Inainte de a incepe scoala este foarte important ca mana copilului sa fie obisnuita cu operatiunea "scris". Din perioada prescolara este timpul sa incepi sa ii predai copilului primele lectii de calografie. Incearca sa-i starnesti interesul pentru intalnirea cu hartia si instrumentul de scris in moduri cat mai creative. Nu-l asteapta o sarcina usoara!
Dreptaci sau stangaci?
Inainte de a trece la invatarea primelor litere si folosirea primelor instrumente de scris este important sa iti cunosti bine copilul si sa stabilesti cateva lucruri care stau la baza scrisului.
Sunt din ce in ce mai multe situatii in care parintii nu au nici cea mai vaga banuiala despre faptul ca pustiul lor este stangaci.
Si uneori nu sunt vinovati. Aceasta etse o particularitate a oamenilor de cele mai multe ori mascata involuntar.
-
Ai observat ca pustiul isi folosea din frageda pruncie ambele maini in aceeasi masura, fara a o "favoriza" pe cea dreapta?
-
Ai constatat ca in timpul mesei isi muta lingura in mana stanga, prefera sa tina pensula sau sa prinda mingea pe terenul de joaca tot cu stanga?
-
Ti-a atras atentia faptul ca atunci cand desface ambalajul vreunei bomboane sau ciocolate, sau ca, in general, atunci cand manevreaza obiectele, isi foloseste preponderent mana stanga?
-
Iar, la nevoie, prinde foarfeca sau acul cu mana dreapta, dar rasuceste hartia sau indreapta ata cu stanga?
Este momentul sa afli cu ce mana va manevra copilul stiloul: cu dreapta sau cu stanga?
Nu uita sa verifici si ceilalti "coordonatori": ochiul, urechea, chiar si piciorul. Daca nu reusesti sa iti dai seama daca este sau nu dreptati, solicita sprijinul unui psiholog sau neuropshiatru. Un specialist este in masura sa depisteze trasaturile specifice ale unui stangaci.
Cum il inveti sa scrie mai usor?
-
Primul pas in a-l invata pe copil sa scrie este desenatul. Inainte de a trece la litere si numere, copilul trebuie incurajat sa deseneze inca de mic. Asa va reusi sa se familiarizeze cu instrumentele de scris si cu hartia.
-
Inainte ca micutul tau sa inceapa sa scrie literele trebuie mai intai sa stie sa le recunoasca si sa le inteleaga. De asemenea el trebuie sa stie si sa recunoasca literele si dupa cum suna.
-
Pentru asta, este important sa adaptezi literele si numerele la mediul lui de viata. Foloseste-te de desene, cartoane, cuburi si de alte obiecte prin care sa il ajuti sa se familiarizeze cu literele.
-
Foloseste-te de cantecele pentru a-l invata alfabetul si asociaza literele si cu imagini.
-
Urmatorul pas este sa il inveti sa tina corect instrumentele de scris si pozitia mainii.
-
La inceput, copilul trebuie invatat sa faca semne de baza si nu direct litere. De exemplu linii drepte, oblice, cercuri etc.
-
Apoi, cu rabdare formati impreuna literele. Nu incerca sa inveti un copil prescolar mai multe litere dintr-odata. Invata-l pe rand si lasa-l sa exerseze mereu litera pana cand ii iese bine, apoi sa treaca la o alta.
Primele lectii de scris - o pregatire pentru scoala
Ce il asteapta pe copil la scoala?
-
multe exercitii consecutive de deprindere a scrisului;
-
multe exercitii de corectat literele scrise gresit sau cuvintele;
-
repetarea scrisului pana la o caligrafie exemplara;
-
stresul de a tine pasul cu ceilalti colegi si de a nu fi mai prejos ca ei.
Toate acestea pot fi diminuate considerabil daca exersezi din timp cu micutul tau primele tehnici de scriere. Ajuta-l sa i se para scoala un mediu frumos si relaxant si nu un chin sau o povara pe care trebuie sa o duca in spate in fiecare zi.
Locul potrivit pentru scris si pozitia copilului
Inainte de a scrie primele litere, copilul trebuie invatat cum sa tina in manuta instrumentele de scris si mai ales cum sa stea corect la masuta de scris. Este momentul sa stabilesti din timp care va fi locul de lucru al copilului.
Pozitia la masa de scris si invatarea scrierii la stangaci este ceva mai greu de stabilit decat in cazul celorlalti copii.
Pozitia biroului de scris in camera copilului
In functie de sursa de lumina (naturala pe timp de zi si artificiala seara) biroul se asaza in asa fel incat lumina sa cada pe suprafata lui, fara a arunca umbre de la maini.
