Nu toti copiii mananca cu aceeasi viteza. Cei care mananca incet nu se confrunta cu probleme, doar epuizeaza rabdarea parintilor. Atunci cand un micut mananca rapid, acest lucru le poate afecta sanatatea. Cu ce probleme se confrunta micutii care mananca repede?
Riscurile copilului care mananca rapid
Este vital sa respecti pofta copilului tau si sa nu-l fortezi sa manance mai mult decat corpul lui considera ca este necesar, deoarece in acest fel va invata de la o varsta frageda sa detecteze senzatia de satietate, ceva esential daca vrei sa eviti excesul de greutate si obezitatea, dupa cum spune nutritionistul Carlota Reviriego.
Tractul gastrointestinal asigura energie organismului, in acelasi mod in care motorul unei masini utilizeaza combustibil. Prin digestie, procesul prin care macromoleculele alimentelor se descompun si genereaza particule mici.
Daca digestia nu se face corect, pentru ca cel mic mananca foarte repede, particulele necesare (molecule de glucoza, aminoacizi, acizi grasi ...) nu sunt obtinute pentru a alimenta diferitele organe ale corpului. Digestia incepe in gura, deoarece saliva contine enzime care incep sa digere partial alimentele, de unde si importanta extraordinara a mestecarii.
Evident, nu poti face foarte multe pentru a controla restul proceselor digestive, dar la mestecare exerciti controlul si poti influenta negativ anumite aspectul:
- Gaze
Cand mananci repede inghiti mai mult aer, iar schimbarile in digestie genereaza gaz in intestin, care se acumuleaza si este teribil de enervant.
- Indigestie
Daca nu mesteci bine, o parte din digestia care ar fi trebuit facuta in stomac intarzie si se face acum in intestin, unde mediul este foarte diferit. Aceste modificari provoaca indigestii.
- Schimbarea starii de spirit
Mancatul rapida genereaza mai multa adrenalina decat de obicei, iar organismul se simte amenintat. Astfel, raspunsul la stres acut este stimulat, ceea ce face ca digestia sa incetineasca si chiar sa se opreasca complet. Astfel, organismul isi concentreaza toata energia asupra combaterii amenintarii pe care organismul o detecteaza. Excesul de adrenalina perturba productia de serotonina, care afecteaza atat starea de spirit, cat si somnul.
Malabsorbtie nutritiva, diaree si / sau constipatie
Digestia precara determina unele substante nutritive (vitamine si minerale) sa ajunga la capatul intestinului gros, asa cum este, excretat in materiile fecale. Pe de alta parte, o digestie necorespunzatoare a grasimilor determina expulzarea lor fara digerare si poate provoca diaree, in timp ce digestia necorespunzatoare a carbohidratilor face ca fibra sa nu poata exercita functia sa si fecalele sa se intareasca, ceea ce o face mai dificila expulzarea.
Cum sa inveti copilul sa manance fara sa se grabeasca
Dupa ce au constientizat pericolele pe care le presupune mancatul rapid asupra sanatatii copilului, parintele trebuie sa ia masuri. Cum poti schimba acest comportament? Cum sa-ti inveti micutul sa manance mai incet?
Pentru a face fata problemei, este necesar sa afli motivul pentru care se grabeste sa termine de mancat. Un copil mic, de varsta prescolara (pana la 6 ani) inghite practic fara a mesteca si masa nu dureaza mai mult de un minut pentru ca are alte lucruri pe cap: pentru ca se juca si nu se poate opri sa se gandeasca la jocul sau pentru ca stie ca, dupa mancare, exista ceva interesant (desert, TV, parc ...) care il atrage mai mult decat sa mestece mancarea - dar ii este foame. De accea se grabeste.
In aceste cazuri, este util sa stabilesti reguli de tipul "nimeni nu se ridica de la masa pana cand adultii nu au terminat de mancat." Asa, cel mic nu se va grabi, deoarece stie ca pana nu mananca toata lumea, nu va putea merge la joaca.
Alti copii invata sa manance rapid la afterschool. Desi acest lucru este incontrolabil, acasa ii poti aminti celui mic ca nu este necesar sa manance rapid.
- Foto: Freepik