoaca sa se miste etc.

Jucarii care contribuie la invatare

Dincolo de ceea ce il pasioneaza deja, este important sa ii deschidem copilului noi orizonturi si sa ii oferim un spectru larg, pentru ca el sa isi poata da seama ce ii place cel mai mult. Astfel, copilul va face cunostinta cu noi culori, forme, texturi si va dobandi alte calitati decat daca i-am oferi doar jucarii care sunt pe placul lui.

Jucarii care ii ajuta sa devina independenti

Comportamente precum legatul sireturilor sau impaturitul hainelor se invata din copilarie, prin joaca. De aceea este important sa le oferim copiilor si astfel de instrumente. Seturile de curatenie, de exemplu, sau cele pentru bucatarie, potrivite atat pentru fete, cat si pentru baieti, ii ajuta pe cei mici sa invete, prin imitarea comportamentului adultilor si sa fie descurcareti atunci cand va fi nevoie.

Jucarii care favorizeaza socializarea

Jocurile de echipa, in care fiecare membru isi asteapta randul, sunt importante pentru ca il invata pe copil despre rabdare, respect, competitie, asumarea pierderii si a castigului, empatie, asertivitate etc.

Optati pentru jucarii simple

In loc sa dati multi bani pe jucarii sofisticate, care canta si au multe alte functii, dar de care copilul se plictiseste dupa cateva ore sau de la care nu invata nimic, mai bine investiti in jucarii simple, care ii provoaca imaginatia.

Un set de cuburi din lemn este o idee excelenta inca de cand este bebelus, dar il poate folosi si cativa ani mai tarziu. Daca in primul an de viata copilul invata cu ajutorul acestor cuburi despre forme, texturi, culori, mai tarziu isi va dezvolta imaginatia si indemanarea construind, va invata despre echilibru, durabilitate, gravitatie si isi va invinge limitele in fiecare zi, devenind din ce in ce mai priceput.

Indiferent ce fel de jucarie ati alege, tineti cont sa fie potrivita varstei copilului, sa nu aiba componente periculoase sau toxice, piese mici care pot fi aspirate sau inghitite, in primii ani de viata si sa aiba intotdeauna aprobarea CE inscrisa pe ambalaj.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii beneficii Jocuri educative

Articole recomandate

Citeste si despre