Copiii incep sa rosteasca primele cuvinte in jurul varstei de un an, iar pe masura ce cresc, vocabularul lor se dezvolta, acumuland din ce in ce mai multe notiuni. In jurul varstei de doi ani si jumatate, deja sunt capabili sa faca fraze si sa se exprime coerent. In timp ce unii copii pronunta de la inceput corect cuvintele si oricine poate intelege ce spun, alti copii pronunta cu dificultate unele cuvinte, pana la varste inaintate.
Ce pot face parintii pentru a-i ajuta? Exista cateva solutii, iar multe dintre acestea pot fi aplicate sub forma de jocuri.
In primul rand, atunci cand copilul pronunta gresit, este important sa incercam sa il corectam. Nu pana devine frustrant pentru el, ci sa il provocam sa pronunte corect. De multe ori, copiii stiu sa pronunte bine, insa continua sa spuna cum s-au obisnuit, pentru ca le este mai comod sau pur si simplu nu ii corecteaza nimeni si pentru ei este in regula asa. Corectati-i, faceti-le observatie si incercati sa ii determinati sa pronunte corect daca stiti ca sunt capabili sa o faca.
Exercitii pentru o dictie mai buna la copii
Daca micutii nu sunt totusi capabili sa pronunte bine, ii puteti ajuta folosindu-va de aceste exercitii.
1. Exercitiul cu creionul. Este foarte distractiv si eficient pentru copii. Acesta este foarte cunoscut si consta in a musca un creion pe orizontala si a vorbi asa timp de cateva minute. In acest fel muschii fetei si limba sunt fortati sa aiba o pozitie corecta, imbunatatind dictia.
2. Poezii pentru dictie. Sunt o multime de astfel de poezii pe internet, dedicate unor anumite consoane. Copiii se vor amuza incercand sa le reproduca si sa le spuna din ce in ce mai repede si, in acelasi timp, vor invata sa vorbeasca mai corect.
3. Vorbitul lent. Copiii vor sa exprime multe idei deodată, au un debit verbal mare si nu mai acorda atentie pronuntiei. Pentru a corecta acest obicei, provocati-i sa vorbeasca lent si sa pronunte corect fiecare cuvant.
4. Antrenati muschii faciali. Intarirea muschilor fetei ii ajuta pe copii sa articuleze mai bine si sa deschida gura suficient de mult pentru a pronunta bine. Ii puteti pune sa isi miste maxilarul intr-o parte si in alta, sa deschida gura mare si sa o inchida, sa umfle obrajii cu aer si apoi sa il scoata.
5. Miscari din buze. Unele cuvinte nu sunt pronuntate cum trebuie din cauza miscarii buzelor. Faceti exercitii cu cei mici invatandu-i sa sufle, sa fluiere, sa tina buzele tuguiate, sa le ascunda in interior, sa reproduca anumite zgomote, cum ar fi cele de motor sau anumite onomatopee.
6. Exercitii pentru limba. Acesta este organul vorbirii si este important sa faceti exercitii impreuna cu copiii pentru a spori elasticitatea limbii. Puneti-i pe copii sa scoata limba cu gura deschisa, sa atinga colturile buzelor cu limba, sa o indoaie si sa o traga in interior fara sa atinga buzele, sa isi atinga toti dintii cu limba etc.
7. Exercitii de respiratie. Este important sa ii invatam pe copii sa respire pentru ca ei sa stie sa isi dozeze efortul si sa nu oboseasca in timp ce vorbesc. Puneti-i sa umfle baloane, invatati-i sa sufle tare si sa fluiere, precum si sa respire controland diafragma.
8. Cantati melodiile preferate. Muzica este relaxanta, dar ii poate ajuta pe copii si sa invete sa pronunte corect, precum si sa retina usor. Fredonati melodiile lor preferate de cate ori le auziti.
9. Exersati sunetele pe care le auziti in fiecare zi. Clasicele ”cum face pisica?”, ”cum face cocosul?” etc sunt extrem de utile pentru a-i invata pe copii sa reproduca anumite sunete.
10. Limbajul corpului este si el important. Copiii invata sa gesticuleze, sa arate, sa exemplifice si este important sa le incurajam gesturile, pentru a-i ajuta sa stapaneasca bine si limbajul verbal.
FOTO: Freepik