Copiii se confrunta mai mult ca oricine cu o multime de afectiuni ale pielii: de la iritatii, vanatai, eczeme, alergii, micoze si pana la binecunoscutele boli de piele ale copilariei. Unele dintre ele necesita o ingrijire care se poate face acasa, altele necesita consultul medicului. Afla mai multe despre afectiunile frecvente ale pielii la copii si cand este cazul sa apelezi la un medic.
Dermatomicoza
Dermatomicoza este o infectie cauzata de ciuperci parazitare care se localizeaza in pielea moarta, par si unghii. Acestea sunt microorganisme particulare numite fungi. Unele dintre aceste infectii fungice pot afecta concomitent pielea, unghiile si parul.
Cum o recunosti?
- apare ca o pata rosiatica pe piele;
- descuamarea si exfolierea pielii piciorului;
- fisurarea tegumentului;
- aparitia veziculelor;
- pruritul intens;
- senzatie de arsusa permanenta.
Dermatomicoza este contagioasa si se transmite prin contactul direct cu pielea sau prin folosirea unor produse la comun cu o persoana infectata.
Majoritatea infectiilor fungice pot fi tratate cu o crema antifungica.
Boala a cincea sau sindromul "obrazului palmuit"
Este o afectiune aparuta in timpul copilariei care cu greu este diagnosticata de medici. Aceasta este o forma mai usoara de rubeola, care are o simptomatologie mai aparte. Este o boala contagioasa si are ca termen de recuperare o perioda de cateva saptamani.
Cum o recunosti?
Dupa cum spuneam, ea este greu de diagnosticat chiar si pe baza semnalelor aparte pe care le transmite, dar se pot constata:
- simptome asemanatoare gripei;
- iritatii ale pielii (mai ales pe fata – imbujorarea si umflarea obrajilor);
- tuse sau stranut.
Este o boala care devine contagioasa cu o saptamana inainte de a aparea, iar tratamentul include:
- odihna;
- consum de lichide;
- calmante.
Aceasta boala apare mai degraba la sfarsitul iernii si apare cu precadere in randul copiilor cu varste intre 5-15 ani.
Varicela
Este o boala a copilariei care incepe sa apara din ce in ce mai rar datorita vaccinului administrat copiilor impotriva ei. Totusi, acesta nu garanteaza o imunitate absoluta impotriva acestei boli neplacute.
Este o infectie virala extrem de contagioasa care se transmite cu mare usurinta si cauzeaza eruptii pe suprafata pielii si pe mucoase.
Eruptia ocupa o mare parte a corpului, inclusiv organele interne, posibil chiar in aceasta ordine:
- fata si trunchi;
- cealalta suprafata a corpului;
- scalp;
- organe genitale;
- in interiorul cavitatii bucale si in urechi;
- pe organele interne.
Cum se recunoaste?
- la inceput apar sub forma de macule (pete mici) rosii;
- ulterior devin papule (incep sa se umfle);
- ultimul stadiu este cel de vezicule asezate pe o baza rosiatica a pielii, umplute cu lichid.
Ce simptome apar?
Simptomele difera la fiecare copil in parte, insa cele comune sunt:
- pruritul;
- febra;
- durerea abdominala;
- senzatia de greata.
Tratamentul consta in intrarea in carantina a micutului bolnav si administrarea de medicatie impotriva febrei, precum si prin aplicarea unor lotiuni menite sa calmeze mancarimile. Se mai pot indica comprese umede sau bai racoroase tot in scopul calmarii pruritului. Boala dispare cam dupa 14 zile de la eruptie.
Impetigo
Impetigo este o boala contagioasa care se manifesta in general la copiii intre 2-6 ani. Este o infectie provocata de un streptococ sau stafilococ.
Cum o recunosti?
- aparitia unor mici basicute care se sparg usor si lasa o piele rosiatica, umeda (daca este data de streptococ);
- basici mai mari si mai rezistente (daca boala este provocata de un stafilococ);
- basicile sunt localizate in special in zona gurii si nasului, dar se pot raspandi si in alte zone;
- febra;
- ganglioni limfatici cervicali inflamati.
In cazul in care observi aceste simptome la copilul tau trebuie neaparat sa mergi la medic.
Tratamentul se realizeaza pe baza de antibiotice, dupa ce se stabileste de catre medic care bacterie l-a provocat. Se recomanda si creme cu aplicatie locala tot pe baza de antibiotic.
Negi (veruci)
Negii sunt excrescente la nivelul pielii care sunt identificate de obicei pe maini si pe talpi. Ele au o forma rotunda sau ovalara si sunt o afectiune comuna in randul copiilor. Acestia se pot infecta usor cu HPV (human papilloma virus – determina aparitia verucilor) pentru ca au tendinta de a se rani usor atunci cand se joaca. Dupa ce se ranesc, intra in contact cu tot felul de lucruri si obiecte care pot fi sursa de infectie.
