Intepaturile de albine si viespi la copii sunt in prima faza usor dureroase si suparatoare. Micutii pot manifesta o reactie alergica severa la intepaturile acestor insecte. Si chiar si fara alergie, ei pot suferi infectii sau complicatii. De aceea, este indicat sa stii care sunt regulile de prim ajutor, dar si metodele de prevenire a intepaturilor.
Cat de periculoase sunt intepaturile de albine si viespi?
Intepaturile de insecte sunt mai mult suparatoare decat periculoase. Ele alarmeaza parintii foarte usor, au simptome temporare manifestate prin durere si disconfort usor, dar nu pun in general probleme de sanatate copilului. Exista posibilitatea dezvoltarii unei infectii la locul intepaturii, dar se trateaza cu tratamente locale si nu sunt foarte periculoase.
In cazuri foarte rare, acestea pot declansa o reactie aergica severa care poate fi mortala - soc anafilactic. Acest lucru se intampla in cazul in care copilul are o alergie la insecte. Atunci cand copiii au o astfel de reactie manifesta unele dintre urmatoarele simptome:
- urticarie pe corp;
- apasare in piept si intreruperi frecvente de respiratie pana la sufocare;
- respiratie grea, suieratoare;
- ameteala;
- umflare a limbii, mainilor sau fetei;
- slabiciune;
- lesin.
In cazul in care copilul tau manifesta astfel de simptome este nevoie de interventie medicala de urgenta.
Intepaturile pot fi periculoase si daca micutul nu este alergic la insecte. Veninul pe care acestea il lasa in piele poate cauza febra, varsaturi, diaree, dureri de cap si chiar febra. In acest caz copilul trebuie dus la medic pentru a primit tratament adecvat.
Ce trebuie sa faci cand copilul e intepat?
- atunci cand musca, albina isi lasa acul acolo; acesta trebuie indepartat imediat;
- spala zona cu apa calda si sapun; fa acest lucru de 2-3 ori pe zi pana cand intepatura se vindeca;
- aplica un cub de gheata sau o carpa umeda, rece pe zona respectiva;
- daca il doare foarte tare, ii poti da acetaminofen sau ibuprofen, numai dupa ce primesti avizul medicului;
- tot pentru dureri, dar mai ales pentru mancarimi, da-i copilului antihistaminice (antialergice); intreaba medicul inainte de a face asta si cere-i doza potrivita;
- daca manifesta simptome de soc anafilcatic, mergi imediat cu el la doctor.
Cum se previn intepaturile?
Aceste accidente din natura pot fi evitate cu cateva masuri simple de preventie.
Copilul trebuie imbracat astfel incat sa i se acopere o cat mai mare parte din piele atunci cand se plimba in mijlocul naturii. Stupii se gasesc in special in tufe, copaci sau in zona vitei-de-vie. El trebuie invatat sa stea departe de stupii de albine si de viespi atunci cand ii ies in cale. Acestea nu trebuie deranjate in vreun fel pentru ca au tendinta sa se "razbune" usor.
Nu da copilul cu parfumuri sau lotiuni de corp care imprastie un miros dulce pentru ca acesta atrage albinele sau viespile. Daca are varsta necesara, apeleaza la repelante pentru a proteja copilul de intepaturile de insecte si protejeaza casa cu plase pentru a evita patrunderea lor.
Atunci cand micutul se "intalneste" fata in fata cu o albina sau insecta trebuie invatat cateva trucuri pentru prevenirea intepaturii. Spune-i sa nu faca miscari bruste si sa stea nemiscat ca o statuie. Miscarile rapide si spontane le sperie si au tendinta sa muste mai repede. Tot ce poate face este sa sufle usor in ea, dar nu sa dea cu mana pentru a o indeparta. In acest fel mai mult o va "enerva".