Cand vine vorba despre jucarii, exista parinti care le ofera copiilor o sumedenie de jucarii, in timp ce altii considera ca este mai bine sa aiba mai putine optiuni. Se pare ca varianta din urma este mai buna, daca este sa ne ghidam dupa ceea ce spun oamenii de stiinta.
Potrivit unei cercetari efectuate de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Toledo din Ohio, Statele Unite ale Americii, copiii care au la dispozitie un numar mai mic de jucarii sunt mai creativi. Cercetarea, citata de medicalxpress.com, a fost publicata in revista "Infant Behaviour and Development".
La experimentul pus la cale de oamenii de stiinta americani, au luat parte 36 de copii mici. Parintii acestora au fost rugati de catre oamenii de stiinta sa ii duca pe copii intr-o zona de joaca, zona care a fost delimitata in doua parti. Intr-o parte a fost creata o zona de joaca unde erau 16 jucarii, in timp ce in partea cealalta au fost puse patru jucarii cu care copiii se puteau juca. Cei mici au avut la dispozitie 30 de minute pentru a se juca.
Concluzia cercetatorilor a fost aceea ca micutii care s-au jucat cu mai putine jucarii au dat dovada de mai multa creativitate, spre deosebire de copilasii care au avut un numar mai mare de jucarii la dispozitie. In plus, copiii care au facut parte din grupul unde au fost mai putine jucarii s-au jucat mai mult unii cu ceilalti, au cautat mai multe variante de a folosi aceeasi jucarie in jocurile lor.
Mai putine jucarii, mai multa creativitate
Asadar, potrivit concluziei acestei cercetari, parintii ar trebui sa le ofere copiilor un numar mai mic de jucarii. Este important de precizat ca cercetarea nu mentioneaza ca este bine ca micutii sa aiba mai putine jucarii in general, ci ca atunci cand se joaca sa aiba la indemana un numar mai mic de jucarii, nu pe toate.
Aceasta cercetare, dar si alte studii, sugereaza faptul ca atunci cand un copil are prea multe optiuni la indemana, acesta poate sa fie un factor care mai mult ii incurca, pentru ca le distrage atentia.
In anii '90, cercetatorii germani Elke Schubert si Rainer Strick, au efectuat un experiment pentru a vedea modul in care copiii se raporteaza la jucarii. Astfel, potrivit telegraph.co.uk, oamenii de stiinta au luat jucariile dintr-o gradinita din Munchen, pentru trei luni de zile.
Dupa doar cateva saptamani joaca acestor copii a devenit mai creativa. In plus, copiii au socializat mai mult. Concluziile celor doi cercetatori nemti au fost publicate in cartea "The Nursery Free Toy".
Ce beneficii mai pot aduce mai putine jucarii
Un numar mai mic de jucarii poate fi asociat si cu mai putin stres pentru parinti si copii, cand vine vorba de aranjatul jucariilor. Cu cat sunt mai putine jucarii disponibile, cu atat timpul dedicarii strangerii acestora va fi mai mic, ceea ce este ideal.
Un alt posibil avantaj al unui numar redus de jucarii la o sesiune de joaca este si acela ca micutii vor aprecia mai mult jucariile, chiar vor avea mai multa grija de ele, pentru ca nu mai au atat de multe variante la indemana.