"Mami, vreau să mă joc pe telefon!" Cum sa-l facem pe cel mic sa-si gaseasca si alte preocupari

/ / Modificat: 2023-02-06

Nu mai este parinte care sa nu stie deja ca timpul petrecut de copii in fata ecranelor trebuie limitat astfel incat sa nu ii retina de la lucruri mai importante. Dar cum faci ca, atunci cand copilul spune „mami, vreau sa ma joc pe telefon”, sa nu pari rea si sa nu il faci sa se simta nedreptatit? Copilul trebuie ajutat sa isi gaseasca si alte preocupari in afara jocurilor pe smartphone, mai ales la varste la care este greu sa inteleaga cat de nociv este pentru ochi si pentru dezvoltarea sa.

Ecranele fac parte din viata noastra, a tuturor. Cand nu lucram la calculator, suntem cu ochii in telefonul mobil ori pentru ceva de ultima ora aparut la serviciu, ori pentru a ne relaxa cu un joc sau un film. Acesta este, daca suntem sinceri, exemplul pe care il dam copiilor nostri. Ei primesc de la varste fragede un telefon sau o tableta cu care sa-si „omoare” timpul cand noi, adultii, avem alte treburi de facut. Se uita la desene animate, la videoclipuri pentru copii sau se joaca, iar oamenii mari pot, cat timp ei stau cuminti, sa se ocupe de alte lucruri. Prin urmare, cand incerci sa convingi copilul sa renunte la timpul petrecut in fata acestor gadgeturi, te lovesti de refuzuri, lacrimi si santaj emotional, la care cei mici pot fi experti.

Cum ajuti copilul sa-si gaseasca alte preocupari cand vrea sa se joace pe telefon

Cand un copil petrece prea mult timp in fata ecranelor poate dezvolta probleme comportamentale, dependenta de acest dispozitiv, tulburari de somn, obezitate, probleme de atentie si auz; in acelasi timp, cel mic nu isi dezvolta abilitatile de a socializa cu altii, iar la un moment dat ar putea experimenta depresia, deoarece se va simti singur si marginalizat tocmai pentru ca nu are prieteni.

Prin urmare, a-i limita timpul petrecut cu telefonul in mana nu este o masura exagerata, ci una care este in interesul lui. Daca teoria o stim toti, practica ne „omoara”, ca de fiecare data.

In loc sa faci copilul sa se simta pedepsit pentru ca i-ai retras dreptul de a se juca pe smartphone cat si-ar dori, poti sa ii propui diferite alte activitati la fel de distractive; daca il asiguri ca ii vei fi alaturi si lasi si tu telefonul deoparte, sansele de succes cresc considerabil.

De ce se joaca un copil pe telefonul mobil? Pentru ca se plictiseste si pentru ca acolo gaseste provocari. Ofera-i in viata reala ceea ce gaseste online si vei avea un copil mai activ, mai sanatos si mai fericit, un copil care stie sa isi faca prieteni si care adora sa petreaca timp cu tine, cu fratii si cu amicii sai.

Propune-i sa mergeti mai des in parc sau in spatii de joaca in care se organizeaza tot felul de activitati. Explica-i si demonstreaza-i ca se va simti mult mai bine daca face in viata reala o parte din activitatile pe care le fac personajele din jocuri.

Planificati impreuna excursii in diferite locuri interesante din preajma orasului in care locuiti si mergeti impreuna acolo macar o data la doua weekenduri. Sunt o multime de parcuri de distractii si parcuri tematice in care copilul se poate simti mai bine decat in orice joc pe telefon.

Incercati sa aflati ce sport i-ar placea sa practice si inscrieti copilul la un club unde va putea socializa cu alti copii si unde va face miscare in mod organizat. Daca joaca FIFA sau tenis sau baschet online, spre exemplu, pe teren se va simti mult mai bine. Nu trebuie sa fie neaparat un sport de performanta, iar copilul e bine sa inteleaga ca totul trebuie facut din placere, nu din obligatie.

Nu-i retrageti brusc si complet privilegiul de a avea acces la smartphone

Este bine pentru copii sa stie sa se descurce cu tehnologia, insa ei trebuie sa inteleaga ca au anumite intervale orare in care se pot bucura de jocuri online.

Cand copilului ii place sa se joace pe telefon seara sau in timpul meselor, incercati sa propuneti alte activitati distractive, dar mai putin solicitante pentru ochi.

Ii puteti propune, de exemplu, sa va povesteasca despre personajele favorite din jocuri sau sa va explice de ce ii place un anumit joc.

O fetita careia ii plac jocurile cu gatit, design vestimentar ori coafuri va gasi, cu siguranta, foarte interesant faptul ca va ii veti propune sa preparati impreuna clatite, sandvisuri, sa va jucati de-a restaurantul sau de-a croitoria. Cu siguranta papusile ei abia asteapta sa aiba hainute noi.

Alti copii poate prefera board games pe telefon, dar nici nu stiu ca acestea pot fi jucate in viata reala. Prin urmare, o seara de jocuri in familie va fi mai frumoasa decat orice joc pe telefon.

Incurajeaza copilul sa isi descopere hobby-uri. Unora poate le place sa danseze, sa picteze sau sa modeleze; altora e posibil sa le surada ideea de a face experimente stiintifice simple si cu siguranta veti gasi exemple pe care sa le puteti urma in siguranta acasa.

Nu uitati un lucru foarte important. Pentru a putea convinge copilul sa nu mai petreaca atat de mult timp pe telefon, trebuie sa folositi in primul rand puterea exemplului. Cand faceti ceva impreuna, evitati sa va lasati distrasi de sunetul notificarilor de pe e-mail sau mesagerie. Daca e musai sa raspundeti la un telefon cand petreceti timp cu copilul, incercati sa aveti conversatii scurte si la obiect. Excesele nu sunt bune nici pentru adulti, nu doar pentru copii. Daca, totusi, serviciul va obliga sa fiti mai mereu atenti la smartphone, cu siguranta ii puteti explica acest lucru copilului.

Citeste si alte articole similare:

Cum sunt afectati copiii de ecranele de tv si telefon

Este copilul tau pregatit pentru un telefon mobil?

Telefonul copilului, de la ce varsta

Taguri Alternative telefon Acces telefon copii Telefonul copilului

Articole recomandate

Citeste si despre