Pentru copiii care scriu cu mana dreapta, lumina trebuie sa cada de sus si din stanga, iar pentru stangaci, din dreapta.
Cumparati copilului un suport pentru carti. Il ajuta sa isi protejeze ochii si vederea. Acest suport va trebui sa-l asezi nu in mijlocul mesei, ci cat mai aproape de ochii copilului. In mijloc trebuie sa stea caietul si nu oricum, ci inclinat intr-un unghi de 45 – 55° spre stanga atat pentru dreptaci, cat si pentru stangaci.
Pozitia copilului la masa de scris
-
trebuie sa aiba mereu o pozitie dreapta;
-
trebuie sa nu se aplece deasupra mesei de scris cand scrie;
-
este important sa-si tina umerii la acelasi nivel;
-
masa de scris trebuie sa-i fie ca inaltime la mijlocul pieptului;
-
coatele pot sta liber pe birou sau pot depasi marginile acestuia, cum i se pare copilului mai comod.
Timpul petrecut la masa de scris, o provocare pentru copii si parinti
Copiii se plictisesc repede de o activitate. Vei observa ca la inceput par nerabdatori sa invete si sa patrunda in tainele scrisului, insa dupa doar cateva momente incep sa se foiasca si sa para dornici sa mearga mai degraba la joaca. In schimb, parintilor li se pare ca au petrecut prea putin timp la lectia de scris si fac eforturi in a-i mentine concentrarea la ceea ce te intereseaza.
Copilului ii este greu sa stea ore in sir in aceeasi pozitie, aplecat deasupra cartii sau a caietului.
Timpul dedicat efectuarii exercitiilor de scriere nu trebuie sa depaseasca 5 – 7 minute. Importante nu sunt viteza si cantitatea literelor scrise, ci corectitudinea si acuratetea cu care au fost facute.
Fa pauze frecvente de cate ori devine agitat. Permite-i copilului cateva secunde de odihna daca ti se pare usor stresat si odihnit. Dupa aceea, explica-i ca trebuie sa isi termine exercitiile si abia apoi poate merge la joaca. Stabileste de la inceput impreuna cu copilul o anumita perioada de timp in care vor fi efectuate exercitiile. Sigur, sunt frecvente situatiile in care prescolarii si chiar scolarii nu se pot orienta dupa ceas. De aceea, o idee mai buna este folosirea unei clepsidre. E mai simplu de observat de catre copii. Aseaz-o undeva in raza lui vizuala.
Rechizitele pentru prescolari, la ce trebuie sa fii atenta?
Cand ii achizitionezi diverse rechizite nu uita ca ele trebuie sa fie in acelasi timp si frumoase, si comode, si practice.
Acorda atentie deosebita instrumentului de scris, stiloul nu trebuie sa fie prea greu, nici prea gros, fara capete ascutite si nici dintr-un material prea dur. In ceea ce priveste coloritul, nu exista restrictii. Cu cat este mai "stralucitor", cu atat mai bine! Alta este situatia in ceea ce priveste forma.
Veti fi linistita ca ati facut tot ce depinde de tine. daca in alegerea instrumentului de scris vei tine seama de toate aceste particularitati de dezvoltare ale copilului.
Cum facem fata maratonului scolar
In scurt timp micutul tau va pasi intr-o noua etapa de dezvoltare. Va intra pentru prima oara pe poarta scolii cu ghiozdanelul pregatit, dar si cu emotiile la pachet. Acestea apar atat de-o parte, cat si de alta. Tu, ca parinte, esti mult mai emotionat si te copleseste gandul ca micutul nu va face fata noului mediu.
Grijile parintilor legate de scoala si de copil
-
Oare va face fata cerintelor scolii?
-
Va rezista fizic si psihic efortului pe care va fi nevoit sa-l depuna?
-
Va sta in banca cate 4 – 5 ore pe zi, concentrandu-se asupra literelor si sarcinilor pe care i le traseaza profesoara?
Pregatirea copilului pentru scoala
Este important ca inainte de a patrunde pe portile scolii copilul sa fie pregatit pentru ceea ce il va astepta.
In caz contrar, vei avea parte de reactii de respingere a scolii, de lipsa de dorinta de a invata si de a merge la scoala si de un comportament neadecvat in incinta scolii.
Un excelent mijloc de preventie a unei tinute defectuoase, a oboselii si a pierderii interesului fata de invatatura il constituie exercitiile fizice si masajul.
