Guma de mestecat previne infectiile urechii la copii

/ / Modificat: 2012-11-27
Guma de mestecat previne infectiile urechii la copii

Guma de mestecat are o multime de efecte pozitive asupra sanatatii copilului, dincolo de faptul ca ajuta la prevenirea aparitiei cariilor. Cercetatoriii au descoperit ca xylitolul, un indulcitor folosit in compozitia acestui produs, dar si mestecarea constanta a gumei, ajuta la prevenirea infectiilor urechii interne, una dintre cele mai frecvente afectiuni la copii.

Aproximativ 6 din 10 copii sufera de o infectie a urechii in primul an de viata si aproape 83% fac cel putin una pana la varsta de 3 ani. Nu este o afectiune severa si necesita un tratament pe baza de antibiotice. Infectiile urechii sunt cel mai adesea recurente.

Mai multi cercetatori au studiat efectele gumei de mestecat asupra reducerii riscului de infectie a urechii si au ajuns la concluzia ca exista dovezi si date esentiale care sustin ipoteza. Studiile au fost facute pe copii sanatosi.

Concluziile lor au fost ca mestecarea frecventa a gumei de mestecat, alaturi de xylitol, scade riscul aparitiei infectiilor urechii mijlocii cu pana la 25%.

Rolul xylitolului din guma de mestecat in prevenirea infectiilor urechii

Xylitolul este un indulcitor folosit in multe produse de dieta sau light si sunt folosite in curele de slabire - guma de mestecat, bomboane, prajituri, dulciuri, bauturi etc.

Datorita faptului ca s-a descoperit ca are un rol esential in impiedicarea dezvoltarii bacteriilor, guma de mestecat cu xylitol este recomandata de stomatologi in prevenirea aparitiei cariilor.

Cele mai multe infectii ale urechii sunt cauzate, in principal, de acumularea sau dezvoltarea unui numar mare de bacterii in trompele lui Eustachio. Medicii s-au gandit ca efectul antibacterian al xylitolului ar putea fi de ajutor si in cazul infectiilor urechii. Si nu s-au inselat complet.

Ei au incercat, in prima faza, sa foloseasca guma ca tratament pentru copiii care manifestau infectii respiratorii si ale urechii. Insa au descoperit ca indulcitorul nu are puterea de a trata infectia, insa contribuie la eliberarea presiunii acumulate in ureche la cei care manifesta infectia si le oferea un confort sporit.

Apoi, cercetatorii au trecut la realizarea unor experimente pe copii sanatosi, dar cu risc crescut de a dezvolta infectii, pentru a vedea daca exista un efect profilactic al infectiilor urechii in urma mestecarii gumei si implicit, a xylitolului. Ei au descoperit ca mestecatul gumei reduce cu pana la 25% riscul dezvoltarii infectiilor urechii.

Si actiunea de a mesteca guma ajuta la prevenirea infectiilor urechii. Specialistii sustin ca alternarea constanta a deschiderii si inchiderii gurii ajuta la ventilarea si drenarea trompelor lui Eustachio, zona in care apar cel mai adesea infectiile urechii la copii.

Studiile nu sunt complet finalizate si mai sunt numerosi pasi pana la aprobarea oficiala a xylitolului sau gumei de mestecat ca metoda profilactica, insa specialistii sunt foarte increzatori in puterea pe care o are asupra sanatatii si recomanda parintilor sa lase copiii sa mestece guma, dar numai in conditii sigure (sa aiba varsta potrivita, sa nu mestece pe stomacul gol etc.).

Taguri Guma mestecat copii Prevenire infectii urechi copii Infectii urechi copii

Articole recomandate

Citeste si despre