3 informatii esentiale despre sistemul imunitar al copiilor si sfaturi despre sustinerea acestuia

/ / Modificat: 2021-11-22
3 informatii esentiale despre sistemul imunitar al copiilor si sfaturi despre sustinerea acestuia

Dezvoltarea sistemului imunitar il ajuta pe copilul tau sa fie ferit de infectii cu anumite virusuri si sa dezvolte afectiuni care ii pun in pericol sanatatea. Copiii mici sunt mai predispusi la astfel de probleme, dar si expusi infectarii in perioada sezonului rece, in special odata ce incep sa mearga la gradinita sau la scoala. Racelile dese, gripele si alte afectiuni provoaca disconfort si pot afecta, treptat, intreaga familie. Pentru a intelege mai multe despre sistemul imunitar al copilului tau si cum il poti ajuta sa faca mereu fata provocarilor sezoniere, iata cateva informatii esentiale:

Tipul de nastere si obiceiurile de dupa influenteaza sistemul imunitar

Copiii mostenesc anticorpii care alcatuiesc sistemul imunitar chiar de la mama. De aceea, tipul de nastere pentru care opteaza sau care este impus mamelor poate influenta si dezvoltarea sistemului imunitar al copilului. Bebelusii nascuti prin cezariana si care nu sunt alaptati de catre mama vor dezvolta un sistem digestiv diferit, deoarece bacteriile bune se dezvolta mai greu si cu intarziere. Acest lucru poate afecta direct si sistemul imunitar, iar copiii pot dezvolta, mai tarziu, diverse tipuri de alergii.

Anticorpii pe care cei mici ii primesc de la mama dispar in timp, iar acestia incep sa-si formeze propriul sistem imunitar. Insa prima perioada din viata este esentiala pentru stabilirea unei imunitati optime. Prin laptele mamei, bebelusul primeste anticorpii de care are nevoie in cazul in care se confrunta chiar in primele luni cu probleme de sanatate. In timp, este important sa tii evolutia copilului tau sub observatie, iar daca remarci anumite probleme, sa discuti cu medicul. Acesta poate recomanda vitamine si suplimente pentru copii daca observa ca exista o necesitate reala.

Somnul sustine un sistem imunitar puternic

Organismul tuturor are nevoie de somn si odihna pentru a functiona temeinic zi de zi. Poti observa ca atunci cand nu dormi suficient ai o viteza de reactie mai slaba, te concentrezi mai greu si nu ai suficienta energie pentru activitatea din timpul zilei. Somnul este vital pentru sistemul imunitar intrucat influenteaza imunitatea adaptativa si ii ofera organismului o perioada de odihna si „reincarcare”.

Pentru a putea lupta impotriva infectiilor si a altor afectiuni, sistemul imunitar trebuie sa dispuna de suficiente resurse pentru a-si duce misiunea pana la capat. In special in cazul copiilor, care sunt in continua dezvoltare, activitatile de zi cu zi trebuie sa sprijine un echilibru in ceea ce priveste odihna, alimentatia si activitatea fizica. De asemenea, un somn bun in fiecare zi poate ajuta sistemul imunitar sa dezvolte memoria imunitatii, adica sa ajute anticorpii sa recunoasca amenintarile aduse de virusuri.

Cum sustii sistemul imunitar al copilului

Informatiile pe care le detii despre sistemul imunitar al celui mic sunt locul potrivit din care sa incepi sa te educi. O imunitate puternica si sanatoasa se cladeste prin:

  • alimentatie sanatoasa si variata;

  • alaptare;

  • activitate fizica;

  • vaccinuri;

  • program optim de somn;

  • precautii precum rutina de igienizare a mainilor si protectia fata de cei bolnavi;

Este important ca cei mici sa inteleaga cat de importanta este sanatatea in viata de zi cu zi, si, atunci cand cresc, sa ii educi cu privire la cea mai potrivita rutina pentru protectia zilnica.

Ai grija de copiii tai prin alegerile pe care le faci zi de zi si ajuta-i sa se dezvolte sanatos la orice varsta.

Sursa foto: Pexels.com

Taguri Sistem imunitar copii Intarire sistem imunitar copii

Articole recomandate

Citeste si despre