Mutismul infantil. Ce faci cand copilul inceteaza sa mai vorbeasca, dintr-o data

/ / Modificat: 2021-07-20
Mutismul infantil. Ce faci cand copilul inceteaza sa mai vorbeasca, dintr-o data

Mutismul este o tacere voluntara sau impusa, iar in cazul copiilor vorbim despre mutism infantil sau mutism selectiv, o tulburare ce apare dintr-o data, atunci cand copilul invatase deja sa vorbeasca, iar apoi refuza sa o mai faca. Aceasta tulburare este mai frecventa decat ai crede si afecteaza unul din 500 de copii, potrivit datelor specialistilor.

Ce declanseaza mutismul infantil

Mutismul este o tulburare de vorbire a copiilor care uneori poate sa apara izolat sau poate avea legatura cu tulburari din spectrul autist. De obicei apare pe fondul unei anxietati adiacente si se manifesta in doua moduri:

• intarzierea vorbirii

• mutismul dobandit, atunci cand un copil care vorbeste inceteaza sa o mai faca; in acest caz putem avea de a face cu mutism total sau mutism selectiv.

Psihologii arata ca mutismul selectiv este asociat de obicei cu anxietate sociala, anxietate de separare sau cu anumite fobii. El poate fi determinat, insa, si de factori genetici, ambientali ori temperamentali sau poate tine chiar de dezvoltarea neurologica.

In unele situatii, copiii care beneficiaza de o supraprotectie din partea familiei sau cei care traiesc intr-un mediu familial cu probleme sunt predispusi la mutism infantil.

Cum se manifesta tipurile de mutism

Mutismul total este un proces progresiv sau subit, in care copilul inceteaza sa mai vorbeasca. Acesta este usor de depistat, insa mai greu de tratat, pentru ca poate avea un factor declansator puternic, precum o trauma, pe care este greu sa o identifici atunci cand copilul nu vorbeste.

Mutismul selectiv este acela care se manifesta doar in anumite situatii sau cu anumite persoane; la cei mai multi copii acesta se manifesta la scoala, printr-o limitare a vorbirii, prin refuzul de a raspunde sau prin raspunsuri monosilabice. Multi copii cu mutism selectiv folosesc miscari ale capului sau ale mainilor pentru a se exprima.

Aceasta ultima varianta de mutism este mai frecvent intalnita la fetite si apare, de obicei, intre 2 si 5 ani, cu intensificare odata cu inceperea gradinitei sau a scolii.

Cum poate fi tratat mutismul infantil

Indiferent de tipul de mutism, acesta trebuie sa fie tratat cu seriozitate pentru ca, in caz contrar, poate afecta functionarea sociala si pe cea academica.

Netratat, mutismul se poate manifesta chiar si ani de zile, cu repercusiuni asupra vieti de adult, intrucat copiii vor dobandi dificultati de comunicare si probleme de nesiguranta ori chiar dependenta fata de alte persoane.

Cei care va pot ajuta in astfel de situatii sunt un psiholog sau un logoped, care sa analizeze si sa evalueze atent copilul. La terapie trebuie sa participe activ toate persoanele care traiesc in acelasi mediu cu copilul si sa aplice recomandarile specialistului.

Cum poti ajuta un copil cu mutism infantil:

• evita sa-l critici sau sa il judeci pentru ca nu vorbeste

• motiveaza-l sa socializeze cu alte persoane, insa fara a pune presiune

• ofera-i siguranta si incredere

• evita orice actiune care poate accentua mutismul.

Foto: freepik.com

Taguri Mutismul electiv

Articole recomandate

Citeste si despre