Dintre toate formele de sport, medicii le recomanda prescolarilor inotul: in aceasta perioada a anului mersul la bazin nu expune copilul riscului de a raci, iar recunoscutele beneficii ale apei, relaxarea si tonifierea organismului in intregul lui constituie intotdeauna un castig greu de egalat.
La randul lui, masajul este si el un excelent mijloc de inlaturare a oboselii excesive.
Nu uita sa te consulti cu pediatrul in legatura cu tipul de masaj la care puteti recurge, de tonifiere sau de relaxare. N-ar fi rau sa-i dezmortiti, din cand in cand, viitorului scolar musculatura umerilor, precum si a bratelor, care este cea mai solicitata in timpul scrisului.
De asemenea este important sa il pregatesti pe copil pentru prima zi de scoala si sa il motivezi sa invete prin:
-
a-l familiariza cu noul mediu vorbindu-i constant despre scoala, despre ce va face acolo, cat va trebui sa stea etc.;
-
a-l intreba mereu despre ce simte in legatura cu inceperea scolii pentru a afla care sunt lucrurile care il macina si a sti astfel cum sa il ajuti sa treaca peste ele;
-
sa il lasi sa iti puna intrebari sau sa il incurajezi sa o faca pentru a-l putea lamuri cu privire la orice are nevoie;
-
vizitati scoala la care va merge inainte de a incepe cursurile, il ajuta sa se familiarizeze cu noul mediu;
Trucuri utile de la mamici
Fie ca sunt stangaci sau dreptaci copiii se vor impotmoli constant in incercarea de a invata sa scrie. Insa si parintii gresesc uneori fortandu-i prin diverse mijloace sa traseze literele asa cum vor ei. Multi sunt nerabdatori ca micutii sa invete mai repede, incat "ard" etapele necesare invatarii acestei aptitudini.
Invata-l sa scrie corect dand dovada in primul rand de rabdare in incercarea de a-l ajuta sa formeze litere frumoase si corecte. Acest ajutor consta in a-l invata:
-
sa tina corect instrumentul de scris in mana;
-
sa aiba o pozitie dreapta;
-
sa traga o linie dreapta;
-
sa deseneze forme ovale;
-
sa scrie litere de tipar etc.
Rescrierea aceleiasi litere de nenumarate ori poate conduce la inversul rezultatului scontat, de unde si lipsa de dorinta a copilului de a mai fi dornic sa invete sa scrie.
Si mamicile de pe forumul Copilul.ro au impartasit cum au procedat ele in cazul copiilor, pentru a-i ajuta sa scrie mai repede si corect:
Ankaseby: Seby a invatat alfabetul mergand pe strada si uitandu-se la numerele de imatriculare ale masinilor si apoi i-am cumparat tablita magnetica cu litere si cifre si multe alte jocuri cum ar fi planse si joc stil puzzle si asa am invatat si formele si culorile....deci prin joaca, dar nu la calculator caci nu este pasionat de el.
Maili: I-am cumparat baietelului meu un laptop-jucarie cind avea 5 ani si 2 luni (de fapt i l-a adus Mos Craciun). Nu mica mi-a fost mirarea ca dupa numai o luna copilul meu stia deja literele pe care le-a invatat jucandu-se cu laptopul lui. La inceput am crezut ca le stie mecanic si i-am cumparat si litere magnetice pe care le-am pus pe frigider. El a inceput sa mi le spuna fara nici cea mai mica retinere. De scris literele a invatat tot singur copiindu-le tot de la laptop. Asa ca eu va sfatuiesc sa cumparati copiilor vostri aceasta jucarie educativa.
Iasminel: Eu am cumparat ceva carticele cu alfabetul si vad ca o incanta si repeta singura sa imi demonstreze ca e fata mare si ca poate...
Irra: Damaris stie alfabetul in romaneste si in engleza - le mai combina uneori, dar le stie destul de bine. Spune literele si le recunoaste in scris, iar de curand incearca sa scrie unele- evident, nu prea seamana a litere. Tot ce-a invatat pana acum a fost prin joc: are litere in baie, care se lipesc de perete, pe frigider, carti, etc. Imi zice ce litere vrea sa-i scriu, ce cuvinte stie ca incep cu litera respectiva, arata litere peste tot unde le vede, etc.
Camelia_op: Am pus pe jos in camera ei un playmate cu litere si de acolo a inceput totul. Apoi am luat litere care se lipesc pe faianta si carti cu litere si acum le stie pe toate foarte bine si in plus cifrele de la 1 la 10. Are si laptop pt copii cu care se joaca si deja stie multe, desi e pt copii de la 3 ani.