Limbajul si vorbirea copilului la 3-6 ani

/ / Modificat: 2013-01-10
Limbajul si vorbirea copilului la 3-6 ani

Incepand cu varsta de 3 ani, limbajul si vorbirea incep sa capete noi forme, mult mai avansate si complexe fata de perioada de copil mic. Limbajul receptiv este mult mai sofisticat, iar cel expresiv se imbogateste rapid. La intrarea in prescolaritate, copilul ar trebui sa fie capabil sa foloseasca exprimari gramaticale corecte, sa foloseasca structuri ale frazei ceva mai complicate si sa vorbeasca fluent.

Iata ce particularitati au limbajul si vorbirea intre 3 si 6 ani si ce achizitii trebuie sa dobandeasca copilul pana la intrarea la scoala! Dezvoltarea limbajului si a vorbirii se refera la achizitiile pe care copilul le face in limbajul receptiv (abilitatea de a intelege cuvinte si sunete) si in cel expresiv (capacitatea de a folosi cuvinte si gesturi pentru a comunica un mesaj).  

Dezvoltarea vorbirii si a limbajului receptiv la 3-6 ani

Incepand cu varsta de 3 anisori, copilul este capabil sa inteleaga si sa urmeze instructiuni ceva mai complexe, formate din doi pasi sau care presupun doua activitati consecutive - de exemplu, "schimba-te in pijamale si apoi spala-te pe dinti".

Pana la intrarea in etapa prescolara, invata o multime de cuvinte noi si cunoaste numele a din ce in ce mai multe obiecte din jurul lui. Copilul intelege diferentele intre sexe si este capabil sa isi spuna numele complet. De asemenea, pe la varsta de 4 ani incepe sa cunoasca diferentele dintre diverse obiecte si sa inteleaga ca exista si lucruri care sunt identice.

Este suficient de dezvoltat pentru a urma instructiuni in trei pasi - ca de exemplu, "mergi la baie, spala-te pe manute si apoi sterge-te cu un prosopel". Tot in jurul varstei de 4 ani, copilul trebuie sa fie invatat sa salute persoanele cu formule de politete, sa foloseasca formule de adresare adecvate si sa stie cum sa-si ceara scuze atunci cand greseste.

La 5-6 anisori, copilul intelege relatia dintre obiecte sau lucruri si chiar si cateva dintre principalele concepte spatiale: "in fata", "in spatele", "langa" etc.

Dezvoltarea vorbirii si a limbajului expresiv la 3-6 ani

Dezvoltarea limbajului expresiv este mai usor de observat la copiii prescolari, deoarece se refera la modul in care copilul pronunta si foloseste cuvintele. Incepand cu varsta de 3 anisori, limbajul si vorbirea ar trebui sa inceapa sa devina cat mai inteligibile. Copilul ar trebui sa invete sa articuleze corect cuvintele si sa le pronunte corespunzator.

La varsta de 5 ani, ar trebui ca cei din jur sa intelega toate cuvintele pe care le pronunta copilul si sa nu aiba niciun fel de probleme la acest nivel. In caz contrar, trebuie dus la un consult logopedic.

Pe langa faptul ca vocabularul se imbogateste substantial cu fiecare an care trece, dupa 3 ani, copilul este apt sa foloseasca corect pronumele si invata pluralul mai multor cuvinte. De asemenea, este capabil sa introduca si cateva prepozitii simple si uzuale in structura frazelor, chiar daca nu o face intotdeauna corect.

Incepand cu varsta de 4 anisori, copilul este capabil sa formeze propozitii mai lungi, chiar si din 6 cuvinte. Pe la varsta de 5-6 ani, copilul invata sa asocieze sunetele cu literele din alfabet, o abilitate de baza pentru invatarea cititului. Intelege si isi da seama ca mai multe sunete la un loc formeaza un cuvant.

Se poate angaja cu succes in conversatii ample cu cei din jur. Cel mic are vocabularul suficient de dezvoltat pentru a putea descrie sumar lucruri care i s-au intamplat sau pentru a povesti istorioare scurte. Poate folosi corect timpul trecut al unui numar limitat de verbe, chiar daca va mai avea scapari pe ici, pe colo. Corecteaza-l intotdeauna cand greseste si fii constanta in a-i repeta formele corecte ale cuvintelor si verbelor, deoarece numai asa va invata sa vorbeasca corect.

Limbajul si vorbirea capata nuante din ce in ce mai complexe la copilul de 6 ani. Incepe sa inteleaga ca un cuvant poate avea mai multe sensuri, in diverse contexte.

Pana la intrarea la scoala, copilul ar trebui sa vorbeasca corect si chiar sa fi invatat deja sa citeasca. Comunicarea constanta, rabdarea din partea ta, lectura zilnica si expunerea copilului la un mediu lingvistic adecvat si corect sunt de ajutor in stimularea dezvoltarii vorbirii si limbajului in perioada prescolara.

Taguri Dezvoltare limbaj copii Dezvoltare vorbire copii Comunicare copii Abilitati vorbire Activitati dezvoltare vorbire

Articole recomandate

Citeste si despre