Negii sunt contagiosi: se pot transmite de la un copil la altul sau adultilor. Au tendinta de a disparea spontan, dar si de a reaparea.
Tratamentul negilor se realizeaza fie pe baza de remedii naturiste, fie prin apelul la chirurgie, pentru indepartarea lor. Totusi, indepartarea negilor nu este recomandata la copiii mici avand in vedere ca pot disparea de la sine. Interventia chirugicala este o metode prea agresiva pentru a fi implementata in randul copiilor si mai ales pentru aceasta boala care se poate remite de la sine.
Iritatia provocata de caldura
Iritatiile cauzate de caldura sunt cele mai des-intanite in randul bebelusilor si copiilor. Acestea apar sub forma unor eruptii la nivelul pielii, de culoare rosie.
Zonele cele mai expuse:
- zona axilara;
- gat;
- pe zona pielii unde se freaca constant marginile scutecului;
- in pliurile formale ale pielii;
- in zone unde hainutele sunt mai stranse pe corp (piept, stomac, fundulet) etc.
Aceste iritatii nu sunt grave si nici nu provoaca complicatii, dar este un semn ca bebelusul este supraincalzit.
Scoatere hainutele, muta copilul intr-o camera racoroasa si aplica pe zonele mai afectate o crema pe baza de hidrocortizon, pentru a calma durerea sau pruritul. Daca face febra, i se pot administra medicamente care sa o diminueze. Preferabil este ca, in cazul in care copilul ajunge sa faca febra, sa consulti medicul.
Dermatita de contact
Dermatita de contact este mai degraba o reactie a pielii cauzata de intrarea in contact cu anumite substante, mancare, produse de ingrijire, plante sau alte obiecte. Iritatia in acest tip de dermatita apare la aproximativ 48 de ore dupa expunere.
Cum o recunosti?
Exista o simptomatologie minora care se manifesta prin:
- usoara inrosire a pielii (a zonei expuse sau chiar o portiune mai extinsa poate fi afectata);
- aparitia unor mici bubite;
- prurit.
Dar exista si cateva reactii mai severe alaturate celor minore:
- umflarea bubitelor;
- transformarea in basici;
- inrosirea accentuata a pielii.
Dermatita de contact este de regula inofensiva si dispare la scurt timp dupa ce factorul declansator a fost indepartat.
Boala mana - picior - gura (Coxsackie)
Este o afectiune destul de rara, dar specifica copilariei. Boala mainii, piciorului si a gurii este provocata de enterovirusuri.
Cum o recunosti?
- iritatii pe maini, picioare si in gura prin mici basicute care nu prezinta prurit;
- cavitate bucala inflamata;
- uneori apar si pe fundulet sau de-a lungul picioarelor;
- simptome asemanatoase gripei, in special febra.
Mod de transmitere
Se poate transmite extrem de usor prin:
- tuse;
- stranut;
- scutec folosit (spala-te bine pe maini dupa ce schimbi scutecelul copilului);
- secretie respiratorie;
- contact cu lichidul din veziculele formate.
Tratamentul include administrarea de medicatie bazata pe acetomifen sau ibuprofen. Se recomanda consumul unei cantitati mari de lichide.
In majoritatea cazurilor, aceasta boala dispare de la sine cam intr-o saptamana.
Dermatita atopica
Este cea mai cunoscuta forma a eczemelor si nu are o cauza cunoscuta. Se considera insa ca cei care au un tablou clinic in care apar alergii, astm sau sistem imunitar slabit sunt cel mai predispusi la aceasta boala.
Cum o recunosti?
- iritatia este extinsa pe portiuni mari de piele (la nivelul coatelor, genunchilor, gatului, fetei, mainilor, picioarelor, regiunilor inghinale, anusului si organelor genitale);
- piele uscata;
- prurit intens.
Tratamentul se poate face la domiciliu prin administrarea unui tratament medicamentos care sa amelioreze pruritul sau prin aplicarea lotiunilor la nivel local, in acelasi scop.
Se recomanda inmuierea in apa rece a leziunilor. Se recomanda imbaierile cu apa rece si folosirea unor alte metode de curatare decat sapunul. Imbracamintea trebuie sa fie larga si din fibre naturale.
Urticaria
Apare sub forma unei iritatii, prin pete rosiatice pe piele. Creeaza senzatia de mancarime, arsura sau chiar de intepaturi. Poate aparea pe orice zona a corpului si se poate manifesta pe perioade variate de timp. Urticaria poate dura de la cateva minute la cateva zile.
Ea poate fi provocata de alimente cu grad alergenic mare, de anumite medicamente, aditivi alimentari sau chiar de temperaturi inalte.
Indepartarea factorului declansator duce la disparitia iritatiilor.