Scoala online este o adevarata provocare atat pentru copii, cat si pentru parinti, in contextul pandemiei de coronavirus. Performanta scolara a copiilor poate fi afectata de distragerile din casa, de sentimentele de ingrijorare si de dezinteres.
In cele din urma, toate acestea se vor reflecta in notele si sanatatea emotionala a copiilor. Prin urmare, este esential ca parintii sa le ofere copiilor tot sprijinul si instrumentele necesare pentru ca micutii sa faca fata cursurilor online in cel mai sanatos mod.
Dr. Adriana Ortiz, psihanalist si membru al Fundatiei APTA, ofera 5 sfaturi care ii pot ajuta pe copiii sa se poata concentra mai usor la orele online si sa isi indeplineasca sarcinile cu succes. Iata care sunt acestea:
Spatiu special pentru studiu
In primul rand, pentru a se concentra cat mai bine la orele online, copilul are nevoie de un spatiu special al casei, o camera retrasa, linistita, amenajata ca o sala de studiu. Ar trebui sa contina un birou, un scaun adecvat, lumina naturala si un calculator.
"Este necesar sa promovam un mediu sanatos pentru invatare. Este esential ca acesta sa fie un spatiu inchis, silentios, fara dispozitive electronice la indemana, care ii pot distrage atentia si il pot incetini", explica medicul.
De asemenea, spatiul de studiu trebuie sa fie mereu in ordine. Este dovedit stiintific ca un spatiu ordonat ne incurajeaza sa fim mai productivi si favorizeaza un mediu calm si relaxant.
Pastrati o rutina
Potrivit scolii de Psihologie a Copilului din Melbourne, repetarea unei serii de obiceiuri va incuraja autonomia copilului si il va ajuta sa se simta in siguranta in mediul sau. Avand o rutina, el va sti ce se intampla in continuare si astfel isi va reduce nivelul de stres si sentimentele de incertitudine.
"Luati rutina de la scoala acasa. Asa cum la scoala exista pauze, si acasa trebuie sa pastram acelasi program. Este necesar ca micutul sa ia o pauza pentru a manca si pentru a se odihni. Rutina il va invata sa respecte un program si sa fie disciplinat", adauga medicul. Stabilirea unei rutine ii va permite copilului sa isi formeze personalitatea si temperamentul, precum si calitatile socio-emotionale.
Elimina factorii perturbatori
Pentru a preveni distragerea atentiei si pierderea concentrarii, este esential ca in timpul orelor online copilul sa invete intr-o camera linistita, in care sa nu existe zgomot. Asadar, parintii trebuie sa respecte programul lor si sa nu ii intrerupa cu activitati casnice sau alti factori perturbatori.
„Pe cat posibil, asigurati-va ca mediul sau este departe de sunete, oameni sau obiecte care il pot stimula la nivelul creierului, de exemplu: un televizor, o consola de jocuri video, o fereastra sau un telefon mobil”, sugereaza expertul. Lasa-l pe micutul tau sa-si decoreze spatiul de studiu dupa cum considera potrivit. Gandeste-te la asta si lasa-l sa ia propriile decizii, este un exercitiu extraordinar de independenta si imbunatatire.
Obiceiuri sanatoase
Implementarea unor obiceiuri sanatoase este cea mai buna masura preventiva pentru a avea grija de sanatatea celui mic.
„A avea o dieta echilibrata, a dormi 8 ore pe zi si a face activitate fizica sunt factori fundamentali in dezvoltarea abilitatilor lor intelectuale, imbunatatirea performantei academice si eliberarea stresului”, explica medicul.
Oferiti-le timp de joaca
Activitatile recreative sunt perfecte pentru a-si construi stima de sine a copilului, pentru a-i creste nivelul de incredere si pentru a-l invata sa fie mai independent. Prin urmare, ori de cate ori se termina ziua scolii, ar trebui sa oferiti o ora sau doua de divertisment.
"Trebuie sa rezervati un spatiu pentru odihna, mai ales cand vine vorba despre copii mici. Oferiti-le timp de recreere si profitati de aceasta ocazie pentru a va apropia de ei, propuneti jocuri distractive".
Sursa: vix.com