Pronuntia gresita a sunetelor la copii, cand trebuie sa iti faci griji?

/ / Modificat: 2011-01-21
Pronuntia gresita a sunetelor la copii, cand trebuie sa iti faci griji?

Cand copilul este bebelus balbaiala si ganguritul reprezinta forme de comunicare fireasti pentru el. Insa cand constati ca micutul a ajuns la varsta prescolara si inca mai pronunta gresit anumite sunete sau cuvinte incepi sa iti faci griji. Afla daca ai motive sau nu!

Chiar si prescolarii pot avea probleme firesti de pronuntie!

Chiar daca micutul tau a crescut, el inca mai poate avea dificultati in a rosti corect unele sunete. Specialistii sustin ca pe la 3 anisori sau 4 copiii inca mai pot pronunta cuvinte gresit folosind sunete gresite.

Copiii de 3-4 ani pronunta mai usor sunete care se formeaza in partea din fata a gurii cu ajutorul modelarii buzelor ca "m", "b" sau "p". Ei te pot observa cu usurinta cand si cum le formezi si te imita. Insa consoane ca "g" de exemplu sunt mai greu de reprodus pentru ca sunt produse in partea din spate a gurii, unde copilul nu are acces vizual. Aceste mici greseli de pronunte sunt de natura fiziologica si nu pun probleme ingrijoratoare. Ele se corecteaza, cu ajutorul tau, pe masura ce avanseaza in varsta.

Dezvoltarea pronuntiei la copii

Din stadiul de bebelus incepe joaca cu diferitele sunete ca forma de comunicare. Pana in 2 ani copilul deja incepe sa spuna corect anumite cuvinte, iar de la 3 ani dezvoltarea limbajului si a vorbiri ia amploare. Copilul incepe sa asimileze rapid cuvinte. Incepand cu varsta prescolara dezvoltarea vorbirii ajunge cam la 75-100% din potential si micutul ar trebui sa fie inteles in ceea ce vrea sa exprime.

Cand este cazul sa iti faci griji?

Una dintre tulburarile de vorbire care apare frecvent la aceasta varsta este dislalia. Ea consta in abaterea de la pronuntia obisnuita si se manifesta prin neputinta emiterii unor sunete sau silabe prin:

  • omitere;

  • inlocuire;

  • inversare;

  • deformare.

Pe la varsta de 3 ani si jumatate dezvoltarea vorbirii la copil ar trebui sa fie destul de avansata.

Semne care indica ca trebuie sa mergi cu micutul la control

  • daca observi ca micutul tau nu vorbeste deloc sau nu mai scoate niciun sunet de la un timp;

  • daca pe la inceputul perioadei prescolare copilul face foarte multe greseli de pronuntie in raport cu sunetele pe care le rosteste corect;

  • daca pana la varsta de 5 ani el nu reuseste sa pronunte corect sunete;

  • daca pana la sfarsitul perioadei prescolare el nu reuseste sa se faca inteles de cei din jur (in special de straini, de persoane care nu-l cunosc);

  • daca are probleme de glutitie;

  • daca saliveaza excesiv atunci cand pronunta sunete.

Mergi cu el mai intai la pediatrul care se ocupa de el. Acesta iti va recomanda un specialist in terapia vorbirii (logoped) pentru a lucra cu micutul. Insa nu inainte de a-i face mai multe investigatii pentru a vedea daca exista o cauza de natura medicala care sta la baza imposibilitatii de a pronunta cuvinte. In unele situatii, in functie de cauzele care stau la baza dificultatii copilului de a rosti corespunzator sunete, poate fi solicitat si ajutorul unui psihoterapeut.

Cum poti ajuta copilul atunci cand pronunta gresit cuvinte sau sunete?

Inca de cand este mic trebuie sa ai grija sa corectezi la timp micile erori de pronuntie ale copilului:

  • vorbeste cu el clar si raspicat, pronuntand cuvintele complet si accentuat;

  • daca spune un cuvantel gresit sau un sunet gresit, repeta dupa el forma corecta a lui (dar nu il forta sa reproduca dupa tine, o va face in timp);

  • nu lua in deradere felul in care pronunta anumite cuvinte si nu permite nici altora sa faca glume pe seama lui (ii creeaza frustrari si ii scade stima de sine).

Taguri Tulburari vorbire Pronuntie gresita cuvinte Dezvoltare limbaj Vorbire copii varsta

Articole recomandate

Citeste si despre