Copilul tau mai are putin timp si intra in primul an la scoala, insa nu esti foarte sigura ca prichindelul tau este pregatit pentru aceasta etapa educativa noua din viata lui. Atunci cand intra la scoala, copilul trebuie sa indeplineasca cateva abilitati si competente fizice, sociale si intelectuale esentiale. Iata cateva semne care iti arata ca micutul tau este pregatit sa infrunte primele emotii si obstacole ale intrarii in primul an la scoala!
Intrarea la scoala este un eveniment important in viata copilului tau, presarat cu o multime de schimbari si noutati care pot fi destul de infricosatoare pentru el. Daca nu este pregatit pentru acest pas important in educatia lui, experienta va fi destul de traumatizanta, iar copilul va capata o aversiune fata de mediul scolar.
Semne care indica ca este pregatit sa mearga la scoala
Daca raspunzi cu "da" la cat mai multe intrebari din lista de mai jos, inseamna ca micutul tau este pregatit sa faca fata cerintelor din mediul scolar. Daca ai mai multe raspunsuri negative, inseamna ca nu a atins inca pragul de dezvoltare necesar pentru inscrierea la scoala.
- Copilul este capabil sa urmeze instructiuni simple?
- Copilul tau stie sa numere si sa recunoasca literele alfabetului? Stie sa recunoasca culori si forme?
- Copilul tau stie sa tina corect in mana un creion sau stilou? Este capabil sa taie o hartie cu foarfeca?
- Copilul tau este interesat de carti? Este curios si dornic sa invete lucruri noi?
- Ii place sa se joace cu alti copii? Reuseste sa se inteleaga cu alti copii, sa coopereze cu ei si sa interactioneze fara conflicte?
- Copilul tau este capabil sa se imbrace singur?
Toate aceste intrebari iti vor oferi raspunsuri legate de nivelul de dezvoltare fizica, emotionala, sociala si intelectuala la care se afla, astfel incat sa iti poti da seama daca este sau nu pregatit sa intre in primul an la scoala.
Contrar opiniei multor parinti, copilul nu trebuie sa stie sa scrie si sa citeasca inainte de inscrierea la scoala. Aceste abilitati se vor dezvolta in primii ani de scoala. Insa un copil care urmeaza sa fie inscris la scoala trebuie sa fie capabil sa tina corect in mana un creion si sa scrijeleasca ceva cu el.
Demonstreaza ca are dezvoltate abilitati de motricitate fina necesare pentru demersul educativ pe care o sa-l urmeze in anii de scoala. De asemenea, ar trebui sa fie capabil sa numere si sa recunoasca culori, litere si forme. Aceste aptitudini se invata inca de la gradinita si pun bazele cititului si scrisului de mai tarziu.
Consultarea educatoarei de la gradinita este esentiala pentru a afla daca copilul este pregatit sa mearga la scoala sau nu. Educatoarea care a avut grija de educatia copilului tau in timpul gradinitei stie cel mai bine care este nivelul de pregatire a copilului in dobandirea principalelor abilitati intelectuale, sociale si chiar emotionale. Este martora la modul in care copilul s-a comportat zilnic in mijlocul celorlalti copii din grupa.
Iti poate spune daca este cazul sa iti faci griji sau nu ori daca mai are de recuperat cateva competente pentru a putea face fata scolii. Este important ca cel mic sa fie pregatit din toate punctele de vedere pentru intrarea la scoala. Doar in acest mod va putea evolua intelectual in anii de scoala si va reusi sa tina pasul cu colegii si profesorii lui.
Pregatirea copilului pentru intrarea la scoala
Din punct de vedere emotional, niciun copil care incheie perioada prescolara nu este pe deplin pregatit pentru a intra intr-o institutie noua, cu colegi noi etc. Este important sa il pregatesti din timp pentru aceasta experienta din viata lui. Vorbeste cu prichindelul tau despre intrarea la scoala, faceti impreuna o vizita la institutia scolara la care urmeaza sa mearga si plimba-l prin clasele acesteia, pentru a se familiariza cu ele.
In discutiile pe care le porti cu el, incearca sa subliniezi doar aspectele pozitive ale acesteia. Nu pomeni de teste, ascultari si note. Vorbeste-i despre lucrurile noi si frumoase pe care le va descoperi, despre cum isi va face prieteni noi etc.
Tu crezi ca prichindelul tau este pregatit sa mearga la scoala? Cum iti dai seama ca este sau nu pregatit pentru aceasta etapa noua din viata lui? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!