Vorbirea si dezvoltarea limbajului la copiii de varsta prescolara

/ / Modificat: 2016-09-14
Vorbirea si dezvoltarea limbajului la copiii de varsta prescolara

Odata cu inscrierea copiilor la gradinita si integrarea lor in sistemul de educatie formala, abilitatile lor de comunicare infloresc, iar prescolarii devin din ce in ce mai increzatori in capacitatea lor de utilizare a limbajului. Abilitatile de vorbire si de limbaj ale unui copil ii permite acestuia sa comunice idei celor din jur, sa-si impartaseasca gandurile si sa-si exprime emotiile.

La vasta de 5-6 ani, temperamentul prescolarului poate influenta exprimarea abilitatilor de comunicare. De exemplu, un copil timid poate refuza comunicarea in anumite contexte. Lasand la o parte temperamentul copilului, exista mai multe arii de referinta care trebuie atinse.

Ariile de vorbire si limbaj sunt impartite de catre logopezi in sapte categorii diferite, dar toate la fel de importante: auditia, limbajul receptiv, limbajul expresiv, exprimarea orala sau vorbirea, fluenta, dezvoltarea cognitiva si comunicarea pragmatica.

Auditia: abilitatea de a asculta

Auditia reprezinta dezvoltarea abilitatilor de ascultare. Copii de 5-6 ani au aceasta arie deja dezvoltata si sunt capabili sa asculte si sa retine cantecul sau poezia preferata. Ei invata in continuare sa fie ascultatori atenti, ca membri ai unui auditoriu. Modelarea abilitatilor de ascultare la aceasta varsta, atunci cand copii vorbesc cu tine, este foarte importanta.

Limbajul receptiv: ceea ce intelege copilul

Abilitatile de limbaj receptiv sunt esentiale pentru intelgerea si urmarea instructiunilor date de adulti. Copiii de 5-6 ani inteleg mai mult decat pot exprima in cuvinte, vocabularul lor fiind compus din 5.000 pana la 20.000 de cuvinte. Ei inteleg rimele si isi manifesta relativ usor interesul pentru a povesti.

Prescolarii sunt capabili sa inteleaga glume, rad la ele si adora sa le spui ghicitori. Ei au dobandit deja anumite competente sociale si pot face diferenta intre a fi rugat sa faca ceva si a i se spune sa faca un anumit lucru.

Limbajul expresiv: ceea ce spune copilul

Copiii de gradinita stiu cum si cand sa foloseasca timpul trecut, prezent si viitor pentru a descrie anumite evenimente, in timp ce povestesc. In general, ei folosesc propozitii sau fraze lungi de cel putin opt cuvinte. In egala masura, prescolarii sunt capabili sa ofere descrieri detaliate ale obiectelor si evenimentelor.

Prescolarii vorbesc in fraze complexe si sunt in masura sa iti prezinte pe scurt obiectele din clasa, dupa modelul "arata si descrie". Copiii de gradinita sunt de asemenea capabili sa dea raspunsul la intrebari de genul "Buna, ce faci?".

Vorbirea: exprimarea orala, formarea corecta a cuvintelor si a sunetelor

Varsta de 5-6 ani este foarte importanta pentru dezvoltarea vorbirii si a articularii cuvintelor (pronuntia). Este mai important sa corectezi erorile de vorbire la aceasta varsta si sa ii explici modelul corect de vorbire.

Unii prescolari se pot lupta cu pronuntia anumitor consoane sau grupuri de litere. Vorbitul peltic sau sasait este foarte frecvent la acesta varsta si se datoreaza felului in care copilul isi plaseaza limbii in gura. Nu trebuie sa iti faci griji daca baietelul sau fetita ta vorbesc asa. Majoritatea copiilor scapa de vorbitul peltic inainte sa implineasca sapte ani.

Fluenta si problemele de fluenta

Copiii de 5-6 ani au diferite probleme de fluenta. Multi se balbaie, dar acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze. Vocabularul prescolarilor se imbogateste intr-un ritm foarte rapid, creierul lor procesand mult mai multa informatie decat cea rostita pe gura. Alti copii repeta silabele intr-un cuvant. Aceasta problema se rezolva in general de la sine si este necesara terapia.

Daca copilul tau se poticneste des atunci cand pronunta cuvintele, repetand primul sunet sau daca volumul vocii i se schimba atunci cand se balbaie, este bine sa consulti un logoped, pentru corectarea erorilor inainte ca acestea sa devina un obicei.

Dezvoltarea cognitiva: intelegerea conceptelor

Dezvoltarea cognitiva in perioada gradinitei este un proces obositor pentru prescolari si poate afecta abilitatile lor de vorbire.

In general, copiii de gradinita pot diferentia si numi zilele saptamanii. Ei pot identifica cel putin sase culori si trei forme geometrice de baza. Totodata, fac diferenta intre diferite secvente de timp (de exemplu, prima, a doua si a treia) si isi folosesc imaginatia pentru a crea povesti in detaliu si pot intra in rolul povestitorului sau al unui alt personaj.

La aceasta varsta, dezvoltarea limbajului poate fi sustinuta prin folosirea papusilor sau a costumelor. Copiii din ultimul an de gradinita ar trebui sa fie capabili sa isi spuna numele complet, adresa unde locuiesc, varsta si data nasterii. Totodata, ei incep sa organizele in categorii obiectele.

Comunicarea pragmatica sau abilitatile de comunicare sociala

Copiii de 5-6 ani sunt capabili sa poarte conversatii cu alti copii de aceeasi varsta sau cu adulti. Ei pot sopti si folosi diferite intonatii in mod corect. Totodata, incep sa inteleaga perspectiva din povestirile simple si stiu ca trebuie sa includa detalii de baza, atunci cand povestesc ceva, pentru a se face intelesi.

Ei invata sa citeasca expresiile faciale si devin mai animati atunci cand impartasesc vesti. La aceasta varsta, ei stiu sa foloseasca intrebarile corect pentru a obtine informatiile de care au nevoie.

De retinut!

Erorile de vorbire sunt obisnuite la aceasta varsta, iar parintii trebuie sa stie ca nu trebuie niciodata sa rada sau sa faca glume pe seama greselilor copiiilor.

In loc sa ii pui intrebari legate de un anumit subiect, comenteaza-l impreuna cu el. Aceasta tehnica reduce nivelul de frustrare si iti ajuta copilul sa simta ca poate controla conversatia cu tine, sporindu-i totodata increderea in sine.

Tu cum iti ajuti copilul sa se dezvolte din punct de vedere al limbajului? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Limbajul si vorbirea copilului la 3-6 ani

Balbaiala la copii. Cum o putem corecta?

Cum ajuti copilul sa invete sa scrie

Cum sa ajuti copilul sa articuleze cuvintele

Cum stii daca copilul are nevoie de logoped?

Taguri Dezvoltare limbaj copii Dezvoltare vorbire copii Limbaj copii Abilitati comunicare copii Vorbire copii Stimulare activitate cognitiva copii Abilitati vorbire Activitati dezvoltare vorbire

Articole recomandate

Citeste si despre